Can, NurayDuraklı Velioğlu, Serap2022-05-112022-05-1120181307-90852149-4584https://doi.org/10.18185/erzifbed.413371https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpJMk9UUTBOQT09https://hdl.handle.net/20.500.11776/9742Bitki çayları, Camellia sinensis dışındaki bitkisel materyalden elde edilmekte olup hem hoşa giden tatlarınedeniyle hem de sağlığı korumak ve çeşitli rahatsızlıkları gidermek gibi amaçlarla eski zamanlardan berikullanılmaktadır. Bununla birlikte, bu ürünlerin hasat öncesinde ve hasat sonrası üretim aşamalarındakontaminasyona uğrayabildiği bilinmektedir. Bu kontaminantlar arasında patojen bakteriler ve mikotoksijenikküfler önemli bir yer tutmaktadır. Bitki çaylarında uygun şartlarda gelişen mikotoksijenik küfler, insan sağlığıüzerinde olumsuz etkileri bulunan mikotoksinleri oluşturabilmektedir. Bu derlemede çay yapımında kullanılanbitkisel materyallerin mikrobiyal kalitesi ve bu ürünlerdeki mikotoksinlerin varlığı üzerine yapılmış çalışmalarayer verilmiştir.Herbal teas are derived from herbal materials other than Camellia sinensis and have been used since ancient times for their pleasurable tastes and for the purpose of maintaining health and relieving various ailments. However, it is known that these crops can undergo contamination prior to harvest and at post-harvest stage of production. Among these contaminants, pathogenic bacteria and mycotoxigenic molds are important. Mycotoxigenic molds that grow under suitable conditions in herbal teas can produce mycotoxins with adverse effects on human health. This review includes the studies that focused on the microbial quality of herbal materials used in tea making and presence of mycotoxins in these products.tr10.18185/erzifbed.413371info:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBiyolojiBitki Çaylarında Mikrobiyal Kalite ve Mikotoksin VarlığıMicrobial Quality and Presence of Mycotoxins in Herbal TeasArticle113362380TXpJMk9UUTBOQT09