Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGeçgel, Ümit
dc.contributor.authorApaydın, Demet
dc.contributor.authorGüner, Kadir Gürbüz
dc.contributor.authorDülger, Gizem Çağla
dc.contributor.authorDağlıoğlu, Orhan
dc.contributor.authorTaşan, Murat
dc.contributor.authorYılmaz, İsmail
dc.contributor.authorAy, Onur
dc.contributor.authorErsöz, Berna
dc.contributor.authorÇotra, Yosun
dc.contributor.authorArıcı, Muhammet
dc.date.accessioned2017-07-21T11:35:17Z
dc.date.available2017-07-21T11:35:17Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otherNKUBAP.00.24.AR.13.13
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/2028
dc.description.abstractBu çalışmada;stabilizasyon işleminin pirinç kepeği yağının fizikokimyasal özelliklerine ve yağ asitleri bileşimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Osmancık ve Opela çeşitlerindeki iki pirinç kepeği çeşidi; mikrodalga, etüv ve mikrodalga+etüv olmak üzere 3 farklı yöntemle stabilize edilmiştir. Pirinç kepekleri toplamda dokuz farklı stabilizasyon şartında muamele edilmiştir. Mikrodalga ile stabilizasyonda 600 W 1 dk, 600 W 2 dk, 600 W 3 dk; etüv ile stabilizasyonda 80°C 30dk, 100°C 30dk, 120°C 30dk, etüv ve mikrodalganın birlikte kullanıldığı kombine yöntemde ise 600 W 2dk mikrodalga- 80°C 30dk etüv, 600 W 2dk mikrodalga- 100°C 30dk etüv, 600 W 2dk mikrodalga- 120C 30dk etüv uygulaması yapılmıştır. Stabilizasyon işleminden sonra pirinç kepeklerinin yağı solventekstraksiyon yöntemi ile elde edilmiştir. Elde edilen pirinç kepeği yağına serbest yağ asitliği, peroksit sayısı, yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı, özgül ağırlık sayısının belirlenmesi, kırılma indisi analizleri yapılmıştır. Uygulanan stabilizasyon işlemleri sonucunda pirinç kepeği yağının serbest yağ asitliği, peroksit sayısı ve iyot sayısı değerlerinin azaldığı tespit edilmiştir. Stabilizasyon işlemi pirinç kepeği yağının sabunlaşma sayısında istatistiksel açıdan önemli değişikliklere neden olmamıtır. Pirinç kepeği yağında en çok bulunan sterol ?-sitosterol olarak tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this research, it has been aimed to determine the effects of stabilization on rice bran oil’s some physicochemical properties and composition of fat acids.The rice bran samples (Osmancık and Opela) was stabilized under three ways (microwave, drying oven and microwave + drying oven) including nine conditions (drying oven: 80°C 30min, 100°C 30min, 120°C 30min; microwave :600 W 1 min, 600 W 2 min, 600 W 3 min; microwave + drying oven: 600 W 2min microwave - 80°C 30min drying oven, 600 W 2min microwave - 100°C 30min drying oven, 600 W 2min microwave - 120C 30min drying oven). The rice bran oil was obtained by solvent extraction technoloy. The stabilization effects on acidity, peroxide value,iodine number, saponification number, specific gravity number, refractive index, fatty acid composition, the sterol composition of ice bran oil were determined. The acidity, peroxide value and iodine number in all the types were significantly decreased with the stabilization. In contrast, the saponification number of rice bran oils exhibited non-significant changes. ?-sitosterol is detected as the main sterol found in rice bran oil.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectPirinç kepeği yağıen_US
dc.subjectoksidatif stabiliteen_US
dc.subjectfiziko-kimyasal özellikleren_US
dc.subjectstabilizasyonen_US
dc.subjectRice bran oilen_US
dc.subjectoxidative stabilityen_US
dc.subjectphysicochemical propertiesen_US
dc.subjectstabilizationen_US
dc.titleFARKLI ÇELTİK ÇEŞİTLERİNE AİT PİRİNÇ KEPEĞİ YAĞLARININ BAZI FİZİKO-KİMYASAL ÖZELLİKLERİ İLE OKSİDATİF STABİLİTELERİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authorid48971en_US
dc.authorid56011en_US
dc.authorid109460en_US
dc.authorid112456en_US
dc.authorid2955en_US
dc.authorid27770en_US
dc.authorid28931en_US
dc.authorid1696en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster