Akdağ, Muhammet NurullahZengin, Mehmet2024-10-292024-10-2920201302-70502146-5894https://doi.org/10.33462/jotaf.568073https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/421643https://hdl.handle.net/20.500.11776/13370Bu çalışma, artan dozlarda bakır sülfat (BS; CuSO4.5H2O; %35 Cu) ve azot uygulamalarının Quality çeşidi ekmeklik buğdayda verim ve verim unsurları ile kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığına (KKBÇH) etkilerini tespit etmek amacıyla 2016-2017 üretim sezonunda Konya’nın Sarayönü İlçesi’nin Değirmenli Mahallesi’nde 0 ada 307 parsel numaralı bir çiftçi tarlasında yağmurlama sulamalı koşullarda yapılmıştır. Çalışmada 3 blok ve her blokta 24 parsel olmak üzere toplam 72 parsel oluşturulmuştur. Bloklara 10, 15 ve 20 kg N da-1 dozları uygulanmıştır. Ayrıca her blokta kendi içinde 4 tekerrürlü olarak 0, 0.5, 1, 2, 4 ve 6 kg BS da-1dozları kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek buğday verimi (405 kg da-1) ‘15 kg N da-1 + 4 kg BS da-1’ uygulamasından alınmıştır. Ayrıca 10 kg N da-1 bloğunda 2 kg BS da-1 dozu ve üzeri dozlarda, 15 kg N da-1 ve 20 kg N da-1bloklarında ise 4 kg BS da-1 dozu ve üzerindeki dozlarda BS uygulanan parsellerde KKBÇH’nın oluşmadığı belirlenmiştir. Uygulanan N dozlarının buğdayda verim ve verim unsurlarına etkilerine bakıldığında, en yüksek verim ve verim unsurları değerleri 15 kg N da-1 uygulamasından elde edilmiştir. Bu yüzden benzer koşullardaki buğday yetiştiriciliğinde 15 kg N da-1 ve 4 kg BS da-1 dozlarının kullanılması önerilebilir.tr10.33462/jotaf.568073info:eu-repo/semantics/openAccessArtan Dozlarda Bakır Sülfat ve Azot Uygulamalarının Ekmeklik Buğdayda Verim ileKök ve Kök Boğazı Çürüklüğü Hastalığına EtkileriArticle172149161421643