Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 257, listelenen: 61-80
-
Eritme peynirinde farklı baharat ilavesinin escherichia coli ve staphylococcus aureus üzeirne inhibasyon etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada, bazı baharatların eritme peyniri içerisinde seçilmiş bazı patojen bakteriler üzerine inhibasyon etkisi araştırılmıştır. Eritme peyniri içerisine ağırlıkça %1? lik ve %3? lük kekik, nane, anason, dereotu ve ... -
Et ürünlerinde etiket bilgilerinin Türk gıda kodeksine uygunluğu üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada piyasada bulunan et ürünlerinin etiketlerinin incelenerek Türk Gıda Mevzuatı kapsamında değerlendirilerek etiketlerin bilgilerinin uygunluğunun fiziki olarak belirlenmesi amaçlanmıştır. 83 adet farklı firmalara ... -
Et ürünlerinde kalitatif olarak türün belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Uluslararası et ticaretinin artması, bu yolla yapılan hileleri de beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla et ve et ürünlerinde bulunabilecek farklı türlere ait etlerin araştırılması ve bu etlerin geldiği türlerinin belirlenmesi, ... -
Et ürünlerinde Listeria monocytogenes varlığının aranması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışma; İstanbul ilinde farklı yerlerde satılan farklı markalara ait sucuk, salam ve sosis örnekleri kullanılarak halk sağlığı açısından önemli bir gıda patojeni olan Listeria monocytogenes’in, tüketimi oldukça yüksek ... -
Ev yapımı andız pekmezinin bileşimi, reolojik özellikleri, antioksidan ve antimikrobiyel aktivitelerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada Anamur yöresinde geleneksel yöntemler ile yerel halk tarafından üretilmiş oniki farklı andız pekmezi kullanılarak, andız pekmezinin antioksidan aktivitesi, toplam fenolik madde miktarı ile bazı fiziksel ve ... -
Farklı baharat kullanımının depolama süresince bozanın fizikokimyasal ,mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Tarihi çok eskilere dayanan boza darı, pirinç, mısır vb. tahılların laktik asit ve etil alkol fermantasyonuna uğratılması ile elde edilen koyu kıvamlı bir içecektir. Boza içildiğinde verdiği ferahlık ve kendine özgü ... -
Farklı bitki ekstraktlarının Aspergillus parasiticus gelişimine etkisinin araştırlıması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, bitki ekstraktlarının (kekik, biberiye, altın çiçeği) aflatoksin oluşturan küfler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla in vitro çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada bitki ekstraktlarının Aspergillus ... -
Farklı bölgelerden alınan kumquat (fortunella japonica) meyvelerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Kumquat, taze olarak tüketilebilen bir meyve olmasının yanında, şekerleme ve marmelat gibi ürünlere işlenerek, kabuk kısmından elde edilen uçucu yağlar ve biyoaktif bileşen içerikleriyle gıda endüstrisinde değerlendirilmektedir. ... -
Farklı dozlarda uygulanan gama ışınlarının yer fıstığı (Arachis hypogaea L.) yağının kalite özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada yağlık tip yer fıstığı çeşidi kullanılmıştır. Yer fıstıkları 2021 yılı Mayıs ayının ilk yarısında Edirne ili Meriç ilçesi Alibeyköy tarım arazisinde yetiştirilmiş olup, Eylül ayının ikinci yarısında hasat ... -
Farklı filtrasyon işlemleri ve ambalaj malzemelerinin farklı hasat dönemlerinde elde edilen natürel sızma zeytinyağının özelliklerinin korunmasına ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Zeytinyağına tüketim aşamasına kadar yetiştiricilikten işlenmesine kadar önemli işlemler uygulanmakta olup zeytinyağının fizikokimyasal ve duyusal özellikleri etkilenmektedir. İlave olarak, depolama aşamasında ve tüketiciye ... -
Farklı formülasyonlarda üretilen bebek mamalarının bileşimi, bazı mikrobiyolojik özellikleri ve Enterobacter sakazakii varlığının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu araştırmada tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen toplam altmış iki adet toz bebek maması, Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri sayısı (TMAB), Toplam Termofilik Bakteri (TTB) sayısı, Toplam Psikrofilik Bakteri (TPB) ... -
Farklı gam ilavesinin balık jelatinin teknolojik ve reolojik özellikleri üzerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Balık jelatininden oluşturulan jeller daha az kararlı olma eğiliminde ve daha zayıf reolojik özelliklere sahip olması nedeniyle gıda sanayinde doğrudan kullanılmaları uygun olmayıp modifiye edilmeleri gerekmektedir. Bu ... -
Farklı kavurma koşullarının kuruyemişlerin fiziksel, kimyasal özelliklerine ve mineral biyoerişebilirliğine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada farklı kavurma koşullarında üretilen badem, fındık, kaju ve leblebi örneklerinde oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler incelenmiştir. Bu çalışmada kuruyemişlerde farklı kavurma koşullarında; % nem, su aktivitesi, ... -
Farklı kavurma sıcaklıklarının bazı kuruyemişlerde akrilamid oluşumuna etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu çalışma ile 3 farklı kuruyemiş çeşidi olan ayçiçeği çekirdeği, badem içi ve yer fıstığına 3 farklı kavurma sıcaklığı uygulanması sonucunda oluşan akrilamid konsantrasyonlarının araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla ... -
Farklı kurutma metotlarının domatesteki likopen miktarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Likopen, çeşitli sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid grubu önemli bir biyoaktif maddedir. Domates ve domates kaynaklı ürünler likopenin en iyi kaynağıdır. Antioksidan etkisi nedeniyle likopenin hücreleri oksidatif ... -
Farklı kurutma ön işlemleri ve yöntemlerinin pırasanın (allium porrum l. ) fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada taze pırasalara (Allium porrum L.) suda haşlama ve tuzlu suda haşlama ön işlemleri uygulanmış ve tepsili kurutucu ile mikrodalga kurutucu kullanılarak iki farklı kurutma yöntemi ile kurutma işlemi gerçekleşt ... -
Farklı Malta eriği çeşitlerinin biyoaktif ve aromatik özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Dünyada genellikle çiçeğinden çay üretimi yapılan Malta eriği (Eriobotrya japonica Lindl.) ülkemizde daha çok taze meyve olarak tüketilmektedir. Malta eriğinin çok fazla çeşidi mevcuttur. Bu çeşitler arasında biyoaktif ... -
Farklı materyaller (fındık kabuğu ve meşe odun tozu) ile yapılan dumanlamanın çerez peynirinin depolama sürecinde fiziko-kimyasal özellikleri ve uçucu aroma profiline etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada ?Farklı materyaller (fındık kabuğu ve meşe odun tozu) ile yapılan dumanlamanın Çerkez peynirinin depolama süresince fiziko-kimyasal özellikleri ve uçucu aroma profiline etkisi? incelenmiştir. Tütsüleme materyali ... -
Farklı maya suşlarının narince ve papazkarası (vitis vinifera) üzüm çeşitlerinden üretilen şarapların kaliteleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada yerel ve ticari maya suşları kullanılarak, Kırklareli ilinde yetiştirilen Narince üzümü 5 farklı maya suşu ile 2014 yılında, Papaskarası üzümü 6 farklı maya suşu ile 2015 yılında fermente edilerek elde edilen ... -
Farklı oranlarda inülin ilave edilerek üretilen salamların kalite özellikleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Son yıllarda tüketiciler gıdalardan lezzetli olmalarının yanı sıra besleyici ve güvenilir olmalarını da beklemektedir. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri yüksek miktarlarda yağ içerdiklerinden bilinçli tüketiciler bu tip ...