Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBüyükkılıç Beyzi, Selma
dc.contributor.authorKonca, Yusuf
dc.contributor.authorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.contributor.authorOkuyucu, Berrin
dc.date.accessioned2022-05-11T14:46:10Z
dc.date.available2022-05-11T14:46:10Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn2564-7814
dc.identifier.issn2587-2249
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpJMk56YzBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10243
dc.description.abstractBu çalışma, ticari asit karışımlarının silaj katkı maddesi olarak ayçiçeği silajında kullanılmasının kimyasal kompozisyon, lactobacillus, maya ve küf içeriği ile organik madde sindirilebilirliği üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Muamele grupları; (1) kontrol ((K), katkı maddesi ilavesi yok), (2) formik asit, propiyonik asit ve lignosulfopikasit karışımı(1 g/kg, (SA), softacid®), (3) sodyum benzoat, sodyum metabisulfit ve kalsiyum formiyat karışımı (1 g/kg,(SM), Silamix®) ve (4) SA+ SM karışımı (1 g/kg SA+1 g/kg SM). Silaj materyalleri 6 tekerrürlü olarak bir litre hacimli vakum poşetlerinde vakumlanmış ve 90 gün süreyle fermantasyona bırakılmıştır. SA+SM grubunda kuru madde (KM) oranı K ve SA gruplarından, SM ve SA+SM gruplarında ham protein (HP) içeriği K ve SA gruplarından önemli derecede düşük bulunmuştur (P < 0,01). K grubunda ham selüloz (HS) ve asit deterjan fiber (ADF) içeriği diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P < 0,01). K grubunda hemiselüloz (HEM) içeriği SA+SM grubundan daha düşük (P < 0,05), SA grubunda lignin (ADL) içeriği diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P < 0,01). Asitlerin ilavesi ile toplam besin madde sindirilebilirliği oranı artmış; SA+SM grubunda laktik asit (LA) oranı diğer gruplardan ve SM grubunda organik madde sindirilebilirliği (OMS), K ve SA gruplarından daha yüksek bulunmuştur (P < 0,01). Asit ilaveleri ile silajlarda pH, ham yağ (HY), nötral deterjan fiber (NDF) ile lactobacillus ve maya sayısı etkilenmemiştir. Sonuç olarak, ayçiçeği silajlarına asit karışımı ilavelerinin KM, HP ve ADF oranında azalma, HEM, toplam sindirilebilir besin maddeleri (TSBM), LA ile OMS'nde artış meydana getirdiği ve ayçiçeği silajlarında katkı maddesi olarak kullanılmasının silaj kalitesini artırabileceği söylenebiliren_US
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the effects of commercial acid mixtures on silage chemical composition, lactobacillus, yeast and mold in the silages and organic matter digestibility. The treatment groups as follows: (1) Control (C, no additive), (2) formic acid, propionic acid and lignosulphopic acid mixture (1 g/kg, SA, soft acid&reg;), (3) calcium formiate, sodium benzoate and sodium metabisulfite mixture (1 g/kg, Silamix&reg;) and (4) SA+SM mixture (1 g/kg SA+1 g/kg SM) admixed to fresh sunflower crops. Then, fresh crop materials were filled one kg in vacuum nylons and vacuumed with six replicates and kept for 90 days at room temperature (about 20 to 26 &deg;C). Dry matter content of silages were lower in the SA+SM supplemented group than those of C and SA groups and crude protein content of SM and the SA+SM groups lower than those of C and SA groups (P &lt; 0.01). The crude fiber and acid detergent fiber ratio were higher in the C group than the other groups (P &lt; 0.01). In the C group the HEM content were lower than SA+SM group (P &lt; 0.05) and in the SA group's ADL were higher than those of other groups (P &lt; 0.01).Acids supplementations increased total digestibility nutrient ratio. The lactic acid concentration in the SA+SM group were higher than those of other groups and in the SM group, organic matter digestibility were higher than those of C and SA groups (P &lt; 0.01).Acid addition was not affect pH, ether extract, NDF, and lactobacillus and yeast count of silages. In conclusion, acids mixture supplementation to sunflower silage caused a decrease in DM, CP and ADF content, however, increased HEM, TDN, LA and OMD and so they may improve silage qualityen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectBiyokimya ve Moleküler Biyolojien_US
dc.titleÇeşitli Ticari Karışımların Ayçiçeği Silajlarında Kullanılabilme ISSN:1307-3311 Olanağı, Silaj Kalitesi, İn-Vitro Sindirilebilirlik ve Mikroorganizma Profili Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeThe Ensiling Capability of Various Commercial Mixture Additives on Sunflower Silage Composition, Organic Matter Digestibility and Microbial Profilesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAlınteri Zirai Bilimler Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.identifier.volume2en_US
dc.identifier.issue31Ben_US
dc.identifier.startpage53en_US
dc.identifier.endpage58en_US
dc.institutionauthorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.institutionauthorOkuyucu, Berrin
dc.identifier.trdizinidTWpJMk56YzBOQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster