Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÜçtepe, Arzu
dc.date.accessioned2017-07-21T14:00:56Z
dc.date.available2017-07-21T14:00:56Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2043
dc.description.abstractBu çalışma, ülkemizde gerçekleştirilen koyun ıslahı çalışmalarındaki yerli ve kültür ırkları ile melezlerinin besi özelliklerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde kuzu eti üretimi ve karkas kalitesinin araştırılması amacıyla birçok kültür ırkı ithal edilmiştir. Bu ırklar hem saf olarak yetiştirilmiş hem de bazı yerli ırklarla melezleme çalışmalarında kullanılmıştır. Yerli ve kültür ırkları ile bunların melezlerinin besi performansını belirlemek amaçlı çok sayıda çalışma yürütülmüştür. Çalışmalardaki ırk ve melezlere ait oransal gen katkıları ve genetik gruplar bazında günlük canlı ağırlık artışı (GCAA), yemden yararlanma oranı (YYO) ve karkas randımanı (KR) özellikleri değerlendirilmiştir. Genetik gruplar bazında GCAA bakımından yerli ırkların Merinos ve Fransız etçilerle melezlemeleri, yerli ırkların kendi aralarında ve Alman Et Merinosu, İngiliz etçi ve Siyah Başlı Alman ırklarıyla melezlemeleri yüksek bulunmuştur (P<0.05). YYO’nın iyileştirilmesinde bazı kültür ırklarından yararlanma olanakları sınırlı düzeyde gerçekleşmiştir. Oransal gen katkıları baz alındığında ise Karayaka, Kıvırcık ve Morkaraman gen katkılarındaki artış GCAA’nda azalışa sebep olmuştur. KR bakımından ise her iki analizde de istatistiksel anlamda bir fark bulunmamıştır (P>0.05). Bu çalışmada, GCAA’nın artırılmasında yerli ırkların Merinos ve Fransız etçi melezleriyle üstünlük sağlanabileceği görülürken, yerli ırkların Alman Et Merinosu, İngiliz etçi ve Siyah Başlı Alman ırklarıyla melezlerinin ancak kısıtlı olarak üstünlük sağlayacağı sonucuna varılmıştır. KR’nın iyileştirilmesinde yerli ırkların kendileriyle ve kültür ırklarıyla melezlerinde önemli bir üstünlük görülmediğinden melezlemelerin KR üzerinde çok faydası olmadığı kanaatine varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThis study is conducted in order to evaluate the fattening features of native and foreign breeds and their cross breeds in sheep improvement studies conducted in Turkey. Many culture breeds were imported to investigate the lamb production and carcass quality in Turkey. These breeds were both raised as pure breed and used in crossbreeding studies with some of the native breeds. A large number of researches have been conducted to determine the fattening performance of native and culture breeds and their cross breeds. Properties of daily weight gain, feed conversion ratio and dressing percentage were evaluated on the basis of proportional gene contribution and genetic groups belonging to the breeds and cross-breds in the studies. On the basis of genetic groups, crossbreds of native breeds with Merino and French breeds, cross-breds of native breeds inter se and with German Mutton Merino, British Mutton breeds and German Blackhead Mutton were found high (P<0,05) in terms of daily weight gain. In improving feed conversion ratio, utilization opportunities for some foreign breeds were limited. On the basis of proportional gene contributions, increase of the contributions of Kıvırcık, Karayaka and Morkaraman genes caused decrease in daily weight gain. On the basis of dressing percentage, a statistically significant difference (P>0,05) was not found in both analysis. In this study, it is concluded that, in terms of increasing daily weight gain, while cross-breds of native breeds with Merino and French Mutton breeds could provide advantage, cross-breds of native breeds with German Mutton Merino, British Mutton breeds and German Blackhead Mutton could only provide a partial advantage. In improving dressing percentage, since a significant advantage was not observed in cross-breds of native breeds inter se and with culture breeds, it is concluded that studies do not have much benefit on the property.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKoyun ıslahı çalışmalarıen_US
dc.subjectkuzu eti üretimien_US
dc.subjectkarkas kalitesien_US
dc.subjectmelezleme çalışmalarıen_US
dc.subjectbesi performansıen_US
dc.subjectSheep improvement studiesen_US
dc.subjectlamb productionen_US
dc.subjectcarcass qualityen_US
dc.subjectcrossbreeding studiesen_US
dc.subjectfattening performanceen_US
dc.titleKoyunlarda Besi Özelliklerini Geliştirmek Amacıyla Türkiye'de Yapılan Melezleme Çalışmalarının Kantitatif Olarak Değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeQuantitative Consideration of Cross Breeding Studies Conducted in Turkey to Improve Fattening Features in Sheepen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage75en_US
dc.identifier.endpage84en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster