Kiracı, S.Gönülal, E.Padem, H.2024-10-292024-10-2920141302-70502146-5894https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/247749https://hdl.handle.net/20.500.11776/14114Bu araştırma; farklı içerikli mikrobiyal gübrelerin, farklı doz uygulamalarının havucun kalite özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Denemede toplam fenolik madde, antioksidan aktivite, ? karoten, toplam şeker, kuru madde, suda çözünebilir kuru madde ve pH içerikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda toplam fenolik madde, antioksidan aktivite, ? karoten, toplam şeker, kuru madde, suda çözünebilir kuru madde ve pH içerikleri mikrobiyal gübre dozlarından önemli derecede etkilenmiştir. En yüksek toplam fenolik madde (85.02 mg GAE/100 g), antioksidan aktivite (%42.33), toplam şeker (7.38 g/100 g) ve suda çözünebilir kuru madde %12.54 içeriği Vitormone 150 ml uygulamasında tespit edilmiştir. ? karoten içeriği 130.94a207.34 µg/gr arasında değişmiştir. Kuru madde içeriği %10.07a14.50 arasında ve pH değeri ise 6.20a6.68 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Farklı dozda mikrobiyal gübre uygulamalarının havucun kalite özellikleri üzerine pozitif yönde etki ettiği tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBahçe BitkileriÇevre BilimleriDeniz ve Tatlı Su BiyolojisiEkolojiZiraat MühendisliğiGıda Bilimi ve TeknolojisiBitki BilimleriÇevre MühendisliğiMühendislikKimyaBiyoloji Çeşitliliğinin KorunmasıZiraatToprak BilimiFarklı'Mikoriza'Türlerinin'Organik'Havuç'Yetiştiriciliğinde'Kalite'Özellikleri' Üzerine'Etkileri'Article111106113247749