Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAdiloğlu, Sevinç
dc.contributor.authorAçıkgöz, Funda Eryılmaz
dc.contributor.authorAdiloğlu, Aydın
dc.date.accessioned2017-07-06T08:14:29Z
dc.date.available2017-07-06T08:14:29Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1810
dc.description.abstractThis study was conducted in order to determine the effect of increasing doses of sulfur (S) application on some macro and micro elements, vitamin C, protein contents and biological properties of canola plant. In the experiment four doses of S (S0: 0 mg kgO1, S1: 20 mg kgO1, S2: 40 mg kgO1, S3: 60 mg kgO1) were applied as NH4SO4 fertilizer in greenhouse conditions. The content of Vitamin C content of canola plant decreased with increasing doses application of S. Vitamin C content of canola plant was obtained for S0 dose as 28.41 mg 100O1g and decreased Vitamin C content of canola plant with increasing S application and 22.36 mg 100O1g obtained for S3 dose. Protein content of canola plant increased from S0 dose to S2 dose with S application and decreased for S3 dose application. Protein content of canola plant was found 33.71 % for S2 dose. On the other hand, Potassium (K), Calcium (Ca), Magnesium (Mg), Iron (Fe) and Copper (Cu) nutrient elements contents of canola plant increased with S application but these increases were not found statistically significant. The highest Nitrogen (N) (6.68 %), Phosphorus (P) (0.80 %) and Zinc (Zn) (47.4 mg kgO1) contents were obtained with S2 dose and the highest Mangan (Mn) (70.6 mg kgO1) content were obtained with S3 dose of canola plant. Some biological properties of canola plant increased with increasing sulfur application. Plant height was determined as 37.16 cm, plant weight as 101.87g and number of leaves a plant as 8.33 for S3 dose application. Canola plant can be an alternative product rather for vegetables which have rapid growth periods such as lettuce, cress, rocket, fresh onion, garlic, and leek from the months of late fall to early spring even until the beginning of summer.en_US
dc.description.abstractBu araştırmada kanola bitkisine artan miktarlarda kükürt uygulamasının bitkinin bazı makro ve mikro besin elementi, vitamin C, protein kapsamı ve biyolojik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla sera koşullarında yapılan sakı denemesinde kanola bitkisine dört doz kükürt (S0: 0 mg kgO1, S1: 20 mg kgO1, S2: 40 mg kgO1, S3: 60 mg kgO1) ile NH4SO4 formunda azot uygulaması yapılmıştır. Araştırmanın sonunda artan kükürt dozları bitkinin C vitamini kapsamını azaltmıştır. S0 kükürt dozunda C vitamini 28.41 mg 100O1g iken S3 dozunda ise 22.36 mg 100O1g olarak ölçülmüştür. Bitkinin protein içeriği S2 dozuna kadar artmış ve daha sonra ise azalmıştır. Bitkinin protein içeriği S2 dozu için % 33.71 olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan bitkinin K, Ca, Mg, Fe ve Cu içerikleri de kükürt uygulaması ile birlikte artmıştır. Bitkinin en yüksek N (% 6.68), P (% 0.80) ve Zn (47.4 mg kgO1) kapsamı S2 dozunda ve Mn (70.6 mg kgO1) ise S3 dozunda belirlenmiştir. Bitkinin bazı biyolojik özellikleri de kükürt uygulaması ile birlikte artmıştır. Bitki gövde yüksekliği 37.16 cm, bitki ağırlığı 101.87 g ve bitkide yaprak sayısı 8.33 olarak S3 dozunda belirlenmiştir. Bu araştırmada kanola bitkisinin sebze olarak tüketilmesi lahana, tere, roka, yeşik soğan, sarmısak ve pırasa gibi yeşil sebzeler için erken ilkbahardan yaz mevsimi başlangıcına kadar alternative bir bitki olabileceği ortaya konulmuştur.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCanolaen_US
dc.subjectsulfuren_US
dc.subjectmacro elementen_US
dc.subjectmicro elementen_US
dc.subjectVitamin Cen_US
dc.subjectproteinen_US
dc.subjectkanolaen_US
dc.subjectkükürten_US
dc.subjectmakro elementen_US
dc.subjectmikro elementen_US
dc.titleThe Effect of Increasing Doses of Sulfur Application of Some Nutrient Elements, Vitamin C , Protein Contents And Biological Properties of Canola Plant (Brassica'Napus'L.)en_US
dc.title.alternativeArtan Miktarlarda Kükürt Uygulamasinin Kanola (Brassica'Napus'L.) Bitkisinin Bazı Besin Elementi, Vitamin C, Protein Kapsami Ve Biyolojik Özellikleri Üzerine Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümüen_US
dc.authorid37035en_US
dc.authorid58854en_US
dc.authorid5070en_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage59en_US
dc.identifier.endpage63en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster