Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorCabi, Evren
dc.contributor.advisorKoç, Fisun
dc.contributor.authorEsen, Selim
dc.date.accessioned2023-04-27T20:40:57Z
dc.date.available2023-04-27T20:40:57Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=sELqxhTlFGAjsbjOuuiyCLlSGLCkQYjI98Hzf2x8TGfnooHtbaSYHoPcf1R5jYqq
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11491
dc.description.abstractBu tezin amacı, kefir mayası ilave edilen ak üçgül silajlarının fermantasyon özellikleri, aerobik stabilitesi, besin değeri, in vitro sindirilebilirliği, bazı mikro ve makro besin elementleri konsantrasyonu ve yağ asidi kompozisyonu üzerindeki etkisini incelemektir. Kontrol grubu olarak kefir mayası eklenmemiş ak üçgül silajı (Kon) ve sırasıyla taze materyal üzerine 10 mg/kg (K10), 50 mg/kg (K50), 100 mg/kg (K100) kefir ilave edilerek laboratuvar tipi silolarda 270 gün boyunca silolanmış ve 5 gün aerobik ortamda bırakılmıştır. Terminal silajların fermentasyon özellikleri ve besin değeri, in vitro sindirilebilirlik ve gaz üretimi, mineral konsantrasyonları ve yağ asidi bileşimindeki değişiklikler değerlendirilmiştir. Sonuçlar, kefir mayasının nötral deterjanda çözünmeyen lif, hemiselüloz ve amonyak azotu içeriklerini etkili bir şekilde azaltabileceğini göstermiştir. Kefir mayası ile muamele edilmiş silajların artan asetik asit içeriği, aerobik stabiliteyi iyileştirmiştir. Kefir mayası kümülatif gaz üretimi ve tahmin edilen parametrelerde 48 ve 72 saat dışında önemli bir fark oluşturmamıştır. Bu çalışma ayrıca kefir mayasının ak üçgül silajlarının potasyum, sodyum, selenyum ve bor konsantrasyonlarını azalttığını; kalsiyum, çinko ve demir konsantrasyonlarını ise arttırdığını göstermiştir. Ayrıca kefir mayası, ak üçgül silajlarının doymuş yağ asidi oranını önemli ölçüde artırırken çoklu doymamış yağ asidi oranını ise azaltmıştır. Ancak kefir mayasının ak üçgül silajlarının tekli doymamış yağ asidi oranı üzerinde anlamlı bir etkisi olmamıştır. Genel olarak, ak üçgül silajının besin değerini iyileştirmek için taze materyele 50-100 mg/kg kefir mayası ilavesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.en_US
dc.description.abstractThe aim of the present thesis was to examine the impact of kefir yeast on fermentation characteristics, aerobic stability, nutritive value, in vitro digestibility, some micro- and macronutrient concentration, and fatty acid composition of white clover silages. White clover silages were either uninoculated (Con) or inoculated with kefir yeast at the following application rates: 10 mg/kg (K10), 50 mg/kg (K50), 100 mg/kg (K100) on a fresh basis, and ensiled in laboratory-scale silos for 270 d, followed by 5 d of aerobic exposure. Changes in fermentation characteristics and nutritive value, in vitro digestibility and gas production, mineral concentrations, and fatty acid composition were assessed in terminal silages. The results showed that kefir yeast could effectively reduce neutral detergent fiber, hemicellulose, and ammonia-N contents. The increased acetic acid content of kefir yeast treated silages improved aerobic stability. Kefir yeast made no significant difference in cumulative gas production and estimated parameters except for 48 and 72 h. This study has also shown that kefir yeast reduced the potassium, sodium, selenium, and boron concentrations of white clover silages, whereas calcium, zinc, and iron concentration increased. In addition, kefir yeast significantly increased the proportion of saturated fatty acid in white clover silages, whereas the proportion of polyunsaturated fatty acid decreased. However, kefir yeast had no significant effect on the monounsaturated fatty acid proportion of white clover silages. Overall, it is concluded that adding 50-100 mg/kg of kefir yeast on a fresh basis is appropriate to improve the nutritional value of white clover silage.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBotaniken_US
dc.subjectBotanyen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectAerobiken_US
dc.subjectAerobicen_US
dc.subjectAk üçgülen_US
dc.subjectWhite cloveren_US
dc.subjectGaz üretimien_US
dc.subjectGas productionen_US
dc.subjectKefiren_US
dc.subjectKefiren_US
dc.subjectMikrobesin elementlerien_US
dc.subjectMicronutrient elementsen_US
dc.subjectYağ asitlerien_US
dc.subjectFatty acidsen_US
dc.titleThe effects of kefir addition on fermentation characteristics, aerobic stability, and in vitro digestion properties of white clover silagesen_US
dc.title.alternativeKefir ilavesinin ak üçgül silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in vitro sindirim özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.typedoctoralThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage141en_US
dc.institutionauthorEsen, Selim
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid742177en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster