Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 257, listelenen: 141-160
-
Kaplamalı ürünlerde (nuget, schnitzel, cordon bleu) raf ömrü boyunca mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özelliklerin incelenmesi üzerine bir araştırma
(2007)Bu arastırmada modifiye atmosferde paketlenen, 2±2 °C’de muhafaza edilen; 2 farklı formülasyonda, koruyuculu ve koruyucu ilave edilmeden hazırlanan nuget, schnitzel ve cordon bleu kaplamalı ürünlerinde; raf ömrü boyunca ... -
Kastamonu çekme helvasının bazı fizikokimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışma Kastamonu ilinde üretilen farklı firmalara ait 10 farklı çeşit çekme helva ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Fabrikalarda endüstriyel olarak üretilmiş ... -
Katil maya Lindnera saturnus'un bozucu mayalara etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bazı maya türleri, bulundukları ortama protein yapılı, hücre dışı olan ve katil toksin (killer toxin) adıyla bilinen toksin salgılarlar. Bazı belirli ve uygun koşullar altında bu toksinler, bazı duyarlı maya türlerine karşı ... -
Keçiboynuzu özü adı altında satışa sunulan ürünün bazı kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve keçiboynuzu pekmezi ile karşılaştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Keçiboynuzu meyvesi besin içeriği yüksek ve çok çeşitli faydaları olan bir gıdadır. Ülkemizde keçiboynuzu meyvesi en yaygın olarak pekmez halinde tüketilmektedir. Keçiboynuzu pekmezi, meyvenin tekniğine uygun olarak ... -
Kefir kültürü ilavesiyle fonksiyonel yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tez çalışmasında kefir kültürü ilavesiyle üretilmiş fonksiyonel bir yoğurt üretimi ve kabul edilebilirliğinin araştırılması hedef alınmıştır. Yoğurt kültürü ile kefir kültüründeki faydalı mikroorganizmaların aynı ... -
Kenger sakızı bazlı fonksiyonel yumuşak şekerleme geliştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, toffee tipi yumuşak şekerlemelerde yeni bir üretim prosesi ile birlikte jelatin yerine kenger sakızı kullanım olanağı incelenmiş ve bu amaçla formülasyon optimizasyonu yapılmıştır. Kenger sakızlı şekerli ve ... -
Kimyasal rafinasyonun mısır yağının bazı element içerikleri ile bazı kalite özelliklerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bitkisel yağlara genel kullanım amacıyla rafinasyon işlemi uygulanmakta olup tüketicilerin çoğunluğu rafine yağları tercih etmektedir. Bu yüzden rafine bitkisel yağlarda kalitenin değerlendirilmesi bilhassa önem ... -
Kinoa ve amarant unu ilavesinin Türk mantısının kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Geleneksel olarak mantı üretimi, ülkemizde yaygın olarak tüketilen bir gıda maddesidir. Bu çalışmada; pseudo tahıl olarak bilinen kinoa ve amarant unları kullanılarak protein ve fenolik bileşenler açısından zenginleştirilmiş ... -
Kolostrum: farmakolojik, nutrasötikal ve fonksiyonel özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Kolostrum, süt vermeye başlayan memenin ilk sekresyonudur ve laktasyon sütünden farklı özellikler göstermektedir. Kolostrum protein, karbonhidrat, yağ, vitamin gibi besin maddelerine ek olarak özellikle spesifik fonksiyonlar ... -
Konjuge linoleik asit metabolizması ve sağlık üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Konjuge linoleik asit bir omega-6 esansiyel yağ asidi olan linoleik asitin (C18:2, cis-9, cis-12) yapısal ve pozisyonel izomer gruplarından oluşur. Konjuge linoleik asit rumende linoleik asitin stearik aside biyohidroj ... -
Konvansiyonel ve organik tahin üretimi sırasında bazı fizikokimyasal özelliklerdeki değişimlerin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Tahin, susamdan (Sesamum indicum L.) çeşitli işlemler ile elde edilen, besin değeri yüksek ve yaygın olarak da tüketilen geleneksel gıda maddesidir. Bu çalışmada, endüstriyel ölçekteki konvansiyonel ve organik tahin üretim ... -
Koyun, inek ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinin depolama süresince fizikokimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel ve duyusal açıdan değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, inek, koyun ve keçi sütlerinden üretilen Edirne beyaz peynirlerinde depolama süresince bazı özelliklerinin tespit edilmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla, peynir örneklerinde depolamanın 0., 30., 90., 150. ve 180. ... -
Kum darının (Panicum miliaceum L.) glütensiz ekmek yapımında kullanımı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tez kapsamında, kum darının (Panicum miliaceum L.) glütensiz ekmek yapımında kullanım olanakları araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle kum darının çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri analiz edilmiş ve laboratuvar ... -
Kuşburnu çekirdeği tozu ile zenginleştirilmiş probiyotik yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Son dönemlerde tüketicilerin probiyotik gıdalara olan ilgisi artmaktadır. Kuşburnu çekirdeği esansiyel yağ asitleri, tokoferoller, fitositoroller, fosfolipitler ve fenolikler gibi fonksiyonel bileşiklere sahip, yüksek ... -
Kuşburnu meyvesinin geleneksel yöntemle meyve suyuna işlenmesi aşamalarında antioksidan kapasite değişiminin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Kuşburnu son yıllarda önemi anlaşılan, ülkemizde yabani olarak yetişmekte olan, besleyici değeri yüksek bir meyvedir. Kuşburnu fenolik maddeler ve askorbik asit gibi antioksidanlarca zengindir. Kuşburnu çay, marmelat ve ... -
Kırklareli ilinde arıcılık faaliyeti yapan üreticilerden toplanan peteklerde antibiyotik ve pestisit kalıntısı aranması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Araştırmada Kırklareli İli civarında arıcılık yapan 57 üreticiden petek örnekleri toplanmış ve LC-MS/MS yöntemi ile streptomisin, tetrasiklin, kloramfenikol antibiyotikleri ile imidacloprid, tribenuron metil, propargit ve ... -
Kırklareli ilinde geleneksel olarak üretilen pancar pekmezlerinin bazı kimyasal özellikleri üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu araştırma, Kırklareli ilinde geleneksel olarak üretilen pancar pekmezlerinin bazı kimyasal kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Kırklareli ilinde 10 ayrı üreticiden 15'er günlük aralıklarla 3 kez ... -
Kırklareli izole bölgesinde yaşayan Trakya Arısı (Apis mellifera carnica) kolonilerinden elde edilen balların kalite özelliklerinin belirlenmesi.
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Kırklareli il sınırlarında 2010 yılında 30 km çapındaki bir alan izole bölge ilan edilerek, yaklaşık 10000 koloni Trakya Arısı (Apis mellifera carnica) koruma altına ... -
Lactobacillus casei kullanılarak probiyotikli sakız üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, farklı oranlarda (%1, %2, %3) probiyotik bakteri (L.casei) ilave edilmesi suretiyle şekerli ve şekersiz sakız üretilmiştir. Aynı zamanda sakızlara prebiyotik (inülin) ilavesi yapılarak probiyotik bakterinin ... -
Lezzet arttırıcı maddeler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Lezzet arttırıcı maddeler, gıdaların tüketimini arttırmak ve gıdaları daha çekici hale getirmek için kullanımı yaygın hale gelmiş önemli katkı maddelerindendir. Kullanılmaya başlanması 20. yüzyılın başlarına dayanmakta ...