Kayışoğlu, BirolEsen, M.2017-06-022017-06-022007https://hdl.handle.net/20.500.11776/1277Bu çalışmada 10, 20, 30, 40 ve 50 oC su sıcaklıklarında, zamana karşı ağırlık artışı kayıtlarıyla, ayçiçeği tanesinin su absorbsiyonu belirlenmiştir. Tanenin nem artışı ile suda kalma zamanı arasında 10, 20 30, 40 ve 50 oC su sıcaklıklarında sırasıyla, 0.3973 0 M M 0.0315 t ; 0.3495 0 M M 0.0443 t , 0.4056 0 M M 0.0419 t ; 0 M M 0.0884lnt 0.0823 ; 0 M M 0.0838lnt 0.0382 ilişkileri bulunmuştur. Beckers Modeline göre belirlenen nem difüzyon katsayıları 3.5264x10-2 ve 9.3187x10- 2 m2/h arasında değişmiştir. Aktivasyon Enerjisi 18196 kJ/kg.mol.K olarak hesaplanmıştır. Arrhenius Eşitliğine göre difüzyon katsayısı ile mutlak sıcaklık arasında 2188.5/ 74.056 T D e ilişkisi olduğu saptanmıştır.Water absorption by sunflower seed in plain water was determined at 10, 20, 30, 40 and 50 oC by recording the weight increase in grain with respect to time. The relationships between moisture gain of seed and soaking time were 0.3973 0 M M 0.0315 t ; 0.3495 0 M M 0.0443 t , 0.4056 0 M M 0.0419 t ; 0 M M 0.0884lnt 0.0823; 0 M M 0.0838lnt 0.0382 at 10, 20, 30, 40 and 50 oC respectively. The soaking data were fitted in Becker’s model to determine the moisture diffusivity which was found to vary from 3.5264x10-2 to 9.3187x10-2 m2/h. The energy of activation of sunflower seed was found to be 18196 KJ/kg.mol.K. The relationship between moisture diffusivity and reciprocal of absolute temperature followed the Arrhenius equation as 2188.5/ 74.056 T D e .trinfo:eu-repo/semantics/openAccessDifüzyonAktivasyon EnerjisiArrhenius EşitliğiBeckers ModeliDiffusionArrhenius EquationActivation EnergyBecker’s ModelAyçiçeği Tanesinin Nem Absorbsiyon Özelliklerinin Saptanması Üzerine Bir AraştırmaA Research on Determination of Moisture Absorption Properties of Sunflower SeedArticle42145151N/AWOS:000453143800004