Yakupoğlu, GökçenPekşen, Aysun2022-05-112022-05-1120111300-1361https://doi.org/10.5053/ekoloji.2011.787https://hdl.handle.net/20.500.11776/9512Bu çal??man?n amac? me?e h?zar tozu (ince tala?) ve odun yongas? (kaba tala?) ile %10, 15, 20 ve 25 oran?nda çay at??? (ÇA) kar???mlar?ndan haz?rlanan yeti?tirme ortamlar?n?n Ganoderma lucidum mantar?n?n verim ve baz? morfolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlemektir. G. lucidum mantar türünün tohumluk miselleri Denizli'den Agromycel firmas?ndan temin edilmi?tir. Çal??mada yeti?tirme ortamlar?n?n pH, nem, karbon, azot ve karbon:azot oranlar? belirlenmi?tir. Ayn? zamanda yeti?tirme ortamlar?n?n ilk primordium olu?um süresi, verim ve baz? morfolojik özellikler üzerine etkisi tespit edilmi?tir. Me?e a?aç türüne ait odun yongas? ve h?zar tozunun %18 bu?day kepe?i (BK), %1 sakkaroz ve %1 CaCO3 ile kar???mlar?ndan haz?rlanan ortamlar kontrol ortam? olarak kullan?lm??t?r. En yüksek verim me?e odun yongas?nda 73,07 g/kg ortam ile 90:10 ÇA ortam?ndan, me?e h?zar tozu ile haz?rlanan kar???mlarda ise 21,21 g/kg ortam ile 75:25 ÇA ortam?ndan elde edilmi?tir. Me?e h?zar tozu ile haz?rlanan 80:20 ÇA, 85:15 ÇA ve 90:10 ÇA ortamlar? d???nda, di?er ortamlara ait verim de?erleri 80:18 BK kontrol yeti?tirme ortam?na göre daha yüksek bulunmu?tur.tr10.5053/ekoloji.2011.787info:eu-repo/semantics/closedAccessGanoderma lucidumparticle sizesubstrateoaktea wasteSolid-State FermentationL. Sing. CultivationAgaricus-BisporusLentinus-EdodesWheat-StrawSubstancesÇay atığından hazırlanan farklı kompost ve partikül büyüklüğünün ganoderma lucidum mantarının verimi ve bazı morfolojik özellikleri üzerine etkisiInfluence of Particle Size and Different Substrates Containing Tea Waste on Yield and Some Morphological Characters of Ganoderma lucidum MushroomArticle20784147Q4WOS:0002912329000072-s2.0-79958210030Q4