Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.contributor.authorParlar, Şevki
dc.date.accessioned2023-04-27T20:41:09Z
dc.date.available2023-04-27T20:41:09Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCLKkjl9tEOuhJ4dO_wpi_fU6b8KXlgrsbwJX9e4Ynfam
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11635
dc.description.abstractBu araştırma, aktif bileşenler olarak sodyum benzoat, potasyum sorbat ve sodyum nitrit içeren bir katkı maddesi kullanımının ayçiçeği silajlarında fermantasyon özellikleri, nispi yem değerleri (NYD) aerobik stabiliteleri ve in vitro besin maddeleri sindirimi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada silaj koruyucusu olarak bileşiminde sodyum benzoat, potasyum sorbat ve sodyum nitrat içeren bir katkı maddesi kullanılmıştır. Araştırma, katkı maddesi ilave edilmeyen kontrol, 0.5, 1 ve 2 ml/kg silaj koruyucusu ilave edilerek oluşturulan 4 grupta yürütülmüştür. Katkı maddelerinin ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g örnek plastik torbalara konularak sıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır. Her grup için altı adet olmak üzere toplam 24 paket silaj laboratuvar şartlarında (20 °C) 60 gün fermantasyona bırakılmıştır. Silolamadan 60 gün sonra açılan tüm silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silolama döneminin sonunda açılan tüm silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testi uygulanmıştır. Ayrıca bu silajların nispi yem değeri ve in vitro kuru madde, organik madde ve ham protein sindirilebirlikleri saptanmıştır. Sonuç olarak, ayçiçeği silajına ilave edilen sodyum benzoat, potasyum sorbat ve sodyum nitrat karışımı silajlardaki pH değerlerini, amonyak azotunu ve kuru madde kayıplarını azaltırken, laktik ve asetik asit içeriklerini artırmıştır. Ayrıca silaj koruyucusu yüksek anti bakteriyel aktivite göstererek silajların 7 günlük aerobik dönem boyunca maya sayıları ile CO2 üretimlerini düşürmüş ve aerobik stabilitelerini geliştirmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out to determine the effects of the use of an additive containing sodium benzoate, potassium sorbate, and sodium nitrite as active ingredients on the fermentation characteristics, aerobic stability, relative feed value (RFV), aerobic stability and in vitro nutrition digestibility of sunflower silages. In the study, an additive containing sodium benzoate, potassium sorbate and sodium nitrate in its composition was used as a silage preservative. The study was carried out in 4 groups formed by adding control without additive, 0.5, 1 and 2 ml/kg silage preservative. After the addition of the additives, approximately 500 g of sample was placed in plastic bags and compressed. A total of 24 packages, six for each group, were allowed to ferment for 60 days in laboratory conditions (20 °C). All silages were sampled for chemical and microbiological analyses on day 60 after ensiling. . At the end of the ensiling period, all silages were subjected to an aerobic stability test for 7 days. In addition, RFV and in vitro nutrition digestibilities of those silages were determined. As a result, the mixture of sodium benzoate, potassium sorbate and sodium nitrate added to the sunflower silage decreased the pH values, ammonia nitrogen and dry matter losses in the silages, while increasing the lactic and acetic acid contents. However, the silage preservative showed high antibacterial activity, decreased the yeast counts and CO2 production of the silages during the 7-day aerobic period and improved their aerobic stability.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSodyum benzoat, potasyum sorbat ve sodyum nitrat karışımlarının ayçiçeği silajlarında fermantasyon özellikleri ve aerobik stabilite üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of sodium benzoate, potassium sorbate and sodium nitrate mixtures on fermentation characteristics and aerobic stability in sunflower silagesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage70en_US
dc.institutionauthorParlar, Şevki
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid748161en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster