Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKoşkoşoğlu, Batuhan
dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.date.accessioned2023-05-06T17:23:46Z
dc.date.available2023-05-06T17:23:46Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7161/omuanajas.1103113
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1153851
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/12292
dc.description.abstractÜzümün olgunlaşması bazı karmaşık fiziko-kimyasal ve biyo-kimyasal süreçlerden meydana gelir. Bu süreçleri; iklim, toprak, coğrafi konum, çeşit, anaç ve kültürel işlemler, kısacası tüm terroir bileşenleri etkilemektedir. Bu kavramlar tek başına etkili olduğu gibi, birbirleriyle de sürekli bir etkileşim halindedir. Bu araştırmada terroir-asma-üzüm ilişkileri incelenmiştir. Deneme Şarköy/Tekirdağ’da bulunan Kalpak Tarım Ürünleri Ltd. Şti. bağlarında iki yıl süreyle 2019/2020 ve 2020/2021 yürütülmüştür. Eğimi %18, rakımı 309-327 m arasında ve Cabernet Franc/Fercal ve Cabernet Franc/140Ru aşı kombinasyonlarının kullanıldığı 70 cm gövde yüksekliğine sahip bağda, sıra arası genişlik 2.1 m sıra üzeri genişlik ise 1.0 m’dir. Kuzey-Güney doğrultusunda dikilmiş olan asmalar, Kordon Royat terbiye sisteminde duvar şeklinde terbiye edilmiştir. Araştırmanın amacı; eğimdeki konumları (Üst, Orta ve Alt Bölge) dikkate alınan iki farklı anaca (140Ru ve Fercal) aşılanmış olan omcalara uygulanan 3 farklı salkım seyreltmenin (%0, %25 ve %50) tane özelliklerini nasıl etkilediğini belirlemektir. Sonuç olarak; Fercal anacında tane yaş ağırlığı, tane kuru ağırlığı, tane hacmi, tane özkütlesi ve tane kabuk alanı açısından düşük değerler alınmıştır. Öte yandan 140Ru anacından da tane eni, tane boyu, % kuru ağırlık ve tane kabuk alanı / tane eti hacmi açısından düşük değerler elde edilmiştir. Eğimdeki konumları incelendiğinde; Üst konumu tane özkütlesi ve tane kabuk alanı / tane eti hacmi dışındaki diğer kriterleri düşürmüştür. İncelenen iki yılda da bağdan ortalama 700-800 kg da-1 arasında verim alındığından salkım seyreltme yapılmamasının (%0 S) daha uygun olacağı saptanmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.7161/omuanajas.1103113
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subject140ruen_US
dc.subjectCabernet Francen_US
dc.subjectFercalen_US
dc.subjectKonumen_US
dc.subjectÜzüm Tanesi. 140ruen_US
dc.subjectFercalen_US
dc.subjectCabernet Francen_US
dc.subjectLocationen_US
dc.subjectGrape Berry.en_US
dc.titleTane Özellikleri Üzerine Eğim, Anaç ve Salkım Seyreltmenin Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume37en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage637en_US
dc.identifier.endpage654en_US
dc.institutionauthorKoşkoşoğlu, Batuhan
dc.institutionauthorKorkutal, İlknur
dc.institutionauthorBahar, Elman
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1153851en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster