Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 257, listelenen: 241-257
-
Ultrason destekli kristalizasyon ile çiğnenebilir şekerleme prosesi geliştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tez çalışmasında, geleneksel çiğnenebilir yumuşak şekerleme üretiminde, sakarozun kısmi kristalizasyonunu tamamlamayı amaçlayan ve nihai ürünün kalite özellikleri üzerinde kritik öneme sahip olan bir proses için alternatif ... -
Ülkemizde üretilen bazı margarinlerin yağ asidi bileşiminin ve trans yağ asidi içeriklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırmada trans yağ asitleri ile ilgili yasal düzenlemelerin, ülkemizde üretilen margarinlerin yağ asiti bileşimleri ile trans yağ asiti çeşit ve miktarlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 16'sı paket (sert) ... -
Ülkemizde üretilen çeşitli çikolatalarda trans yağ asitlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Yağlar, insan vücudundaki hücre, doku ve organların yapılarında yer aldıklarından, yaşamın sürdürülebilmesi ve vücudun değişik işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için, mutlaka alınması gereken besin ... -
Ülkemizde üretilen şalgam sularının bileşimleri ve gıda mevzuatına uygunlukları üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada ülkemizdeki şalgam sularının bileşimleri belirlenmiş ve Türk Gıda Mevzuatına uygunlukları araştırılmıştır. Bu amaçla piyasadan 29 farklı şalgam suyu örneği alınmış ve Ş1'den Ş29'a kadar kodlanmıştır. Şalgam ... -
Üniversite öğrencilerinin dondurulmuş gıda tüketimi alışkanlıklarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Dondurulmuş gıda sektörü son yıllarda ülkemizde önemli ölçüde gelişerek ürün yelpazesini arttırmış, iç ve dış pazarda gelişimini sürdürerek büyümeye devam eden önemli bir sektör kolu haline gelmiştir. Bu çalışma üniversite ... -
Üzüm cibresinden geri kazanılan biyoaktif ekstraktların bazı meyve sularının zenginleştirilmesinde kullanımı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu araştırma kapsamında, hammadde olarak üzümün sadece suyunu kullanarak üretim yapan işletmelerde ortaya çıkan bir tarımsal atık olan cibrenin fenolik bileşiklerinin geri kazanılarak, fonksiyonel zenginleştirici olarak ... -
Üzüm çekirdeklerinin biyokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine ışınlama işleminin etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırmada ışınlama işleminin üzüm çekirdeğinin fizikokimyasal, mikrobiyolojik, antimikrobiyal özelliklerine ve yağ asitleri bileşimine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu ... -
Van ilinde lise son sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine cinsiyetlerinin etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Van ilinde eğitim gören lise son sınıf öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları üzerine cinsiyetlerinin etkisini tespit etmek amacıyla yapılan bu araştırma, 5 farklı dershanede bir anket çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. ... -
Xanthomonas campestris kullanılarak pirinç kepeğinden ksantan gam üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada, endüstriyel atık maddelerin ekonomik olarak değerlendirilmesi düşüncesi ile çeltik işleme sanayiinin atık maddelerinden olan pirinç kepeği, enzimle hidrolize edildikten sonra kullanılarak Xanthomonas ... -
Yağ ikame maddesi olarak kullanılan olestranın fizikokimyasal özellikleri ile insan sağlığı ve çevre üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Olestra, çoklu yağ asidi esterleri ve sükrozun birleşmesiyle meydana gelen ve kalori içermeyen sükroz polyesteridir. Düşük yağ içerikli atıştırmalık gıdaların üretiminde kullanılabilecek, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ... -
Yağ ikamesi olarak inülin kullanımının bisküvi kalitesi üzerine etkileri
(THE EFFECTS OF INULIN AS A FAT REPLACEMENT ON BISCUIT QUALITY, 2019)Bu çalışmada, hindiba (Taraxacum officinale) bitkisinden elde edilen inülinin bisküvi üretiminde yağ ikame maddesi olarak kullanımının, bisküvi hamurunun reolojik özeliklerine ve bisküvi kalitesine etkilerinin belirlenmesi ... -
Yalova ilinde faaliyet gösteren hazır yemek üretim yerlerinde çalışan personellin hijyen bilgi düzeyi ile üretilen yemeklerin mikrobiyolojik kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Yalova ilinde 11 adet hazır yemek üretim tesisi faaliyet göstermekte ve bu tesislerin üretim kısmında toplam 52 adet personel çalışmaktadır. Araştırmada bu tesislerin hijyenik alt yapıları, hijyene verdikleri önem, ... -
Yalova ilinde yaşayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alışkanlıkları ve gıda güvenliği bilgisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısma Yalova ?linde yasayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alıskanlıkları ve gıda güvenliği bilgisini belirlemek, istatistiki yöntemler kullanarak elde edilen verilerin karsılastırması ve ... -
Yazılı, görsel ve sosyal medyada gıda ile ilgili bilgi kirliliğinin halkın gıda tercihi üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Teknolojinin gelişmesi, sanayileşme, eğitim düzeyinin, ekonomik ve sosyal refahın artması insanların gıdalara ve sağlıklı beslenmeye olan ilgisini arttırmıştır. Bilinçli beslenme günümüzde toplumun ilgisini çekmekte olup,bu ... -
Yüksek hidrostatik basıncın bazı patojenlere ve etin kalite özelliklerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu araştırmada sığır kıymasının taze halde özelliklerini en iyi koruyabileceği düşünülen yüksek hidrostatik basınç (YHB) parametreleri incelenmiş ve bu amaçla, farklı basınç (300-450 MPa) , sıcaklık (-10 ile 20 oC) ve süre ... -
Yüksek lif içerikli jelly üretimi için formülasyon optimizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Günümüzde artan sağlık sorunları ve toplumun bilinçlenmesi ile daha sağlıklı atıştırmalıkların geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ivme kazanmıştır. Bu bağlamda, yüksek lif içerikli prebiyotik ürünlerin sağlığa faydaları ... -
Zeytin ezmesi üretiminde HACCP sisteminin kurulması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Sofralık zeytin üreticileri, sofralık olarak değerlendiremeyecekleri zeytinleri zeytin ezmesi üretiminde kullanmaktadır. Ancak bu zeytinlerin arasında tüketici sağlığı açısından risk oluşturabilecek zeytin tanelerinin ...