Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 170, listelenen: 41-60
-
Değişik ekim sıklıkları ve azot dozlarının tririkalede (X triticoseale wittmack) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu arastırma 2008-2009 yetistirme yılında Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Uygulama ve Deneme Alanında, tesadüf bloklarında bölünmüs parseller desenine göre 3 tekrarlamalı olarak ... -
Değişik fenolojik özelliklere sahip buğday çeşitlerinde süne zararının verim ve kalite üzerine etkisi ve genetik farklılıkların belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Araştırma, 2010 ve 2011 yıllarında, Hayrabolu, Malkara, Merkez, Şarköy ve Saray olmak üzere beş farklı lokasyonda yürütülmüştür. Süne-buğday çeşidi ilişkisini belirlemek amacıyla, 23 farklı ekmeklik buğday çeşidi, Tekirdağ ... -
Determination of wild plant species of Brassicaceae family in Turkish Thrace
(2016)Brassicaceae (Cruciferae), ekonomik açıdan önemi olan, endüstriyel yağlı tohumlar, baharat bitkileri, sebzeler ve bazı yem bitkilerini bulunduran önemli bir familyadır. Bu çalışmanın amacı, Trakya Bölgesi doğal florasında ... -
Doğal bir mera vejetasyonunun yapısı ve bazı çevre faktörleri ile ilişkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışma, 2018-2019 yıllarında Tekirdağ İli'nin Süleymanpaşa İlçesine bağlı Köseilyas Mahallesinde Enstitülerne ait olan doğal bir vejetasyona sahip merada beş ayrı yöneyin toprak sıcaklığı, toprak nemi, botanik kompozisyon ... -
Doğu Anadolu dağlık bölgelerinden toplanmış phelum l. populasyonlarının agronomik, morfolojik ve sitogenetik karakterizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Buğdaygil yem bitkisi türlerinin taksonomisi oldukça karmaşık olup türlerin teşhisi ve sınıflandırılması ciddi bir uzmanlık gerektirmektedir. Aynı cins içerisinde yer alan buğdaygil türlerinin birbirlerine çok benzemeleri, ... -
Dokuz ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinin yarım diallel melez f2 generasyonlarında bazı verim ve kalite komponentleri için kombinasyon yeteneklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışma, farklı orijinli dokuz buğday (Triticum aestivum L.) genotipinin resiproksuz yarım diallel melez F2 döllerinde bazı agronomik ve kalite özellikleri bakımından kombinasyon yetenekleri ve heterosis değerlerinin ... -
Doubled haploid ekmeklik buğday hatlarının morfolojik, verim ve kalite özellikleri yönünden değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Çalışmada farklı dönemlerde ıslah edilmiş ekmeklik buğday çeşitleri ve Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tarafından kombinasyon ıslahı ile elde edilen F2 döllerinden anter kültürü ile ... -
Dünyada tedavi amaçlı kullanılan bazı tıbbi bitkilerin Marmara bölgesi koşullarında bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu araştırma; dünyada tedavi amaçlı kullanılan bazı tıbbi bitkilerin bitkisel ve agronomik özelliklerinin Marmara Bölgesi koşullarında incelenmesi amacı ile 2011-2012 üretim döneminde Merkezefendi Geleneksel Tıp Derneği, ... -
Edirne ekolojik koşullarında ekmeklik buğdayda (triticum aestivum l. ) farklı üst gübre uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma, farklı üst gübre uygulamalarının Trakya Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen dört ekmeklik buğdayın çeşidinin (Selimiye, Esperia, Gelibolu ve Rumeli) Edirne ekolojik koşullarında tane verimi ve kalite ... -
Edirne ekolojik koşullarında kışlık ve yazlık olarak ekilen iran üçgülü (trifolium resupinatum l. var. majus boiss) ‘ nün ot verimi ve bazı kalite özellikleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Araştırma, Edirne ekolojik koşullarında İran üçgülü (Trifolium resupinatum L. var. majus Boiss.)’nün farklı ekim zamanlarındaki ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Edirne İli Değirmenyeni Köyü çiftçi ... -
Edirne ekolojik koşullarında yazlık mavi taş yoncası (Melilotus caeruleus(L.) Desr.)'nın ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Çalışma, Edirne ekolojik koşullarında yazlık ekilen mavi taş yoncasının ot verimi ve kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Edirne ili Uzunköprü İlçesi Gazihalil Köyü çiftçi arazisinde susuz koşullarda, ... -
Edirne koşullarında anasonda (pimpinella anisum l.) farklı ekim zamanlarının verim ve kaliteye etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırmanın amacı; Edirne koşullarında anasonda (Pimpinella anisum L.) farklı ekim zamanlarının verim ve kaliteye etkisini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, bitki boyu 36,25-43,53 cm arasında, ... -
Ege bölgesi tütün çeşitlerinin Denizli koşullarında verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Denizli ili, Beyağaç İlçesi, Kızılcaağaç Köyünde 2013 yılında yapılan bu araştırmada; ETAE’den temin edilen iki yeni tütün çeşidi, (Birlik 125, Birlik 127), iki standart çeşit (İzmir Özbaş, Akhisar 97) ve bir köy popülasyonu ... -
Ekmeklik buğday (triticum aestivum l. ) genotiplerinin kahverengi pas hastalığına dayanıklılığının doğal koşullarda morfolojik belirlenmesi ve moleküler karakterizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Araştırma, 2016-2017 yetiştirme dönemi tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüş ve 20 tane melezin F2 materyali olarak kullanılmıştır. Bitkilerden 2 dönemde (Erken- Geç) hastalık okumaları Modifiye Cobb skalasına ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) 7x7 yarım diallel melez f2 döllerinde bazı tarımsal ve kalite özellikleri için heterosis ve kombinasyon yeteneklerinin tahmin edilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu çalışma, farklı orijinli yedi buğday (Triticum aestivum L.) genotipinin resiproksuz yarım diallel melez F2 döllerinde bazı agronomik ve kalite özellikleri bakımından kombinasyon yetenekleri ve heterosis değerlerinin ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde kurağa dayanıklılığın karakterizasyonu ve kalite ile ilişkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Araştırmanın amacı bazı ekmeklik buğday genotiplerinin kurağa dayanıklılıkla ilgili verim, bazı morfolojik, fizyolojik karakterleri ile kuraklığın kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Bu çalışmada ... -
Ekmeklik buğday (triticum aestivum l.) genotiplerinin line x tester melezlerinde verim ve verim unsurları için genetik analizler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu araştırma, özellikle Trakya Bölgesi (Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli) için melezlerden geliştirilmiş 12 ileri ekmeklik buğday hattı (3 doubled haploid hat, 3 ileri hat, 3 mutant hat, 3 türler arası melez) ve 3 yaygın ... -
Ekmeklik buğday genotiplerinde kalite özellikleri ile gliadin protein band desenleri arasındak ilişkiler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Çalışma 2010-2011 yetiştirme döneminde Namık kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada farklı dönemde ıslah edilmiş 36 ekmeklik buğday çeşit ve hattı materyal ... -
Ekmeklik buğday genotiplerinde kök ve kök boğazı çürüklüğünün tane verimi ve kalite üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Çalışmada ekmeklik buğday genotipleri erkenci, orta ve geççi olarak üç farklı olgunlaşma grubunda olarak 1 Kasım, 15 Kasım ve 30 Kasım tarihlerinde olmak üzere üç farklı ekim zamanında ekilmiştir. Bu çeşitlerin tohumları ... -
Ekmeklik buğday genotiplerinin kurağa tolerans yönünden karşılaştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Çalışma 3 aşamalı olarak yapılmıştır. Laboratuvar koşullarında 43 genotip PEG6000 ile yaratılan 5 farklı kuraklık ortamında (0,00 MPa, 0,25 MPa, 0,50 MPa, 0,75 MPa ve 1,00 MPa uygulamaları) 5 tekrarlamalı olarak Tesadüf ...