Bahar, ElmanKorkutal, İlknurKabataş, İpek Ezgi2022-05-112022-05-1120172146-05742536-4618https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpneU1URTRPQT09https://hdl.handle.net/20.500.11776/9463Bu çalışma yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinin fitokimyasal özellikler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede 4 farklı yaprak su potansiyeli (?yaprak) uygulaması; Kontrol (Sulamasız) (<0.7MPa), ?şö n?(-0.3;-0.5MPa], ?şö n?(-0.3;-0.6MPa] ve ?şö n?(-0.3;-0.7MPa] ve 2 farklı Salkım Seyreltme Uygulaması; (Salkım Seyreltmesiz ve %50 Salkım Seyreltme) yapılmıştır. Araştırmada ?şö n?(-0.3;-0.7MPa] uygulamasının Kontrol'e göre fitokimyasal özellikleri iyileştirdiği saptanmıştır. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde farkedilir bir etkisi görülmemiş ancak %50 Salkım Seyreltme uygulamasının kaliteyi artırıcı etkide bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak Sangiovese üzüm çeşidi için yaprak su potansiyeli uygulamalarından ?şö n?(-0.3;-0.7MPa] aralığı ile birlikte ürün yükünün fazla olması durumunda %50 Salkım Seyreltme uygulaması önerilmiştirThis study was conducted in order to determine the effects of leaf water potential and cluster thinning applications on phytochemical properties of cv. Sangiovese. Four different leaf water potential (?leaf) applications; (Control (Non irrigated) (<0.7MPa), ?pd n? (-0.3;-0.5] MPa, ?pd n? (-0.3;-0.6] MPa, ?pd n? (-0.3;-0.7] MPa) and two different cluster thinning applications; (non cluster thinning and 50% cluster thinning) were made. In this research, it was determined that the application of ?pd n? (-0.3;-0.7 MPa) improves the phytochemical properties more than control treatment. Cluster thinning applications had an insignificant effect on leaf water potentials, whereas %50 Cluster Thinning application had an positive effect on the quality. As a result, ?pd n?(-0.3;-0.7] MPa interval leaf water potential application and when the excessive yield existing, %50 Cluster Thinning could be recomended for the cv. Sangiovesetrinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBahçe BitkileriZiraatToprak BilimiBiyolojiEntomolojiFarklı Yaprak Su Potansiyeli (?yaprak) ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Sangiovese Üzüm Çeşidinin Fitokimyasal Özellikleri Üzerine EtkileriDifferent Leaf Water Potentials (?leaf) and Cluster Thinning Applications Effects on Phytochemical Properties in cv. SangioveseArticle731118TWpneU1URTRPQT09