Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaşaran, Burçin
dc.contributor.authorYılmaz, Fuat
dc.date.accessioned2017-07-13T06:47:47Z
dc.date.available2017-07-13T06:47:47Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otherNKUBAP.00.24.AR.12.13
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1912
dc.description.abstractZeytin; adaptasyon yeteneği yüksek, meyvesinden, yağından, odunundan, pirinasından, sabunundan yararlanılan bir ağaçtır. Tarıma ve tarımda dayalı sanayiye, kozmetik sektörüne katkı sağlamaktadır. Dünyada ağırlıklı olarak Akdeniz havzasında yer alan ülkelerde yetiştirilmektedir. İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye önemli üretici ülkelerdendir. 2013 yılı Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council) verilerine göre, Türkiye dünya sofralık zeytin üretiminin %16,2’sini gerçekleştirmiştir. Avrupa Birliği ülkelerinin ardından dördüncü sırada yer almıştır. Tekirdağ ili Şarköy ilçesi de Trakya bölgesi içerisinde ekonomik anlamda zeytinin yetiştiği tek ilçedir. Sahip olduğu iklimsel özellik bu bitkinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Tekirdağ’da işlenen tarım alanı içinde zeytin alanının payı 2003 yılında %0,38 iken 2013 yılında bu oran %1,05’ye yükselmiştir. Şarköy’de 2013 yılı itibariyle 39.720 da alandan, 839 bin zeytin ağacından 11.148 ton zeytin elde edilmiştir. Bu çalışmada Tekirdağ ili Şarköy ilçesindeki zeytin üreticilerinin üretim sırasında karşılaştıkları maliyetler belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla araştırma sahasında 127 zeytin üreticisi ile görüşülmüştür. 2013 yılı için incelenen işletmeler ortalaması zeytin verimi dekara 271,46 kg, Gayri safi üretim değeri 461,55 TL ve dekara brüt kar -2,55 TL olarak hesaplanmıştır. Net kar -1146,17 TL olarak bulunmuştur. Zeytin sineği zararlısının yarattığı değer ve kalite kaybı dekara brüt karın düşük çıkmasında önemli bir etken olmuştur. Üreticilerin %33,3’ü ilk akla gelen sorun olarak zeytin sineğini ifade etmişlerdir.en_US
dc.description.abstractThe olive tree has a high adaptability and beneficial in agriculture-based industry and cosmetic industry such as its fruit, oil, wood, pomace, soap. Olive is mainly grown in countries on the Mediterranean basin in the world. Spain, Italy, Greece and Turkey are significant olive producing countries. According to data from the International Olive Council in 2013, Turkey has produced 16.2% of table olive production in the world which places Turkey in the fourth place Following the European Union Countries. Şarkoy district of Tekirdağ is the only district where the olives grow economically in the region of Thrace because of the area’s suitable climatic features. The production area of olive trees in 2003 was 0.38%. The production has reached 1,05% by the year 2013. In Şarköy, 11.148 tons of olive has been produced from 39.720 da area and 839 thousand olive trees in 2013. In this study costs faced by the olive producers in Şarkoy district during the production was determined. For this purpose, 127 producers have been surveyed face to face. According to the research, olive yield is 271.46 kg/da, gross value of production is 461.55 TL/da, gross profit is -2.55 TL/da and net profit is -1146,17 TL. Olive fruit fly pest had a negative impact on farmers’ profit by decreasing the yield and quality of olive trees. One third of the producers have stated olive fruit fly pest is the most significant problem for olive production.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectZeytinen_US
dc.subjectŞarköyen_US
dc.subjectBrüt karen_US
dc.subjectNet karen_US
dc.subjectOliveen_US
dc.subjectgross marginen_US
dc.subjectnet profiten_US
dc.titleTEKİRDAĞ İLİ ŞARKÖY İLÇESİ’NDE ZEYTİN ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİen_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.authorid107640en_US
dc.authorid105412en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster