Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKÜÇÜKKOYUNCU, Ebru
dc.date.accessioned2017-05-24T10:41:12Z
dc.date.available2017-05-24T10:41:12Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/1199
dc.description.abstractBu çalışmada, yapay oluşturulmuş tavuk meralarından elde edilen yumurtalar ile ticari olarak satılan yumurtaların kalite özellikleri karşılaştırılmıştır. Çalışma 6 adet parsel tavuk merasında yürütülmüştür. Çalışmada 75 adet Lohmann kahverengi yumurta tavuğu kullanılmıştır. Barınak olarak ahşap kümesler kullanılmıştır. Çalışmada bazal yem olarak izonitrojenik ve izokalorik yumurta tavuk yemi ad libitum olarak verilmiştir. Tavandan askı tip suluklar kullanılmıştır. Işıklandırma, güneş enerjisinden yararlanılarak planlanmış fotovoltaik sistem aracılığıyla yapılmıştır. Her parselde bulunan tavukların yumurtalarından analiz yapılmıştır 2 hafta arayla toplanan yumurtaların yumurta içi ve dışı kalite ölçümleri yapılmıştır. Çalışma toplam 8 hafta sürmüştür. Çalışmada karşılaştırma yapabilmek için haftalık olarak bir ticari kuruluştan analizler için yumurta temin edilmiştir. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde yumurta ağırlığına ve kalınlığına yetiştirme sisteminden ziyade daha çok haftalık yaşın ilerlemesi etkili olmuştur. Kabuk ağırlığı, serbest sistemde yetiştirilen tavuklarda önemli derecede daha fazla bulunmuştur. Yetiştirme sisteminin etkisi özellikle sarı rengin düzeyi üzerine olmuştur. Kafes tavuklarının renk aralığı (renk skalasında okunan) 14,9-15,0 olmuştur. Ancak serbest olarak merada yetiştirilen tavuklarda bu değer 8,3-10,4 arasında bulunmuştur. Bu farklılığa kafes tavuklarının karma yemlerine ilave edilen renk maddelerinin neden olabileceği düşülülmektedir. Ayrıca serbest yetiştirilen tavukların yemin yanı sıra meradan karşılayabilecekleri rengi etkileyebilecek başka kaynaklara da ulaşabilir oldukları söylenebilir. Ayrıca yeme ek olarak meradan beslenmenin, sarı ağırlığını önemli derecede arttıcı etkileri olduğu gözlenmiştir. Yumurta akı ağırlığı üzerine ise benzer bir etki gözlenmemiştir. Ayrıca, kafes tavuklarında yumurta akı ağırlığı daha yüksek bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn the study, quality features of the eggs sold commercially and the eggs obtained from artificial freeranges were compared. The study was carried out in 6 parcels of hen freerange. 75 Lohmann brown egg hens were used in the study. Wooden cages were used as shelter. As basic forage, isonitrogenic and isocaloric hen forage were given as ad libitum. Hanger from ceiling typed curbs were used. Lightning were applied via photovoltaic system planned by benefiting from solar power. Eggs of hens from each parsel were analyzed. The eggs, obtained every 2 weeks, of which interior and exteriors quality measurements were measured. The study carried out for 8 weeks. In the study, so as to compare, eggs were supplied for analysis from a commercial founding. Examining the study, rather than breeding system, the proceeding of weekly age was much more effective to egg weight and thickness. Weight of shell were found significantly surplus on hens raised freely. The effect of breeding system was particularly on the level of egg yolk. The colour gap of cage hens (which read on colour scala) was between 14,9-15,0. Nevertheless, this values was found between 8,3-10,4 on the hens freely raised in freeranges. It can be said that coloring agents added to mixed forage of cage hens may cause to the difference. On the other hand in addition to forage, it was observed that feeding from freerange has a significantly increasing effect on yolk weight. There was not any similar effect observed on albumen. Also, albumen weight were found higher on cage hens.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessen_US
dc.subjectYumurta kalitesien_US
dc.subjectserbest yumurta tavukçuluğuen_US
dc.subjectkafeste tavukçuluğuen_US
dc.subjectEgg qualityen_US
dc.subjectfreerange poultryen_US
dc.subjectcage poultryen_US
dc.titleMera ve kafes sistemlerinde yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtaların kalite özelliklerinin karşılaştırılmasıen_US
dc.title.alternativeQuality comparison of eggs obtained from hens raised in free range and cage systemsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster