Baran, Mehmet FıratDalmış, İbrahim SavaşKayişoğlu, Birol2022-05-112022-05-1120152148-26832148-2683https://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpBNE1UYzJOZz09https://hdl.handle.net/20.500.11776/5826Kanola tarımında sapların tarladan uzaklaştırılması veya parçalanması hasat esnasında karşılaşılan önemli problemlerden biridir. Bu çalışmada kanola bitkisinin hasadına yönelik kesme ve eğilme dayanımı belirlenmiştir. Bu amaçla laboratuvar koşullarında özel bir düzenek hazırlanmış ve test edilmiştir. Kesme düzeneğinde orijinal kanola aparat bıçağı kullanılmıştır. Kanola saplarının eğilme kuvvetleri, kanola sapı için özel olarak tasarlanmış iki noktadan eğme testi ile belirlenmiştir. Kanola saplarının birinci kesme bölgesi yüksekliği 0-25 cm, ikinci kesme noktası 25-50 cm olarak belirlenmiştir. Birinci kesme bölgesinde ortalama sap çapı 8.2 mm ve nem içeriği %55.97 olarak ölçülmüştür. Birinci kesme bölgesinde ölçülen ortalama kesme dayanımı 108.08 N olduğu saptanmıştır. İkinci kesme bölgesinde ortalama sap çapı 8.1 mm ve nem içeriği %54.25 olarak ölçülmüştür. İkinci kesme bölgesinde ölçülen ortalama kesme dayanımı 104.18 N olarak saptanmıştır. Kanola sapının farklı bölümleri arasında yapılan ölçümler sonucunda maksimum eğilme kuvveti birinci bölge için 148.80 N, ikinci bölge için 159.12 N ölçülmüştür. Denemelerde minimum eğilme dayanımı ise 0-25 cm 'de 87.48 N, 25-50 cm 96.97 N olarak belirlenmiştir.The chopping and removal of canola stalk during harvest is one of the problems encountered during canola planting. In this work, cutting and bending strenght of canola plant had been evaluated in terms of harvesting. For this purpose, special laboratory condition a setup was prepared to tested using . Original canola harvest blade was used in cutting setup. The bending strength of the canola stalk was determined by a two point bending test especially designed for bending of canola stalk. The first cutting point was determined as 0-25 cm, and the second cutting point were determined as 25-50 cm on canola stalks. The overall stalk diameter and moisture of the first cutting point was determined as 8.2 mm and 55.97% respectively. The overall cutting strength of the first cutting point was determined as 108.08 N. The overall stalk diameter and moisture of the second cutting point was determined as 8.1 mm and 54.25%. The overall cutting strength of the second cutting point was determined as 104.18 N. The calculations that were performed on the different regions of canola stalk showed that; the maximum bending strength was determined in the first region as148.80 N, in second region as 159,12 N. Minimum bending strength was evaluated as 87.48 N at 0-25 cm, and 96.97 N at 25-50 cm.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKanola Bitkisinin Parçalanmaya Yönelik Bazı Mekanik Özelliklerinin BelirlenmesiDetermining of Some Mechanical Properties of Canola Stalk with Related to ChoppingArticle25143148TWpBNE1UYzJOZz09