Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorAktaş, Fatma Betül
dc.date.accessioned2023-04-20T08:07:16Z
dc.date.available2023-04-20T08:07:16Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2587-1358
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29050/harranziraat.1060298
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1124823
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/11189
dc.description.abstractDeğişen dünya iklimi sürdürülebilir bağcılık yapmayı gerekli kılmaktadır. Ülkemizdeki birçok bağ alanı gibi Tekirdağ ili Şarköy ilçesi de su stresi görülen bölgeler arasında sayılabilir. Yıllık yağış rejimlerinin düzensizliği ve ortalama sıcaklıkların artışı nedeniyle özellikle şaraplık çeşitlerin yetiştiriciliğinde sorunlar yaşanmaktadır. Bu çalışma 2019/2020 ve 2020/2021 vejetasyon periyodunda ardışık iki yılda üretici bağında yürütülmüştür. Denemede dört farklı yaprak su potansiyeli uygulaması ve dört farklı şekilde yaprak alma Kontrol, Tam Pencere, Sağ Pencere ve Sol Pencere uygulaması gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, Merlot üzüm çeşidinde Tekirdağ ili koşullarında sürgün özellikleri bakımından hem stres uygulamaları hem de yaprak alma uygulamaları içerisinde düşük budama odunu ağırlığı ve bir yıllık dal ağırlığı değerlerine sahip olanlar S3 (YSP ?şö <-0.7 MPa) uygulaması ve Tam Pencere uygulaması olmuştur. S3 uygulamasında görülen göreceli yüksek stres ve Tam Pencere uygulamasıyla fotosentez etkinliği yüksek (7. ve 13. boğum arasındaki) yaprakların çıkartılarak yaprak alanlarının azalması; karbonhidrat üretimini ve depolanan miktarı sınırlandırmıştır.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.29050/harranziraat.1060298
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBir yıllık dal ağırlığıen_US
dc.subjectyaprak almaen_US
dc.subjectsu stresien_US
dc.subjectsürgün özelliklerien_US
dc.subjectVitis vinifera L.en_US
dc.titleMerlot üzüm çeşidinde yaprak su potansiyeli ile yaprak alma uygulamalarının sürgün özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofHarran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume26en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage82en_US
dc.identifier.endpage91en_US
dc.institutionauthorBahar, Elman
dc.institutionauthorKorkutal, İlknur
dc.institutionauthorAktaş, Fatma Betül
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.identifier.trdizinid1124823en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster