Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorŞen, Canan
dc.contributor.authorAkın, Petek Aybüke
dc.date.accessioned2023-04-27T20:41:06Z
dc.date.available2023-04-27T20:41:06Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=5XiSE4yCP_gmnukpMEp65RygDL3NyW0G8o8GemEnsYsKucFcMvTHatvoQJmiJxZo
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11606
dc.description.abstractDoğal mera vejetasyonlarında bitki örtüsü ve toprak yapısı ile coğrafik faktörler oldukça değişkenlik göstermektedir. Araştırmada 2019-2020 yılları arasında Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesi Karaevli Köyü doğal mera alanını temsil edecek şekilde parseller oluşturarak verim ve botanik kompozisyon, bitki ile kaplı alan, yem kalitesi analizleri ile botanik kompozisyonu oluşturan türlerin ömür uzunlukları, familyaları gibi bazı floristik özelliklerinin tespiti bu araştırmanın amacını oluşturmuştur. Elde edilen veriler ile bölge meraları hakkında daha fazla bilgi ortaya koymak ve ileride yapılacak mera yönetim ve ıslahı çalışmalarına kaynak oluşturmak hedeflenmiştir. Araştırma sonucunda; mera alanında iki yılın ortalamasına en yüksek yeşil ot verimi 9. parselden 1600,00 kg/da olarak, en düşük yeşil ot verimi ise 1. parselden 180,00 kg/da olarak belirlenmiştir. Kuru ot ortalamalarına göre en yüksek verim 7. parselden 234,30 kg/da olarak elde edilirken, en düşük kuru ot verimi 1. parselden 41,60 kg/da olarak bulunmuştur. 2019-2020 yılları ortalaması olarak en yüksek buğdaygil oranı 17. parselden (%59,85) elde edilirken, en düşük buğdaygil oranı 14. parselden (%5,00) saptanmıştır. Baklagil familyası ortalaması en yüksek 6. parselde %78,83 elde edilmiş, en düşük ise 1. parselden %17,81 olarak tespit edilmiştir. Diğer familyaların botanik kompozisyonda bulunma oranı en yüksek 9. parselde %61,17, en düşük ise 10. parsel %1,25 olarak belirlenmiştir. Araştırma alanından 2019-2020 yılında ortalama ham protein oranı en yüksek 7. parselden %24,27, en düşük ham protein oranı 1. parselden % 6,65 olarak elde edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn natural pasture vegetation, vegetation and soil structure and geographical factors vary considerably. The aim of this research was to determine the floristic characteristics of the species that make up the composition, by forming parcels to represent the natural pasture area of Tekirdağ Province Süleymanpaşa District Karaevli Village between the years 2019-2020. With the data obtained, it is aimed to reveal more information about the rangelands of the region and to create a resource for future rangeland management and improvement studies. As a result of the research; according to the average of two years in the pasture area, the highest fresh and the lowest fresh yield were determined as 1600.00 kg/da from the 9th plot and 180.00 kg/da from the 1st parcel, respectively. According to the hay averages, the highest and lowest hay yield were obtained as 234.30 kg/da from the 7th plot and 41.60 kg/da from the 1st parcel, respectively. According to the average of 2019-2020, the highest percentage of grasses according to the botanical composition was obtained from the 17th plot (59.85%), while the lowest percentage of grasses was obtained from the 14th parcel (5.00%), when the average of legumes families was considered, the highest was obtained from the 6th parcel (78,83%) was obtained, and the lowest was determined as 17.81% in the 1st parcel. The highest botanical composition of other families was found to be 61.17% in the 9th parcel, and the lowest was 1.25% in the 10th parcel. When the plant samples taken from the research area in 2019-2020 were analyzed, the average crude protein ratio was obtained as 24.27% from the 7th parcel, and the lowest crude protein ratio was 6.65% from the 1st parcel.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectBitki örtüsüen_US
dc.subjectVegetationen_US
dc.subjectBotanik kompozisyonen_US
dc.subjectBotanical compositionen_US
dc.subjectHam proteinen_US
dc.subjectCrude proteinen_US
dc.subjectMeraen_US
dc.subjectPastureen_US
dc.subjectNDFen_US
dc.subjectNDFen_US
dc.subjectYeşil oten_US
dc.subjectHerbageen_US
dc.titleTEKİRDAĞ İLİNDE DOĞAL BİR MERANIN VEJETASYON YAPISININ BAZI ÖZELLİKLERİen_US
dc.title.alternativeSOME CHARACTERISTICS OF THE VEGETATION STRUCTURE OF A NATURAL PASTURE IN TEKIRDAĞ PROVINCEen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage85en_US
dc.institutionauthorAkın, Petek Aybüke
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid715649en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster