TOPLU PAZARLIK DÜZEYLERİ
Özet
Toplu pazarlık düzeyi, toplu iş sözleşmesinin etki alanını da belirlediğinden çalışanlar ve işverenler için oldukça önemlidir. Ülkelerin toplu pazarlık düzeylerinde sosyo-ekonomik yapıları, endüstri ilişkileri gelenekleri, işyeri ve işletme özellikleri, sendikaların eğilimleri, sosyal politikalar ve diğer birçok faktör etkilidir. Toplu pazarlık düzeyleri işyeri veya işletme, işkolu, ulusal ve çok uluslu düzeye kadar çıkabilmektedir. Türkiye’de toplu iş sözleşme hakkı ilk olarak, 1961 Anayasası ile güvence altına alınmıştır. 1963 yılında yürürlüğe giren 275 sayılı Kanun’da işkolu ve işyeri toplu iş sözleşmeleri ayrı ayrı düzenlenmiş, ancak ikisi arasında bir ilişki kurulmamıştır. 1982 Anayasası’nda bir kez daha güvence altına alınan toplu iş sözleşmesi hakkı, 1983 yılında kabul edilen 2822 sayılı Kanunda işyeri ve işletme düzeyinde yeniden düzenlenmiştir Level of collective bargaining, that determiness the impact area of collective agreement, is quite important for employees and employers. Social and economic structures, industrial relation traditions, features of plant and enterprise, tend of trade unions, social policies of countries and other a lot of factors are effective in levels of collective bargaining of countries. Levels of collective bargaining can go up plant or enterprise level between one or more trade unions and individual employers, industry level between one or more trade unions and a group of employers from a particular industry or occupation, national level between trade unions and employers and employers’ organisation at national level and multinational level between trade unions or trade union federations and employer organisations on an international level. Collective agreement right was firstly guaranteed with 1961 Constitution in Turkey. Industry and plant level collective agreements were separately regulated in Law No:275 which came into force in 1963, however, a relationship was established between the two bargaining levels. Collective agreement right, which is guaranteed once again in 1982 Constitution, have been revised in plant and enterprise level, which was accepted Law No:2822 in 1983.
Cilt
1Sayı
2Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
TÜRKİYE’DE TOPLU YEMEK SEKTÖRÜ FiRMALARIN PAZARLAMA STRATEJİLERİ VE TÜKETİCİ EĞİLİMLERİ; TEKİRDAĞ İLİ ÖRNEĞİ
GEÇGEL, Mebrure (Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Toplu yemek üretimi alanında çalışan kurumlar, doğrudan insan sağlığına etkisi olan bir hizmetin sunucuları olarak önemli görev ve sorumluluklar üstlenirler. Ayrıca Türkiye’de ve dünyada hızla büyüyen ve geniş bir kitleye ... -
Oyun teorisi ve toplu pazarlık stratejileri
ELİBOL, Mehmet (Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Hızla gelişen ve genişleyen küresel ilişkiler; bu gelişmeyle bağlantılı olarak çeşitli teorilerin de doğup büyümesini olanaklı kılmıştır. Bu teorilerden biri de 40’lı yıllarda doğup 60’lı yıllarda yıldızı parlayan oyun ... -
Toplu yemek sektöründe yaşanan problemler ve çözüm yolları
Seviç, Yasemin Eröztoprak (Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Toplu yemek üretimi alanında çalışan kurumlar, doğrudan insan sağlığına etkisi olan bir hizmetin sunucuları olarak önemli görev ve sorumluluklar üstlenirler. Ayrıca Türkiye de ve dünyada hızla büyüyen ve geniş bir kitleye ...