Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı" için listeleme
Toplam kayıt 183, listelenen: 101-120
-
Tarımın finansmanı, özel banka uygulamaları ve Denizbank örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada Türkiye’de tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için önemli payı olan tarımın finansmanı incelenmiş, tarıma finansman sağlayan özel bankalar DenizBank örneği ile ele alınmıştır. Tarımın finansmanına yön ... -
Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi Ziraat Odasına üye çiftçilerin tarım sigortasına olan eğilimleri üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışma, Tekirdağ İli Süleymanpaşa İlçesi’ndeki üreticilerin tarım sigortalarına olan yaklaşımları açısından mevcut durumu, beklentilerini, üreticileri en çok endişelendiren riskleri, ekonomik ve sosyal yararları, ... -
Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde şarap işletmeleri ile üzüm üreticilerinin çeşit seçimlerini etkileyen faktörlerin karşılaştırılmalı analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Tekirdağ ?li Sarköy ?lçesi kaliteli sarap üretimine son derece uygun üzüm çesitlerine sahip bir yöredir. 2000’li yılların basından itibaren sarapçılık ve bağcılık lehine son derece olumlu bir sürece girilmistir. Saraplık ... -
Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren un fabrikalarının genel yapısının incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Trakya bölgesi, Türkiye buğday üretiminin %9’unu üretmektedir. Buna rağmen buğday işleme, un ve yem sanayi konusunda oldukça gelişmiş bir bölgedir.Türkiye’deki toplam buğday üretimi 21.500.000 ton iken, Trakya Bölgesi’nde ... -
Tekirdağ ilinde faaliyette bulunan çeşitli gıda sanayi işletmelerinin ekonomik yapıları ve karşılaştırmalı finansal analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Girişimciler tarafından kurulan tüm ticari işletmelerin temel amacı kâr elde etmektir. Kazanç elde edildiği sürece firmalar hayatlarını ve faaliyetlerini sürdürebilmektedirler. İşletmelerin ilk kurulma aşamasından, gelişip, ... -
Tekirdağ ilinde kırmızı et tüketim alışkanlıklarının analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada Tekirdağ ilinde hane halklarının kırmızı et tüketim davranışları, ailelerin sosyo-ekonomik özellikleri ve kırmızı et satın alım yer tercihlerinin ekonomik olarak analizi amaçlanmış ve Tekirdağ İli kentsel ... -
Tekirdağ ilinde tüketicilerin makarnaya karşı tutum ve davranışlarının analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu çalısmada amaç, makarna tüketicilerinin tutumları ve satın alma kararlarını etkileyen unsurların belirlenmesidir. Arastırmanın materyalini birincil ve ikincil veriler olusturmaktadır. Tekirdağ ilinde 385 hane halkıyla ... -
Tekirdağ ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünlerine yönelik algılarının ve tutumlarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Sağlıklı bir toplumun oluşabilmesi için toplumdaki bireylerin yeterli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri gerekmektedir. Süt ve süt ürünleri de dengeli beslenmede önemli yeri olan gıda maddesidir. Canlının ilk ihtiyacı ... -
Tekirdağ ilindeki çevre sorunlarının analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Türkiye’deki endüstrileşme hareketleri incelendiğinde; çevresel özelliklerin dikkate alınmadığı, yerleşim alanlarının ve tarımsal toprakların çevre sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ... -
Tekirdağ ilindeki tarım kredi kooperatiflerinin genel yapısı, sorunları ve bölgedeki tarımsal girdi kullanımındaki payı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Ülkemizde genel itibariyle çok sayıda, küçük ve dağınık parçalı işletmelerden oluşan tarımsal yapı, teknoloji ve tarımsal girdilerin verimli ve etkin bir biçimde kullanımını zorlaştırmakta, bu da genel olarak tarım ... -
Tekirdağ ilinin tarımsal yapısı ve girişimcilik potansiyeli üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Tekirdağ, yüzölçümü itibariyle Marmara Bölgesi’nin % 8.60’ını, Türkiye topraklarının ise yaklaşık % 0,8’ini kaplamakta olup, 9 ilçe, 257 köy ve 33 belediyeye sahiptir. Toplam nüfusun % 31’i belde ve köylerde, % 68,9‘u ... -
TEKİRDAĞ İLİNDE BALIK TÜKETİM EĞİLİMLERİNİN BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Dünyada kırmızı et tüketiminden beyaz ete ve özellikle balığa doğru hızla artan bir eğilim bulunmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde, balık tüketimini teşvik edici tanıtım ve bilgilendirme yapılarak, her yaştaki tüketicinin ... -
Tekstil dış ticaretinde lojistik uygulamaları ve Türkiye'nin durumu: Trakya bölgesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Dünya tekstil ticaretinde büyük bir rekabet olmasına rağmen, Türkiye bölgesinde ve bölgesi dışında önemli bir tekstil ürünleri tedarikçisi konumundadır. Türkiye'nin en büyük avantajı lojistik ve esnekliktir. Türkiye'nin ... -
Trakya bölgesinde aspir tarımı yapan işletmelerin etkinlik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Türkiye’deki yağ açığı problemi uzun yıllar tarım sektörü gündemindeki yerini önemle korumaktadır. Bu problemin çözümü için ilgili kuruluşlar araştırma yapmakta ve farklı öneriler sunmaktadır. Bu önerilerden bir tanesi de ... -
Trakya bölgesinde bitkisel üretim yapan tarım işletmelerinin risk kaynakları ve risk yönetim stratiejilerinin değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir role sahip olan tarım sektöründe birçok risk unsuru ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın amaçları; Trakya bölgesinde tarımsal üretim yapan işletmelerin üretimden pazarlamaya kadar olan ... -
Trakya bölgesinde buğday, ayçiçeği ve çeltiğin üretim ve pazarlama sorunlarının analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalı?mada Trakya bölgesinde yeti?tirilen ve tüketilen önemli tarımsal ürünlerden olup ülke tarımı içerisinde ya?amsal ve ekonomik öneme sahip olan buğday, ayçiçeği ve çeltiğin bölge ve ülkedeki üretimi ile dı? ticareti ... -
Trakya Bölgesinde çevresel duyarlılık analizi ve Avrupa Birliği boyutu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Araştırma ile; mevcut sanayileşme sürecinde Trakya Bölgesinde çevresel duyarlılık analiz edilerek çevre sorunlarına karşı alınacak tedbir ve durumlar istatistiksel teknikler yardımıyla açıklanmıştır. Çevresel duyarlılığın ... -
Trakya bölgesinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin yapısal özellikleri ve etkinliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu araştırma, Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine bağlı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen tarım işletmeleriyle ... -
Trakya bölgesinde kanola üretiminin ekonomik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Türkiye?deki kanola üretiminin %34?ü Trakya bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle çalışma sahası olarak Trakya Bölgesinin seçilmiş olması Türkiye?deki üretim hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olmaktadır. Çalışmanın ... -
Trakya bölgesinde kırsal kooperatiflerin katılımı ile ekoturizmi geliştirme olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Ekoturizm, doğal alanlara yapılan, çevreyi koruma ve yerel halkın refahını devamlı kılma sorumluluğu taşıyan tatil/seyahattir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi yerel halkın refahını, yani bir anlamda ekonomik anlamda kalkınmasını ...