Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorUyanık, Mesut
dc.contributor.authorGürbüz, Bilal
dc.date.accessioned2017-07-17T06:05:26Z
dc.date.available2017-07-17T06:05:26Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1938
dc.description.abstractThis study was carried out at Ankara ecological conditions in 2012. In experiment, Melissa officinalis ssp. officinalis was used as plant material and leaf and herb samples were taken at different three growth stages (before flowering, beginning of flowering and full flowering) with three replications. After drying samples in the shade, the essential oil were extracted by hydro-distillation and analyzed by GC/MS. The results indicated that essential oil content and its composition were significantly influenced by growth stages. Essential oil content was varied from 0.06% to 0.13% and from 0.03 to 0.08% in leaf and herb, respectively and the highest essential oil content was recorded at before flowering stage in leaf and herb. So, before flowering stage was determined as the most suitable harvesting time for maximum essential oil content in lemon balm. On the other hand, caryophyllene oxide was detected as the main component in both leaf and herb at all growth stages, excepting leaf at before flowering. At before flowering stage, citral was the main component and followed by caryophyllene oxide.en_US
dc.description.abstractBu çalışma Ankara ekolojik koşullarında 2012 yılında yürütülmüştür. Denemede Melissa officinalis türünün ssp. officinalis alttürü kullanılmış olup, üç farklı gelişme döneminde (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme) bitkilerden üç tekerrürlü olarak yaprak ve herba örnekleri alınmıştır. Örnekler gölgede kurutulduktan sonra su distilasyonu yöntemiyle uçucu yağları elde edilmiş ve GS/MS yardımıyla uçucu yağların bileşenleri belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, uçucu yağ miktarı ve bileşenleri farklı gelişme dönemlerinden istatistiki olarak önemli oranda etkilenmiştir. Nitekim yaprak ve herbada uçucu yağ miktarları sırasıyla %0.06-0.13 ve %0.03- 0.08 arasında değişmiş ve en yüksek uçucu yağ miktarı her iki örnekte çiçeklenme öncesi dönemde elde edilmiştir. Dolayısıyla, oğulotunda maximum uçucu yağ miktarı bakımından çiçeklenme öncesi dönem en uygun hasat zamanı olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan, caryophyllene oxide çiçeklenme öncesi dönem dışında tüm gelişme dönemlerinde ana bileşen olarak tespit edilmiştir. Çiçeklenme öncesi dönemde ise citral ana bileşen olup, bunu ikinci bileşen olarak caryophyllene oxide takip etmiştir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMelissa officinalisen_US
dc.subjectessential oilen_US
dc.subjectontogenetic variabilityen_US
dc.subjectharvesting stageen_US
dc.subjectuçucu yağen_US
dc.subjectontogenetik varyabiliteen_US
dc.subjecthasat dönemien_US
dc.titleEffect of Ontogenetic Variability On Essential Oil Content and Its Composition in Lemon Balm (Melissa officinalis L.)en_US
dc.title.alternativeOğulotu (Melissa officinalis L.)’nda Uçucu Yağ Miktarı ve Bileşenleri Üzerine Ontogenetik Varyabilitenin Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dergilerien_US
dc.authorid29876en_US
dc.authorid5200en_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage91en_US
dc.identifier.endpage96en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Başka Kurum Yazarıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster