Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTahtabiçen, Emre
dc.contributor.authorOkur, Aylin Ağma
dc.contributor.authorŞamlı, Hasan Ersin
dc.contributor.authorKorkmaz, Firdevs
dc.date.accessioned2017-07-20T10:48:18Z
dc.date.available2017-07-20T10:48:18Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otherNKUBAP.00.MB.AR.13.02
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1994
dc.description.abstractSon yıllarda kanatlı eti ve yumurtası üretiminin daha ekonomik yapılabilir olması ve ürün fiyatlarının diğer hayvansal protein kaynaklarına göre düşük olması sebebiyle ülkemizde bu ürünlerin diğer hayvansal ürünlere göre daha çok tercih edilmesini sağlamıştır.Buna bağlı olarak kanatlı sektöründeki endüstrileşme giderek artarken diğer yandan da hayvan refahı ve doğal ürünlerle beslenme konuları tartışılmaya başlanmıştır. Özellikle tüketicilerin sağlıklı beslenme bilinci ve isteği, gelir düzeylerinin artması, doğal ürünlere olan eğilimi arttırmış, sektör de bu konuda oluşan talebe cevap verebilmek için serbest yetiştirme modelleriyle üretim gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu çalışma, 3x2 faktöriyel deneme desenine uygun olarak planlanmıştır. Üç farklı mera deseni ve kırmızı biberin iki halinin (var/yok) yumurta kalite kriterleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme parsellerindeki mera üç farklı oranda; ingiliz çimi, ak üçgül ve rizomlu kırmızı yumaktan oluşacak şekilde düzenlenmiştir. Fakat, mera kompozisyonunu oluşturan bitkilerin çıkım oranları planlandığı gibi gerçekleşmediğinden, parseller arasında önemli bir farklılık gözlenmemiştir. Bu nedenle deneme deseni iki muamele (kırmızı biber var/yok) olacak şekilde değiştirilmiştir. HunterLab cihazı ile yapılan renk analizleri sonucunda, yemlerine kırmızı biber ilave edilen grubun yumurta sarılarının kırmızılık (a) değerleri daha yüksek saptanmıştır (P<0,001). Roche renk yelpazesi ile benzer sonuçlar bulunmuş ve rasyona %0,75 kırmızıbiber ilavesi ile yumurta sarısının rengi pozitif etkilenmiş, farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0,001). Yürütülen bu çalışma ile kırmızı biber ilavesinin, serbest yetiştirilen yumurta tavuklarının yumurta sarısı rengi üzerine olumlu etkisi olduğu ortaya konmuştur. Proje neticesinde üniversitemizde mera tavuklarının barınabileceği ve sonraki projelere altyapı olabilecek, ayrıca uygulama alanı olarak hizmet görecek modern bir tesisin oluşturulmasına katkı sağlanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectYumurta tavuğuen_US
dc.subjectkırmızı biberen_US
dc.subjectserbest yetiştirmeen_US
dc.titleSerbest Yetiştirilen Yumurta Tavuklarında Kırmızı Biberin Yemlere İlavesinin Yumurta Kalitesi Üzerine Etkilerien_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentMeslek Yüksekokulları, Muratlı Meslek Yüksekokuluen_US
dc.authorid47102en_US
dc.authorid106762en_US
dc.authorid12969en_US
dc.authorid185694en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster