Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 257, listelenen: 201-220
-
Şekerli ve şekersiz propolisli sakız üretim optimizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Propolis antikanser, antimikrobiyal, iltihap kesici, antioksidan ve antifungal özellikler gösteren çok önemli bir arı ürünüdür. Son zamanlarda diş macunu ve ağız spreyi ürünlerinde kullanılan propolisin, fonksiyonel ... -
Tam tane kavuzsuz arpa ununun ekmek ve bisküvi yapımında kullanımı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Tez çalışmasında, yerli ıslah çeşitleri Yalın ve Özen tam tane kavuzsuz arpa unlarının ekmek ve bisküvi yapımında kullanım olanakları araştırılmıştır. Yalın ve Özen arpa örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri analiz ... -
Tavuk eti ürünlerine (sosis, burger, köfte) uygulanan gama ışınlamanın yağ asitleri kompozisyonu üzerine etkisinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Tavuk eti zengin besleyici özelliği ve düşük üretim maliyetinden kaynaklanan ucuz fiyatıyla toplumumuzun beslenmesinde vazgeçilmez bir gıda maddesidir. Son yıllarda tavuk etinden üretilen birçok ürün market raflarında yer ... -
Taze kaşar peyniri üretiminde HACCP güvenlik sisteminin kurulması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısmada taze kasar peyniri üretiminde gıda güvenliginin saglanması amacıyla HACCP sistemi kurulmaya çalısılmıstır. Çalısmada metot olarak HACCP sisteminin temel prensipleri ve taze kasar peyniri üretim yöntemi baz ... -
Tekirdağ ili sahillerinde avlanan su ürünlerinin ağır metal içeriklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Marmara Denizi ve Tekirdağ sahillerinin sanayi atıkları, ev ve şehir suları ile derelerden kaynaklanan kirlilik yükü gün geçtikçe artmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etki yapabilecek kirlilik maddeleri bu kirliliğe ... -
Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde okul kantin ve yemekhanelerinin hijyen durumu ve çalışanların hijyen bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesinde faaliyette olan okul kantinleri ve yemekhanelerinin hijyen durumunu ve çalışanlarının hijyen bilgi düzeyleri hakkında bilgi sahibi olmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, renkli ... -
Tekirdağ ili Şarköy yöresinde yetiştirilen zeytinlerde bazı ağır metaller ile mikrobesin elementlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Ağır metaller doğada son derece kalıcıdır; biyolojik ve ısı yoluyla parçalanamazlar ve bu nedenle kolayca toksik seviyelerde birikebilirler. Sanayi için önemli olan ağır metaller, havaya, toprağa ve suya karıştıklarında, ... -
Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren hazır yemek üretim ve toplu tüketim sektöründe çalışanların bilgi düzeylerinin ölçülmesi ve çalışanlarda el hijyen analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Toplu yeme ve içme hizmetlerinin verildiği işletmelerde hijyen kurallarına uymak halk sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle Türkiye’de hijyen konusunda yeteri hassasiyet ve önemin gösterilmediği bilinmektedir. Bu ... -
Tekirdağ ilinde satışa sunulan kuru incirlerde aflatoksin varlığı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu araştırmada Tekirdağ ilinde satışa sunulan toplamda 45 kuru incir örneğindeki aflatoksin miktarları HPLC yöntemi ile incelenmiştir. Örneklerin sadece 4'ünde tespit edilebilir düzeyde aflatoksin belirlenmiş olup, diğer ... -
Tekirdağ köftesi üretiminde bezelye proteini ve lifinin kullanım olanaklarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu Araştırma; Tekirdağ köfte üretiminde bezelye proteini ve lifinin kullanım olanaklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Tekirdağ köftesi formülasyonuna toz halinde bulunan bezelye proteini ve lifi 3 farklı ... -
Tekirdağ köftesi üretiminde farklı gam kullanımının kalite özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu arastırmada farklı gam kombinasyonlarının Tekirdag Köftesinin fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine olan etkileri incelenmistir. Tekirdag köftesi formülasyonunda ksantan gam, guar gam, karragenan gam ve ... -
Tekirdağ ve Çorum illerinde üretilen buğday ve çavdar unlarında aflatoksin miktarlarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu arastirmada farkli iklim özelliklerindeki illerimizden Çorum ve Tekirdag’da, üretilen ve satisa sunulan tam bugday unu, ekmeklik un ve çavdar unu örneklerinde küf gelisimi ve aflatoksin olusumu ile ilgili incelemeler ... -
Tekirdağ yöresinde ürretilen ayçiçeği ballarının bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalışma Tekirdağ yöresinde üretilen ayçiçeği ballarının bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Analiz sonuçlarını ele alarak, balların TS 3036 Bal Standardı’nda, Türk Gıda Kodeksi’nde ve Avrupa ... -
Tekirdağ'da satışa sunulan ıhlamur (Tilia spp.) ve kuşburnu (Rosa canina) örneklerinin aflatoksinler açısından incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada, Tekirdağ'daki market, aktar ve semt pazarlarında satışa sunulan 15 adet ıhlamur ve 15 adet kuşburnu örneğinde aflatoksin B1 (AFB1), aflatoksin B2 (AFB2), aflatoksin G1 (AFG1) ve aflatoksin G2 (AFG2) varlığı ... -
Ticari sakız üretiminde kenger sakızının sakız mayasıyla beraber kullanım olanaklarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu araştırmada Kenger sakızı karışım dizaynı (mixture design) yöntemi kullanarak yumuşatılıp sakızın ticari tüketime uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. Ancak Kenger sakızının ticari sakız mayası kullanılmadan yumuşamayacağı ... -
Ticari yaş mayaların raf ömürleri süresince performanslarının değişimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısmada, piyasadaki ticari yas mayaların (Saccharomyces cerevisiae) raf ömürleri süresince duyusal, mikrobiyolojik, fizikokimyasal özellikleri ve fermentasyon aktivitelerinin arastırılarak hamurun reolojik özellikleri ... -
Tokat bölgesinde üretilen bez sucukların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma Tokat ilinde üretilen Tokat Bez Sucuğunun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 10 farklı üreticiden temin edilen sucuklar analiz edilmiş olup, araştırma ... -
Tomas peynirinden izole edilen laktik asit bakterilerinin tanımlanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada Elazığ yöresinde mahalii olarak üretilen ve yöre pazarlarında satışa sunulan bir süt ürünü olan Tomas peynirlerinin bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri belirlenmiştir. Tesadüfi olarak seçilen ... -
Toplu yemek sektöründe yaşanan problemler ve çözüm yolları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Toplu yemek üretimi alanında çalışan kurumlar, doğrudan insan sağlığına etkisi olan bir hizmetin sunucuları olarak önemli görev ve sorumluluklar üstlenirler. Ayrıca Türkiye de ve dünyada hızla büyüyen ve geniş bir kitleye ... -
Toprak ambalajda olgunlaştırılan geleneksel küp peynirlerinde aflatoksin m1 düzeyinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada İç Anadolu bölgesini temsilen Ankara, Yozgat ve Nevşehir illerinden alınan yöresel toprak ambalajlarda (küp) olgunlaştırılan peynir örneklerindeki Aflatoksin M1 içeriği, kuru madde, yağ ve kül oranları tespit ...