Önal, A. R.Özder, M.2024-10-292024-10-2920071302-70502146-5894https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/79202https://hdl.handle.net/20.500.11776/14131Bu çalışmada Trakya bölgesinde üretilen çiğ sütlerin gıda güvenliğine ilişkin standartlara uygun biçimde üretilip üretilmediğinin ölçütü olan tank sütü somatik hücre sayısının belirlenmesi amaçlanmış olup, ayrıca sütlerin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri de incelenmiştir. Bu amaçla; Edirne ilinden 18, Tekirdağ ilinden 10 ve Kırklareli ilinden 8 adet olmak üzere süt toplama tanklarından toplam 36 çiğ süt örneği alınmıştır. Çiğ süt örneklerinin yağ, yağsız kuru madde (YKM), protein, tank sütü somatik hücre sayısı (TSSHS) ve toplam bakteri sayıları (TBS); Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli için sırasıyla %3.70, 3.60, 3.76; % 8.34, 8.50, 8.39; % 3.05, 3.09, 3.05; 308.555 ± 26.510 (LogTSSHS 5.459±0.04 ad./ml), 350.200 ± 53.627 (LogTSSHS 5.500±0.06 ad./ml), 254.500 ± 37.645 SHS/ml (LogTSSHS 5.370±0.06 ad./ml); 479.481 ± 1.777 (LogTBS 5.630±0.05 cfu/ml), 435.716 ± 91.194 (LogTBS 5.523±0.12 cfu/ml), 446.958 ± 81.515 ad/ml (LogTBS 5.602±0.08 cfu/ml) olarak bulunmuştur. Yapılan çalışmada; LogTSSHS ile sütlerin yağ, YKM, protein, ve, LogTBS arasındaki fenotipik korelasyon katsayıları ise sırasıyla 0.036, 0.251, 0.421, 0.219 olarak bulunmuş olup LogTSSHS ile protein arasındaki korelasyon katsayısı yapılan istatistiki değerlendirme sonucunda önemli bulunmuştur (p<0.05).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiZiraat MühendisliğiGıda Bilimi ve TeknolojisiTürkiyesomatik hücre sayısısüt kalitesisüt bileşimiçiğ sütmikrobiyal bulaşıklıksüt sığırısütsüt hijyenimeme yangısısığır meme yangısıbakteri sayısıkuru maddegıda güvenirliğisüt üretimisüt yağ oranıTrakya'da özel bir süt işleme tesisi tarafından değerlendirilen çiğ sütlerin somatik hücre sayısı ve bazı bileşenlerinin tespitiArticle4219519979202