Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSağlam, Mehmet Turgut
dc.contributor.authorBellitürk, Korkmaz
dc.contributor.authorHazinedar, Neslihan
dc.contributor.authorDanışman, Fatma
dc.date.accessioned2022-05-11T14:45:59Z
dc.date.available2022-05-11T14:45:59Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.issn1300-5774
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/T0RRME5EazU/kapi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10195
dc.description.abstractBu araştırma, Kapıdağ Yarımadasındaki zeytin alanlarından 2006 yılında alınan 571 adet toprak örneğinin bazı fiziksel (bünye) ve kimyasal (pH, tuz, organik madde, kireç, yarayışlı fosfor ve potasyum) özelliklerinin belirlenmesini ve değerlendirilmesini kapsamaktadır. Kapıdağ Yarımadası toprakları organik madde bakımından fakirdir. pH değerleri ve kireç oranları düşük olan toprakların yarayışlı fosfor miktarları ise yüksek seviyede bulunmuştur. Yarımadayı oluşturan topraklar bünye bakımından tınlı ve killi tınlı tekstüre sahiptir. Yarımadanın ekonomik yapısı tarıma, özellikle zeytin yetiştiriciliğine dayanmaktadır. Sofralık olarak değerlendirmeye yönelik yapılan zeytin yetiştiriciliği, yörede monokültür bir tarım özelliği göstermektedir. Kapıdağ Yarımadasının tarım alanlarının %55’inde zeytin tarımı yapılmaktadır. Zeytin ağacı varlığı 962 000 adet olup 4195 ha’lık bir alan işgal etmektedir. Balıkesir ili içerisindeki payı %5.3 ile zeytin yetiştiriciliğinde bölge ekonomisi için büyük bir önem arz etmektedir. Zeytin yetiştiriciliğinde gübre kullanımı en önemli girdilerden biridir. İlde 2000 yılında gübre tüketimi 115 150 ton olup aynı yıl Türkiye tüketimi 5 211 700 ton olarak gerçekleşmiştir. Erdek ilçesinde 2003 yılında tüketilen gübre miktarı 410.35 ton iken, bu rakam 2005 yılında 587.55 tona kadar ulaşmıştır.en_US
dc.description.abstractThis research consists of determination and evaluation of physical (texture) and chemical properties (pH, salt, organic matter, lime, available P2O5 and K2O) of 571 soil samples taken from Kapidag Peninsula in 2006 year. Olive soils of Kapidag Peninsula are poor in respect of organic matter. On the other hand, pH values and lime ratios were found as low and available P2O5 was found as high level. These soils have loamy and clay loamy texture. Economical structure of the peninsula based on olive production. Olive production for table consumption shows monoculture agriculture structure in the peninsula. Olive production is performed in 55 % of Kapidag Peninsula Lands. Number of olive trees is 962 000 and 4 195 ha area is occupied. This area has a share in 5.3% of olive production of Balikesir province therefore it has big importance for this region. One of the most important inputs for olive growing is fertilizer use. Fertilizer consumption in Balikesir city was 115 150 ton in 2000 while Turkey consumption was 5 211 700 ton. While fertilizer consumption in Erdek was 410.35 ton in 2003, consumption increased to 5 587.55 ton in 2005.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleKapıdağ yarımadası zeytinliklerin beslenme durumuen_US
dc.title.alternativeNutrition statu of the olive trees grown in kapıdağ peninsulaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofSelçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)en_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümüen_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue44en_US
dc.identifier.startpage118en_US
dc.identifier.endpage123en_US
dc.institutionauthorBellitürk, Korkmaz
dc.identifier.trdizinidT0RRME5EazU/kapien_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster