Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAkyürek, Seval
dc.contributor.authorBaşer, İsmet
dc.date.accessioned2022-05-11T14:45:37Z
dc.date.available2022-05-11T14:45:37Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1302-4310
dc.identifier.issn2146-8176
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpFNE5ERTJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10102
dc.description.abstractAraştırma, 2010 ve 2011 yıllarında, Süne-buğday çeşidi ilişkisini belirlemek amacıyla, 23 farklı ekmeklikbuğday çeşidi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi'nin deneme alanında üstü açık ve kapalı olarak yetiştirilmişlerdir.Ekmeklik buğday çeşitlerinde nifm sayısı, süne emgi oranı, embriyo kararması, protein oranı, danede nemoranı, sedimantasyon değeri, beklemeli sedimantasyon değeri, gluten değeri, gluten indeksi ve dane verimiözellikleri incelenmiştir. Açık alanda yetiştirilen çeşitlerde en yüksek süne emgisi %3.08 ile Tekirdağ çeşidindeolmuş, bu çeşidi Alka, Renan, Sadova, Geya 1 ve Krasnodarskaya-99 çeşitleri izlemiştir. En düşük süneemgisi ise %1.60 ile Enola ve Dropia çeşitlerinde, %1.63 ile Krasunia odes'ka çeşidinde elde edilmiştir. Üstükapatılarak yetiştirilen ekmeklik buğday çeşitlerinde süne emgi oranı önemli bir artış göstererek %4.93-12.75arasında değişmiştir. İki yıl ortalamasına göre en yüksek süne emgisi sırasıyla Tekirdağ, Geya 1, Renan veSadova çeşitlerinde elde edilmiş, en düşük değerler ise Gelibolu, Kate A-1, Krasunia odes'ka ve Dropiaçeşitlerinde olmuştur. Kalite özellikleri incelendiğinde gluten, gluten indeksi, sedimantasyon ve beklemelisedimantasyon değerleri açık alandaki değerlere göre büyük oranda azalma göstermiştir. Beklemelisedimantasyon değerleri ise tüm çeşitlerde ürünün kullanılamayacak düzeyde olmasına sağlayacak orandadüşük düzeyde olmuştur.en_US
dc.description.abstractThe research was conducted with 23 different varieties in field condition and closed area in 2010 and2011. 23 different varieties of bread wheat were grown in open fields and closed areas in Tekirdağ Faculty ofAgriculture testing regions. In the bread wheat, nifm number, sunn pest damage ratio, black point, proteinratio, moisture ratio, sedimentation rate, gluten rate and index and particle productivity features wereanalyzed. With the samples grown outdoors, the highest parasitism rate of sunn pest was in Tekirdağ samplewith 3.08 % and followed by Alka, Renan, Sadova, Geya 1 and Krasnodarskaya-99 samples. The lowestparasitism rate was obtained from Enola and Dropia with 1.60%; Krasunia odes'ka with 1.63%. In breadwheat samples grown in closed areas, the parasitism of sunn pest rate increased considerably and measuredbetween 4.93-12.75%. According to the average of two seasons, the highest parasitism rate was obtainedrespectively from Geya 1, Tekirdağ, Renan and Sadova samples. The lowest parasitism rates was obtainedfrom Gelibolu, Kate A-1, Krasunia odes'ka and Dropia samples. When the quality features were analysed,gluten, gluten index, Zeleny sedimentation and retarted sedimentation values reduced substantially incomparison with values obtained outdoors. Retarted sedimentation values in all samples were at a quite lowlevel that making the crop useless.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.titleFarklı Fenolojik Özelliklere Sahip Ekmeklik Buğday Genotiplerinin Süne Zararına Dayanım Yönünden İncelenmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation in terms of Resistance to Sunny Pest damage of Bread Wheat Genotypes with Different Phenological Charactersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume25en_US
dc.identifier.issueÖzel sayı-1en_US
dc.identifier.startpage117en_US
dc.identifier.endpage122en_US
dc.institutionauthorBaşer, İsmet
dc.identifier.trdizinidTWpFNE5ERTJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster