Başlık için listeleme
Toplam kayıt 11501, listelenen: 2191-2210
-
Çeltiğin Kurutulması ve Kurutma Parametrelerinin Saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2009)Bu çalışmada, üç farklı kurutma yöntemine göre (güneş altında kurutma, gölgede kurutma ve depo tipi kurutucuda kurutma) çeltik kurutulmuştur. Çeltik çeşidi olarak Osmancık-97 ve Halilbey kullanılmıştır. Uygulanan kurutma ... -
Çeltik (oryza sativa l. ) yetiştiriciliğinde bitki su tüketimi bileşenleri ile su üretim fonkdiyonlarının farklı sulama yöntemleri altında belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, farklı sulama yöntemleri ile sulanan çeltik bitkisinin, verim ve verim bileşenlerinin ve su-üretim fonksiyonlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla farklı sulama yöntemleri ile su düzeylerinin çeltik ... -
Çeltik işleme fabrikasındaki işlem akışı ve enerji sarfiyatı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu araştırma 2006–2007 yıllarında Edirne-Uzunköprü ‘de modern bir çeltik işleme fabrikasında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı: çeltik işleme fabrikasında işlem akışı etkileyen faktörleri saptamaktır. Depodan alınan ... -
Çeltik Kavuzunun Hıyar Fidesi Yetiştirme Ortamı Olarak Kullanım Olanaklarının Araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2014)Bu çalışmada öğütülmemiş ve öğütülmüş çeltik kavuzu ile bu ortamların torfla kombinasyonlarının hıyar fidesi üretiminde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Denemede fide yetiştirme ortamı olarak 1)%100 öğütülmemiş çeltik ... -
Çeltik Saplarının Gazlaştırılması Amacıyla Laboratuvar Tipi Bir Gazlaştırıcının Geliştirilmesi ve Denenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2017)Bu çalışma kapsamında, Trakya Bölgesi’nde yoğun olarak yetiştirilen çeltik bitkisinin hasattan sonra tarlada kalan saplarının gazlaştırılarak enerji içeriklerinin değerlendirilmesi için laboratuvar tipi bir gazlaştırıcı ... -
Çeltik saplarının gazlaştırılması için mekanik karıştırıcılı aşağı akışlı prototip bir gazlaştırıcı tasarımı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Çeltik sapı, biyokütle gazlaştırma teknolojileri ile değerlendirilebilecek Trakya bölgesindeki en önemli tarımsal atıklardan biridir. Bu çalışmada çeltik sapı gazlaştırması için, boğazsız tip sabit yataklı aşağı akışlı ... -
Çeltik üretimi yapan Tarım İşletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında yayım yaklaşımları: Edirne ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu çalışmada Edirne İlinde çeltik üretimi yapan tarım işletmelerinde tarımsal ilaç kullanımında yayım yaklaşımlarının analizi yapılmıştır. Tarihin ilk dönemlerinden beri insanlar, doğrudan ve dolaylı zararları nedeniyle ... -
Çeltikte (Oryza sativa L.) farklı ekim sıklıklarının kardeşlenme kapasitesi ile verim ve kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma; 2009 ve 2010 yetiştirme dönemlerinde, Edirne Merkez ilçesine bağlı Değirmen Yeni Köyü yolu üzerindeki üretici tarlasında, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, ... -
ÇELTİKTE (Oryza sativa L.) SOĞUK STRESİNİN VERİM ve KALİTE UNSURLARINA ETKİLERİ ile SOĞUK STRESİNE TOLERANSLI GENOTİPLERİN MORFOLOJİK ve MOLEKÜLER YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma; soğuk stresinin çeltik (Oryza sativa L.) genotipleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla laboratuar ve tarla denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Çimlenme, fide gelişme ve sapa kalkma dönemlerini içeren ... -
Çerezlik ayçiçeği (helianthus annuus l. ) çeşit ve popülasyonlarının verim ile kalite unsurları açısından değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmış çerezlik ayçiçeğine ait köy popülasyonlarının ticari ve tescile aday çeşitler ile birlikte bazı verim ve kalite unsurlarının belirlenmesi, üstün olan köylü popülasyonlarının ... -
Çerezlik ayçiçeği (Helianthus annuus L.)'nde sulama, azot (N) dozları ve bitki sıklığının verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Sulama (susuz, çiçeklenme başlangıcında sulama, çiçeklenme başlangıcında ve çiçeklenme tamamlandığında sulama), azot (N) dozları (0, 5, 10, 15, 20 kg/da) ve bitki sıklığının (4762, 3571, 2857 ve 2381 bitki/da) çerezlik ... -
Çerezlik Ayçiçeği (Helianthus annuus L.)'nde Sulama, Azot Dozu ve Bitki Sıklığının Verim ve Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri
(2015)Çerezlik ayçiçeği ülkemizde daha çok Orta ve Doğu Anadolu'da yetiştirilmekte olup son yıllarda ekim alanında ciddi artışlar görülmektedir. Bu araştırma Edirne şartlarında çerezlik ayçiçeğinde sulama (susuz S0, bir sulama ... -
Çerezlik kabakta tohum kökenli fungusların belirlenmesi üzerine çalışmalar
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada çerezlik kabak tohumlarının tohum kabuğu ve embriyo kısımlarında bulunan fungus türlerinin tanılanması ve patojenisitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde 5 farklı yazlık kabak (Cucurbita ... -
Çeşit ve lokasyon farklılıklarının şeker pancarı (Beta vulgaris saccharifera L.)'nın verim ve kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma 2011 yılında Bıyıkali Köyü, Tekirdağ, Turgutbey Köyü, Lüleburgaz, Kırklareli ve Osmaniye Köyü, Babaeski, Kırklareli lokasyonlarında, şeker pancarı yetiştiricilerini arazilerinde yürütülmüştür. Üç farklı şeker ... -
Çeşitli anesteziklerin kalp ve beyin oksitosin sistemi üzerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Oksitosin çok yönlü bir hormondur ve bilinenin aksine sadece annelik, doğum gibi durumlarla değil, aynı zamanda vücudun farklı sistemleri, organları ve hatta kişinin sosyal ilişkileri ve psikolojik süreçleri üzerinde de ... -
Çeşitli bitkisel soğuk pres atıklarının endüstriyel kek üretimimnde kullanılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Soğuk pres atıkları kimyasal ve ısıl işleme maruz bırakılmadıklarından ve biyoaktif bileşenleri içermeleri nedeniyle gıda maddesi olarak kullanım potansiyeline sahiptirler. Bu çalışmada; ayçekirdeği, badem, ceviz, fındık, ... -
Çeşitli dezenfektanların atom marulun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Tez çalısmasında, çesitli dezenfektanların atom marulun mikrobiyolojik kalitesi üzerine etkileri arastırılmıstır. Bu amaçla çesme suyu ve % 1 sirke (v/v) ile % 1 asetik (v/v) asit, 50 ppm sodyum hipoklorit (v/v), % 1 ... -
Çeşitli gıda boyalarının hücre canlılığı üzerine etkisinin MTS testi kullanılarak belirlenmesi
(2008)Renk, gıdanın kolayca tanınması ve nihai kararın verilmesi için günümüz modern toplumunda vazgeçilmez bir özelliktir. Gıda boyalarının toksikolojisi, özellikle boyar maddelerin kansere sebep olabileceği konusu gündeme ... -
Çeşitli gıda ürünlerinin pazarlamasında kullanılan çevre dostu kavramlar üzerine tüketici algısının belirlenmesi (Tekirdağ/Süleymanpaşa örneği)
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu araştırma Türkiye'de gıda pazarlamasında kullanılan çevre dostu kavramlar olan (Organik gıda ürünleri, Doğal gıda ürünleri ve iyi tarım uygulamaları) ve diğer kavramlar (Konvansiyonel ürünler, Kooperatif markalı ürünler ... -
Çeşitli hidrazon türevleri ile nükleik asitlerin bağlanma mekanizmalarının florimetrik yöntemle incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Floresans spektroskopisi günümüzde genetik incelemeler, klinik kimya, biyokimya ve moleküler biyofizikte en fazla kullanılan spektroskopik yöntemlerden bir tanesidir. Biyomoleküllerin ve biyomoleküler komplekslerin gerek ...