Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKonyalı, Sema
dc.contributor.authorCivelek, Betül
dc.date.accessioned2023-04-27T20:41:04Z
dc.date.available2023-04-27T20:41:04Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecf5FdImRliKAj_d5jyDpciYTZQnDOgB4m-pQzYjqpfr5Q
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11584
dc.description.abstractBalıklar zengin protein ve mineral içeriği sayesinde insan sağlığı açısından oldukça önemlidir. Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık tüketiminde istenilen seviyeye ulaşılamamıştır. Bu çalışmanın Sakarya ili Serdivan ilçesinde yapılmasının sebebi; Serdivan ilçesinin merkez ilçeden sonra en kalabalık, nüfus artış hızı en yüksek ve nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçe olmasıdır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre Türkiye'de deniz ürünlerinin en fazla üretildiği iki bölge olan Marmara ve Karadeniz Bölgesine yakın olması, Sakarya Üniversitesi'nin ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin ilçe sınırları içerisinde yer alması Serdivan ilçesinin seçilmesinde önemli ve etkili olan faktörlerdendir. Bu bölgede daha önceden böyle bir çalışma yapılmadığı için, Sakarya ili ve ilçesinde yapılmış ilk çalışma niteliğindedir. Yapılan bu çalışmada Sakarya ili Serdivan ilçesinde yaşamakta olan bireylerin balık tüketim alışkanlıkları ve balık tüketimine etki eden çeşitli faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 92 erkek ve 81 kadın olmak üzere toplamda 173 bireyle yüz yüze anket tekniği uygulanarak yapılmıştır. Balık tüketim tercihleri incelendiğinde %88,40'ı balık tükettiğini ve %11,60'ı balık tüketmediğini, tüketmeme sebebi olarak %34,78 ile balık tüketim alışkanlığının olmadığını belirtmişlerdir. En çok tüketilen deniz balığı türü %60,7 ile hamsi, tatlı su balığı ise %57,2 ile alabalıktır. Pişirmede en çok tercih edilen yöntem ise %34,44 ile yağda kızartmadır. Tüketicilerin %79,72'si balığı kışın, %16,18'i sonbaharda tüketmeyi, satın alma yeri tercihi olarak %60,10'u balığı balıkçıdan almayı tercih etmektedirler. Ankete katılanların %76,90'ı balık satın aldıkları yerden memnun iken, %23,10'u ise memnun olmadıklarını ve bunun en önemli nedeninin ise ortamın hijyenik olmaması olarak açıklamışlardır. Katılımcıların balık eti tüketim kriterleri incelendiğinde, balık etinin sağlıklı ve lezzetli olmasından dolayı tercih ettiklerini belirtmişlerdir.en_US
dc.description.abstractFish is very important for human health thanks to its rich protein and mineral content. Although Turkey is surrounded by seas on three sides, the desired level of fish consumption has not been reached. The reason why this study was carried out in Serdivan district of Sakarya province; Serdivan district is the most populous, the highest population growth rate and the district with the highest population density after the central district. In addition, according to the research, being close to the Marmara and Black Sea Regions, which are the two regions where seafood is produced the most in Turkey, and the fact that Sakarya University and Sakarya University of Applied Sciences are located within the boundaries of the district are important and effective factors in the selection of Serdivan district. Since such a study has not been carried out in this region before, it is the first study conducted in the province and district of Sakarya. In this study, it was aimed to determine the fish consumption habits of individuals living in Serdivan district of Sakarya province and various factors affecting fish consumption. The study was conducted with a face-to-face survey technique with a total of 173 individuals, 92 men and 81 women. When the fish consumption preferences were examined, 88.40% stated that they consumed fish, 11.60% did not consume fish, and 34.78% stated that they did not consume fish as the reason for not consuming fish. The most consumed sea fish species is anchovy with 60.7%, and the freshwater fish is trout with 57.2%. The most preferred method in cooking is frying in oil with 34.44%. 79.72% of consumers prefer to consume fish in winter, 16.18% in autumn, and 60.10% of consumers prefer to buy fish from fishermen as a place of purchase. While 76.90% of the respondents were satisfied with the place where they bought fish, 23.10% stated that they were not satisfied and the most important reason for this was the unhygienic environment. When the fish meat consumption criteria of the participants were examined, they stated that they preferred fish meat because it was healthy and delicious.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectBalık tüketimien_US
dc.subjectFish consumptionen_US
dc.titleSakarya ilinde balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of fish consumption habits in Sakarya provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage66en_US
dc.institutionauthorCivelek, Betül
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid722152en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster