Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBahar, Elman
dc.contributor.authorAbay, Cihan
dc.date.accessioned2023-04-27T20:40:55Z
dc.date.available2023-04-27T20:40:55Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=CG8WvdvvxJP04Unr7Yecf70oJND6-IOGiei2c7v5sTWdoLSxCx2alKCXv8AUCWdF
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11467
dc.description.abstractAraştırmada, 2017 ve 2019 yıllarında Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi Karaevli köyü Derince Mevkii'de Bar-El Şarapçılık Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. ait deneme bağında bulunan 110R anacı üzerine aşılı 15 yaşındaki Cabernet-Sauvignon üzüm çeşidi kullanılmıştır. Araştırmanın amacı; 3 farklı zamanda uygulanarak (ben düşme, ben düşme-hasat ve hasat zamanı) 5 gün süre ile sabah ve akşam olmak üzere canlı omcalar üzerine, 1 Kontrol, 3 abiyotik stres uygulaması (darbe, yaprak yaralama, UV-C) yapıldıktan sonra meydana çıkacak savunma mekanizması ile gelişen, primer ve özellikle sekonder metabolitlerin biyosentezi ve etkileri üzerine çalışmaktır. Uygulama şekillerinde ise; kontrol, darbe (plastik çekiç ile 08:00'da birkez ve 19:00'da 1 kez 1 dakika süreyle), yaprak yaralama (yaprakların çubuk ile yaralanması) ve UV-C (08:00'de ve 19:00'de 1 kez 1 dakika) bazı uygulamalar sabah ve akşam, bazı uygulamalar da 1 kez yapılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak; tüm stres uygulamaları, primer metabolitler üzerinde istatistiki düzeyde bir etki yaratmamıştır. Sekonder metabolitler yapılan üç uygulamadan da etkilenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn the research, in 2017 and 2019, and a 15-year-old Cabernet-Sauvignon grape variety grafted on 110R rootstock in the trial vineyard of Bar-El Winery.company was used. Purpose of the research; after applying 1 Control, 3 abiotic stress applications (impact, leaf injury, UV-C) on live vines for 5 days, morning and evening, by applying at 3 different times (veraison, veraison-harvest and harvest time). To study the biosynthesis and effects of primary and especially secondary metabolites that develop with the defense mechanism that will emerge. In terms of application; control, impact (once at 08:00 and 1 time at 19:00 for 1 minute with a plastic hammer), leaf wounding (injury of leaves with sticks) and UV-C (1 time at 08:00 and 19:00 for 1 minute) some applications in the morning and in the evening, some applications were carried out once. As a result; all stress treatments did not have a statistically significant effect on primary metabolites. Secondary metabolites were affected by all three treatments.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleCabernet-sauvignon (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde bazı abiyotik streslerin primer ve sekonder metabolitlere etkilerien_US
dc.title.alternativeThe effects of some abiotic stresses on primary and secondary metabolits in CV. cabernet-sauvignon (Vitis vinifera L.)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage165en_US
dc.institutionauthorAbay, Cihan
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid723334en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster