Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDonma, Mustafa Metin
dc.contributor.authorBirinci, Vildan
dc.date.accessioned2023-04-27T20:41:19Z
dc.date.available2023-04-27T20:41:19Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RsTBl6RWK25OBMIKtIgYYcaKNlKtPdKEmUJkxR4ySWapbfzDQDVyVOUucJh_riGv
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11719
dc.description.abstractTamamlayıcı besinlere ortalama 6.ayda geçilmeli, çocuğun büyümesi ile birlikte artan enerji, protein ve diğer besin ögelerini karşılayabilecek yeterlilikte olmalı, çocuğun açlık, tokluk, iştah durumunun gözetilerek bakım veren kişi ve çocuğun tercihlerine uygun olacak şekilde sunulmalıdır. Duyarlı beslenme ile bebeğin beslenmeye aktif katılımı sağlanmalıdır. Yaşamın ilk iki yılında duyarsız beslenme davranışı bebekte ileride obezite, vitamin eksiklikleri, malnütrisyon, yeme reddi gibi önemli sorunlara yol açmaktadır. Son zamanlarda popülerlik kazanan bebek liderliğinde beslenme (BLW) yöntemi ile aktif bebek katılımı ve duyarlı beslenme sağlayarak sağlıklı bebek beslenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda tamamlayıcı beslenmeye geçişte tercih edilen yöntemlerin obezite gelişimi ile ilişkili olup olmadığı araştırıldı. Hastanemiz polikliniklerine başvuran 4 ile 24 ay arasındaki 400 hasta çalışmaya dahil edildi. Çocukların antropometrik ölçümleri ve klinik bulguları kaydedildi. Beslenme yöntemine göre geleneksel, bebek liderliğinde beslenme ve her iki yöntemi uygulayanlar olmak üzere gruplandırıldı ve beslenme yönteminin obezite ile ilişkisi yapılan anket ve anamnez verilerine bakılarak değerlendirildi. . Üç bölümden oluşan bu anket formunda, annenin ve babanın sosyodemografik özellikleri, bebeğe ait özellikler, tamamlayıcı beslenme ve bebek liderliğinde beslenmeye yönelik sorular bulunmaktaydı. Araştırma bulgularına göre bebeklerin yaş ortalamasının 14,79±4,34 (ay) olduğu belirlenmiştir. Tek başına anne sütüyle beslenme süresi ortalamasının 4,92±2,08 (ay), toplam anne sütüyle beslenme süresi ortalamasının 10,74±5,34 (ay) olduğu belirlenmiştir, ilk tercih edilen besin en çok sebze püresidir (%42,2). Katılımcıların BLW'yi duyma oranı %83,5 olduğu görüldü. Kullanılan beslenme yöntemi dağılımına bakıldığı zaman aileler; %12 oranında bebek liderliğinde beslenme (BLW), %57,5 oranında her iki yöntem ile beslenme, %30,5 oranında geleneksel beslenme yöntemini kullanmaktadır. Ek gıda verilme şekli ile doğum şekli, son ağırlık persantil, son baş çevresi persantil ve son BMI persantil arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki yoktur (p>0,05). Ek gıda verilme şekli ile son boy persantil arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (?2=14,026; p=0,029). Bu sonuçlar süt çocukluğu dönemindeki beslenme yönteminin obezite patogenezinde rol aldığı düşüncesini güçlendirmektedir. Son yıllarda sosyal medyada da aileler arasında yaygınlaşan BLW uygulaması konusunda bilimsel açıdan yeterli kanıt yoktur. Bu beslenme yöntemini öneri halinde sunulması geliştirilip yaygınlaştırılması için konu hakkında daha çok ve geniş çalışmaların yapılması gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractComplementary foods should be started at the average of 6 months, they should be sufficient to meet the energy, protein and other nutrients that increase with the growth of the child, and they should be presented in accordance with the preferences of the caregiver and the child, taking into account the child's hunger, satiety and appetite. Irresponsible feeding behavior in the first two years of life leads to important problems such as obesity, vitamin deficiencies, malnutrition, food refusal in the future. It is intented to achieve healthy infant feeding with active baby involvement and sensible feeding via baby-led weaning (BLW) method, which has gained popularity lately. In our study, it is questioned whether the methods which are preferred while transitioning to complementary feeding are related to obesity or not. 400 children aged between 4 to 24 months old whom applied to our hospital were included in our study. Antropometric measurements of children were recorded. They were divided to three groups according to feeding methods which are traditional, infant-led and those who applied both methods. The relation of feeding method to obesity is evaluated by considering the surveys and anamnesis conducted. This survey which is consisted of three parts, included the socio-demographic characteristics of parents, attributes belonged to the infant and a questionnaire regarding baby-led feeding. According to research findings, it is determined that the infants average age was 14,79±4,34 months. Duration of exclusive breastfeeding was found 4,92±2,08 months and total duration of breastfeeding was found as 10,74±5,34 months. The most preferred food for starter is found to be vegetable puree (42,2%). Participants' previous awareness of BLW was found as 83,5%. When looked at the distribution of the feeding method preferences, it is discovered that the 12% of the families used baby-led weaning, 57,5% of them followed both methods and a 30,5% of them used the traditional method. There are no statistically significant relationship between the delivery methods of complementery food and type of birth, last weight percentile, last head circumference percentile or last BMI percentile (p>0,05). A statistically significant relationship is discovered between the complementary feeding method and last height percentile (?2=14,026; p=0,029). These results strengthen the idea of feeding techniques at infancy taking part in obesity pathogenesis. There aren't enough scientific evidence regarding BLW which is spreading through social media. Many more and extensive studies need to be conducted about this subject in order to be able to improve and present this feeding method as a viable suggestion.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇocuk Sağlığı ve Hastalıklarıen_US
dc.subjectChild Health and Diseasesen_US
dc.titleSüt çocuklarında ek gıdaya geçişte beslenme yönteminin obezite ile ilişkisien_US
dc.title.alternativeThe relationship between nutritional methods and obesity in infantsen_US
dc.typespecialistThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage81en_US
dc.institutionauthorBirinci, Vildan
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid752716en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster