Yazar "Aktaş, Türkan" için listeleme
-
Some applications to retain the quality of fruits and vegetables during drying and storage in Turkey
Aktaş, Türkan (Japan Society for Food Engineering, 2015)Drying process is very important preservative method for foods and usually brings about some degradation of the final products. For this reason, some handlings such as pretreatments (physical, thermal, chemical etc.) are ... -
Some physical and mechanical properties of safflower seed (Carthamus tinctorius L.)
Aktaş, Türkan; Celen, İlker; Durgut, Recai (2006)Some physical and mechanical properties of safflower seed were determined as a function of moisture content in the range from 7.4 to 9.2%. The dimensions of the length, width and thickness (major, medium and minor axes) ... -
Sorption isotherms and net isosteric heat of sorption for plum osmotically pre-treated with trehalose and sucrose solutions
Aktaş, Türkan; Ülger, Poyraz; Dağlıoğlu, Figen; Şahin, Fatih Mehmet (National Centre for Agrarian Sciences, 2014)Net isosteric heat of sorption can be used to determine the energy requirements of drying processes. Trehalose pre-treatments have better effects on some quality properties such as colour, shrinkage and cell reconstruction ... -
Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinde Farklı Kurutma Yöntemlerinin Kurutma Kinetiği, Enerji Tüketimi ve Ürün Kalitesi Açısından İncelenmesi
Karacabey, E.; Aktaş, Türkan; Taseri, L.; Uysal Seçkin, Gamze (Namik Kemal University - Agricultural Faculty, 2020)Sultana Seedless grape samples were dried using hot air and microwave methods in different temperature and power levels with untreated conditions and drying kinetics and energy consumption values based on method were ... -
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Üzüm Suyu İşleme Tesis Çatısına Uygulanabilecek Fotovoltaik Tasarımların Teknik, Ekonomik ve Çevresel Açılardan Analizi
Eremkere, M.; Aktaş, Türkan (TUBITAK, 2020)Renewable energy sources should be expanded instead of fossil energy sources due to their environmental damage and exhaustion property. Especially, unused roof areas in agricultural production plants are good options for ... -
Türkiye Koşullarında Üretilen Biyodizelin Bazı Özelliklerinin Standartlara Uygunluğunun ve Yakıt Püskürtme Miktarı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
Güven, Özgür; Aktaş, Türkan; Kılıç, Erdal (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2010)Bu çalışmada, ülkemizde üretilen biyodizelin reolojik özelliklerinden biri olan viskozite değerleri ve bunun yanında motor performans eğrilerine doğrudan etkili olan özelliklerden biri olan özgül ağırlık değerleri ... -
Zeytin Pirinasının Mikrodalga Enerjisi Kullanılarak Kurutulması ve Uygun İnce Tabaka Modelinin Belirlenmesi
Çelen, Soner; Aktaş, Türkan; Karabeyoğlu, Sencer Süreyya; Akyıldız, Aylin (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2015)Bu çalışmada mikrodalga fırında pirinanın ince tabaka kuruma kinetiği incelenmiştir. 7mm, 9mm ve Umm kalınlıktaki pirina örnekleri; 90, 180, 360 ve 600W (2450 MFiz) çıkış güçlerinde mikrodalgada kurutulmuş ve zamana bağlı ...