Kocabıyık, HabibDemirtürk, B. S.2017-06-082017-06-082008https://hdl.handle.net/20.500.11776/1429Nane yapraklarının infrared enerji ile kurutulmasında nanenin kuruma karakteristikleri, kuruma süresi, kuruma hızı incelenmiş ve özgül enerji tüketimi ile kurutulmuş nane yapraklarının renk özellikleri araştırılmıştır. Denemeler 1080 W/m2 infrared radyasyon yoğunluğunda dört farklı hava hızında (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 m/s) gerçekleştirilmiştir. Bütün kuruma koşullarında kuruma süresi 64 -180 dk arasında değişmiştir. Kuruma hızı hava hızının azalmasıyla artış göstermiştir. Özgül enerji tüketimi tüm kuruma koşulları için 37.04 ile 106.58 MJ/kg-buharlaşan su arasında değişmiştir. Kuru nanenin renk özellikleri işlem değişkenlerinden etkilenmiştir.The effects of air velocity on the drying characteristics, drying time and drying rate of mint leaves were investigated at infrared drying. Specific energy consumption and color properties of dried mint leaves were examined. Experiments were conducted using four levels of air velocity (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 m/s) at 1080 W/m2 of infrared radiation density. The drying time ranged from 64 to 180 minutes for all the drying conditions. The drying rate increased with decreasing of air velocity. The specific energy consumption values varied between 37.04 and 106.58 MJ/kg-evaporated water for all the drying conditions. Colour parameters were found to be affected by process variables.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKuruma eğrisikuruma hızıözgül enerji tüketimirenk değişimiDrying curvedrying ratespecific energy consumptioncolor changeNane Yapraklarının İnfrared Radyasyonla KurutulmasıInfrared Radiation Drying of Mint LeavesArticle53239246