Erdoğdu, Yasemin2017-05-092017-05-092012https://hdl.handle.net/20.500.11776/883Bu araştırma, 2011-2012 yetiştirme yıllarında, Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Uygulama ve Deneme Alanı'nda bölünmüş parseller deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışmada, beş farklı gübre dozunun (0, 3, 6, 9, 12 kg/da N), yaygın olarak yetiştirilen iki kişniş çeşidinin (Arslan ve Gürbüz) verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, azot dozlarının arttırılmasıyla bitki boyu, dal sayısı, biyolojik verim, tohum verimi, sap verimi, sap kalınlığı, ilk dal yüksekliği, hasat indeksi, yeşil tohum dönemindeki uçucu yağ verimi ve olgunlaşmış tohum dönemindeki uçucu yağ verimi artmış; yeşil tohum dönemindeki uçucu yağ oranı azalmıştır. Şemsiye sayısı, şemsiyede tohum sayısı, bitki tohum verimi, bin dane ağırlığı, olgunlaşmamış tohum dönemindeki uçucu yağ oranı üzerine azot dozunun etkisi ise istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur.This study was carried out in the experimental field of Agricultural Faculty of Namık Kemal University at Tekirdağ during growth period of 2011-2012. Experimental design used in the study was randomized splits blocks with four replications. The objective of the study was to determine effect of five different doses of nitrogen (0, 3, 6, 9, 12 kg /da N) on yield, yield characteristics, and essential oil content of two commonly grown coriandrum cultivars. Based on the results of the study, plant height, number of branches per plant, biological yield, seed yield, stem yield, stem diameter, the first branches height, harvest index, essential oil yield of green seed, essential oil yield of mature seed were increased with increasing doses of nitrogen. However, essential oil content of green seed decreased with increasing doses of nitrogen. There was no significant effect of doses of nitrogen on some yield component such as number of umbels per plant, seed number per umbel, seed yield, 1000 seed weight and essential oil content of immature seed.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKişnişCoriandrum sativum L.azot dozuverimuçucu yağCoriandrumnitrogen dosesyieldessential oilFarklı azot dozlarının kişniş (Coriandrum sativum L.) bitkisinde verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileriThe effect of different doses of nitrogen on yield, yield charecteristics and essential oil content of coriander (Coriandrum sativum L.)Master Thesis