Gök, Sıla Barut2022-05-112022-05-1120211300-30701309-6273https://doi.org/10.15237/gida.GD21042https://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRFM05EQXpNdz09https://hdl.handle.net/20.500.11776/10365The aim of the present study was to investigate the effectiveness of UV-C treatment using a modified UVC reactor based on Dean vortex flow. Parameters taken into account were total aerobic bacteria count andyeast and mould counts, antioxidant capacity, total phenolic content, 5-HMF content, furan formation andsensory attributes. A UV-C treatment with 68.75 mJ/cm2 led to 2.21-log CFU/ml and 1.13-log CFU/mlreduction of TMAB and YM count, respectively. DPPH radical scavenging activity and total phenoliccontent of UV-C treated orange juice significantly decreased. However, UV-C induced reduction of HMFwas observed. UV-C treatment would be a beneficial method to eliminate or decrease the HMF content ifHMF were present in the juice as a consequences of obtained results. pH and °Brix remained constant afterUV-C treatment. No furan formation was detected and no significant change observed in the qualityattributes in regards to appearance and colour.Bu çalışmanın amacı, Dean girdabı akışına dayalı tasarlanan UV-C reaktör ile UV-C ışınlama işleminin etkinliğinin araştırılmasıdır. Çalışmada kullanılacak parametreler toplam aerobik bakteri sayısı ile maya ve küf sayısı, antioksidan kapasite, toplam fenolik madde miktarı, 5-HMF içeriği ile furan oluşumu ve duyusal özellikler olarak belirlenmiştir. 68,75 mJ/cm2 UV-C ışın uygulaması toplam mezofilik aerobik bakteri ve küf-maya sayısında sırasıyla 2,21-log CFU/ml ve 1,13-log CFU/ml azalmaya neden olmuştur. UV-C ile muamele edilmiş portakal suyunun DPPH radikal temizleme aktivitesi ve toplam fenolik içeriği önemli ölçüde azalmıştır. Bununla birlikte, UV-C ışınlama ile HMF miktarında azalma saptanmıştır. Elde edilen sonuca göre, HMF içeren meyve sularında UV-C uygulaması, HMF içeriğini ortadan kaldırmak veya azaltmak için faydalı bir yöntem olacaktır. pH ve °Brix değerleri, UV-C işleminden sonra değişmemiştir. İşlem sonrasında, furan oluşumu tespit edilmemiş, görünüş ve renk açısından kalite özelliklerinde önemli bir değişiklik saptanmamıştır.en10.15237/gida.GD21042info:eu-repo/semantics/openAccessEffect of Uv-C Treatment on Microbial Population and Bioactive Compounds of Orange Juice Using Modified Reactor Based on Dean Vortex FlowDean Girdabı Akışına Dayalı Reaktör Tasarımı İle Uv-C Uygulamasının Portakal Suyunun Mikrobiyal Yükü ve Biyoaktif Bileşenlerine EtkisiArticle463634646TkRFM05EQXpNdz09