Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 257, listelenen: 161-180
-
Manda etinin fiziksel ve kimyasal özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Manda etinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalışma; 214-377.40 kg karkas ağırlığında olan, 13'ü (%65) dişi, 7'si (%35) erkek olmak üzere 20 adet Anadolu mandası üzerinde gerçekleştirilmiştir. ... -
Manda ve inek sütleri ile bunların karışımının mozzarella benzeri peynirin fizikokimyasal özellikleri ve aroma profiline etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada Mozzarella benzeri peynirin zamana bağlı olgunlaşma seyri ile olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal ve mikrobiyolojik değişmeler ve aroma profili incelenmiştir. Çalışmamızda kullanılan peynirler; %100 ... -
Mihaliç peynirinden izole edilen propiyonik asit bakterileri ile konjuge linoleik asidi arttırılmış peynir üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Mihaliç peyniri karakteristik özellikleri propiyonik asit bakterileri tarafından sağlanan, Türkiye’nin önemli geleneksel peynirlerden biridir. Bu çalışmanın amacı; Mihaliç peynirlerinden propiyonik asit bakterilerinin ... -
Model jellerde tekstürel özelliklere bağlı olarak şeker salınımının belirlenmesi ve nümerik olarak modellenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tez çalışmasında, model jeller hazırlanarak stabilizatör olarak da tanımlanan jelatin (160, 200 ve 250 bloom), düşük metoksilli (DM) pektin ve modifiye mısır (MM) nişasta olmak üzere üç farklı 'hidrokolloid' bileşen ... -
MUĞLA iLi ÇAM BALLARININ BAZI KALiTE ÖZELLiKLERiNiN BELiRLENMESi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada, Muğla İlinde bulunan Pinus brutia Tenore üzerinde yaşayan Marchalina hellenica salgısından üretilen çam balı örneklerinin kalite özelliklerinin (fiziksel, kimyasal ve antioksidan özellikleri) belirlenmesi ... -
Nannochloropsis oculata mikroalg türü biyomasının beyaz çikolata ve sürülebilir beyaz kremada kullanımının kalite özelliklerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çikolata teknolojisinde doğal biyoaktif bileşen ve pigment kaynaklarının kullanımı ve bu kullanım sonucu yüksek renk stabilitesinde ürün elde edilmesi gerek tüketici beklenti ve güvenliği gerekse de endüstriyel uygulamalar ... -
Nanoteknoloji ve gıda sanayiinde uygulama alanları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Nanoteknoloji, maddeler üzerinde nanometre ölçeğindeki boyutlarda gerçekleştirilen tasarım, üretim, uygulama, düzenleme ve kontrol gibi çalışmalar anlamına gelmektedir. Nanoteknoloji genel olarak 10–100 nm veya daha küçük ... -
Obeziteye karşı etkili yeşil çay ve Lactobacillus gasseri içeren probiyotik yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada 1/1 oranında Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus gasseri kültürleri kullanılarak ve %2, %3 ve %4 oranlarda yeşil çay ilave edilerek obeziteye karşı etkili bir probiyotik yoğurt üretimi gerçekleştirmek ... -
Organik gıdalarla ilgili tüketici davranışlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)İstanbul’un çeşitli ilçelerinde yaşayan insanların organik gıdalarla ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılan araştırmada, 600 kişiye yüz yüze sorma yöntemiyle 13 soruluk anket formu uygulanarak, deneklerin ... -
Organik meyve ve sebze sektörünün Türkiye'deki mevcut durumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Organik tarımın bir kolu olan organik meyve ve sebzecilik, ülkemizde henüz kısa sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Buna rağmen gerek üretim alanı ve miktarı, gerekse dış satım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, ... -
Organik ve konvaksiyonel yöntemlerle üretilen çeşitli kuruyemişlerin akrilamid içeriklerinin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Isıl prosesler ile kuruyemişlerde, istenilen renk, tat, yapı gibi özelliklerin oluşmasının yanında insan sağlığı üzerine toksik etkisi bilinen kimyasal bileşikler de oluşmaktadır. Akrilamid ısıl işlem sonucunda oluşan ... -
Ozonlama işleminin kontamine çiğ fındıkların aflotoksin detoksifikasyonuna ve fizikokimyasal özelliklerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çalışma kapsamında; aflatoksin ile kontamine edilen fındıkların, ozon uygulaması ile detoksifikasyonu ve fındıkların fizikokimyasal kalite parametlerinin korunması için uygun ozon doz ve uygulama süresi araştırılmıştır. ... -
Patates ve mısır nişastalarının farklı oranlarda karışımlarının jelly üretimi üzerindeki tekstür ve duyusal özelliklerinin araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Günümüzde artan toplum bilinci, mevcut ürünlerin içeriğini sorgulamak veya ne kullanılarak üretildiğini bilmek gerek dini gerek ise sağlık yönünden sonuçlarının araştırılmasına neden olmuştur. Özellikle son yıllarda vegan ... -
Pirinç ve üzüm atıklarından gellan gam üretimi ve gamların çeşitli kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, tarımsal atık olan pirinç kepeği ve üzüm posasının gellan gam üretiminde karbon kaynağı olarak değerlendirilme potansiyeli araştırılmıştır. Araştırma kapsamında; Sphingomonas paucimobilis (ATCC 31461) standart ... -
Piyasada satışa sunulan cips ve gevreklerde gdo varlığının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırmada mısır ya da mısır ürünleri (mısır irmiği, mısır unu vb.) ile soya içeren işlenmiş ve yarı işlenmiş numuneler piyasadan rastgele seçilmiş ve toplamda 26 adet üründe (cipsler çerezler, gevrekler, kuruyemişler, ... -
Prejelatinize buğday unu ilavesinin, farklı kek çeşitlerinin fiziksel, tekstürel ve duyusal kalite parametrelerine etkisinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışma kapsamında, özellikle su absorbsiyonu, hamur kıvamı gibi temel değişkenler üzerine etkisi olduğu bilinen prejelatinize buğday ununun kek tipi pişmiş unlu mamullerinin kalite parametrelerine olası etkilerinin ... -
Probiyotik üzüm suyu üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu tez çalışmasında, Lactobacillus fermentum CECT 5716 ve Lactobacillus acidophilus DSM 20079 probiyotik bakteri suşları kullanılarak üretilen üzüm suyu örnekleri 4 oC'de 21 gün süresince depolanmıştır. Depolamanın 1., 7., ... -
Probiyotik yoğurdun fizyokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine çam balının etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada çam balı ilave edilmemiş ve farklı oranlarda (%2, %4, %6) çam balı ilave edilmiş probiyotik yoğurtların depolamanın 1, 7, 14 ve 21. günlerinde fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri araştırılmıştır. ... -
Propolisin hazır çorbalardan izole edilen Staphylococcus aureus üzerine inhibisyon etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu çalışmada piyasada satılan sıcak su içerisinde çözünen hazır çorbalar mikrobiyolojik açıdan incelenmiştir. Türkiye’de üretilen ve Tekirdağ piyasasında satılan toplamda 4 firmaya ait 6 farklı çeşit çorbada 3’er paralel ... -
Propolisle kaplanan düşük yoğunluklu polietilen filmlerin antibakteriyel aktivitelerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Propolis, antibakteriyel ve antioksidan etkisinden dolayı ilaç, kozmetik, gıda sanayi ile apiterapi merkezlerinde çok yönlü olarak kullanılan bir maddedir. Son yıllarda gıdalarda mikrobiyel gelişmeyi kontrol altına alabilmek ...