Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Koleksiyonu
Bu koleksiyon için kalıcı URI
Güncel Gönderiler
Öğe Duygusal Zekânın Kendini İfade Etme İletişim Becerisine Etkisi: Ön Lisans Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma(2022) Balkan Akan, BetülBu araştırmanın amacı, ön lisans okuyan öğrencilerin duygusal zekâ düzeylerinin kendini ifade etme iletişim becerisine etkisini ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin duygusal zekâ düzeyleri ve alt boyutları, kendini ifade etme iletişim becerileriyle demografik özellikleri arasında farklılık olup olmadığının araştırılması hedeflenmiştir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksekokulunda sosyal bilimler alanındaki bölümlerde okuyan 181 öğrencinin katılımıyla ve anket tekniği yoluyla toplanan veriler SPSS 20 paket programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, açıklayıcı faktör ve güvenirlik analizleri, korelasyon ve regresyon analizleri ile Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ön lisans öğrencilerinin duygusal zekâ düzeylerinin kendini ifade etme iletişim becerisini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği; duygusal zekâ ile alt boyutları olan kendi duygularını değerlendirme, duyguların kullanılmasına ilişkin alt boyutları ile öğrencilerin iletişim dersi alma durumları arasında ve kendini ifade etme iletişim becerisi ile cinsiyet, sınıf ve iletişim dersi alma durumu açısından farklılık gösterdiği görülmektedir. Dolayısıyla duygusal zekâsı yüksek bireylerin kendini daha iyi ifade edebilme iletişim becerisine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Investigation of Impression Management Tactics Exhibited by Powerful Businesswomen in Turkey by Content Analysis(2022) Balkan Akan, Betül; Oran, Feyza ÇağlaIn this study, it is aimed to evaluate the post sent by businesswomen who are managers in different sectors by using social media in terms of impression management. In accordance with the study aim, the official Twitter accounts of 50 businesswomen in the list of the most powerful 50 businesswomen of business life in 2020 prepared by Fortune Magazine including the dates of March 11, 2020-January 28, 2021 through the content analysis method. In the study, it was presented the date the businesswomen joined Twitter application, the number of their followers and the accounts they follow, and their number of posts. The posts sent by the businesswomen were grouped according to contents, and the groups were designated according to impression management tactics. The posts in the accounts were interpreted in terms of aggressive and defensive impression management tactics, and it was found in the study that the businesswomen have generally been using the impression management tactics of Self-promotion (SP), Ingratiation (IN), and Exemplification (EX) among the aggressive and defensive impression management tactics. It can be said that the studies in this scope have importance in terms of increasing and supporting the participation of women to business world by presenting the influence of women in business world. Besides, because of that the Covid-19 period is a period during which the institutions face crisis economically, analyzing the attitude of businesswomen at this point has importance also in terms of management.Öğe Fiber Metal Laminatların Şekillendirilebilme Kabiliyetinin İncelenmesi(2020) Işıktaş, Ali; Taşkın, VedatBu çalışmada, havacılık sektöründe kullanılan fiber metal laminatların (FML)şekillendirilebilme kabiliyeti deneysel olarak incelenmiştir. FML numunelerin altve üst tabakalarında iki farklı kalınlıkta (0,6 ve 1,2 mm) Al5754-H22 sac levhalarkullanılmıştır. FML numunelerin orta tabakasında prepreg karbon elyaf kumaştanüretilen karbon elyaf plaka bulunmaktadır. FML malzemelerin şekillendirilmekabiliyetini incelemek amacıyla numuneler farklı bükme açılarındaşekillendirilmiştir. Deneyler sırasında 0,6 mm Al 5754 kullanılan FML numunelertüm bükme açılarında şekillendirilirken, 1,2 mm Al 5754 kullanılan FMLnumunelerin 75° ve 90° bükme testlerinde ise numunelerin dış tarafındakialüminyum tabakasında yırtılma hasarı görülmüştür. Ayrıca FML numunelerinşekillendirilmesinde, bükme açısı ve alüminyum tabaka kalınlığının artmasıylabükme kuvveti değerinin arttığı tespit edilmiştir.Öğe Hat yöneticilerin insan kaynakları yönetimi uygulamalarındaki performansı ile ilişkili etkenler: Konaklama işletmelerinde bir araştırma(2009) Kanten, Selahattin; Kanten, PelinBu çalısmada, konaklama isletmelerinde hat yöneticilerin insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarını yürütmeleri ile sahip oldukları istekleri, insan kaynakları yönetimi yetkinlikleri, zamanları, örgütsel destekleri, insan kaynakları yönetimi politika ve prosedürleri arasındaki iliski arastırılmaktadır. İstanbul’da faaliyet gösteren 16 otel isletmesinde çalısan hat yöneticilerin olusturduğu örneklemden anket yöntemiyle elde edilen veriler faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi vasıtasıyla değerlendirilmistir. Elde edilen bulgular sonucunda, değiskenler arasında anlamlı iliskilerin var olduğu istatistiksel olarak kabul edilmistir.Öğe Alüminyum-karbon elyaf sandviç kompozit levhaların V-bükme işleminde bükme açılarının ve bükme yönlerinin geri esneme üzerindeki etkisi(2020) Vedat, AliBu çalışmada, alüminyum-karbon elyaf sandviç levhaların V bükme operasyonu neticesinde oluşan geri esneme davranışı deneysel olarak incelenmiştir. Bükme yönünün geri esneme davranışı üzerine olan etkisini incelemek amacıyla farklı bükme yönlerindeki sandviç kompozit levhalar 15°, 30°, 45°, 60°, 75° ve 90° bükme açılarında şekillendirilmiştir. Farklı bükme yönlerinde şekillendirilen sandviç kompozit levhalarda meydana gelen geri esneme değerlerinin birbirine çok yakın olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, T1 (saat yönünün tersinde) bükme yönündeki sandviç kompozit levhaların 75° ve 90° bükme açılarındaki testlerinde alüminyum ve karbon elyaf plakalar arasında açılmalar görülürken, T2 (saat yönünde) bükme yönündeki sandviç kompozit levhaların 75° ve 90° bükme açılarında ise dış taraftaki alüminyum sac levhalarda yırtılmalar oluşmuştur.Öğe Farklı Kalınlıklardaki Dkp Sacın Farklı Açılarda Yapılan V-Bükme İşlemindeki Geri Esnemelerinin İncelenmesi(2015) Işıktaş, Ali; Ay, İrfanSac malzemelerin şekillendirilmesinde karşılaşılan en büyük problemlerden biri geri esnemedir. Sac malzemede oluşan geri esneme, istenilen ölçülerin değişmesine yol açar bu da istenilmeyen bir olaydır. Kalıptan çıkacak parçanın istenilen tolerans sınırları içinde olması için bükme kalıplarında bükülen sac malzemelerin geri esneme miktarlarının bilinmesi bu yüzden çok önemlidir. Bu çalışmada, V-bükme kalıplarında geri esnemenin deneysel olarak tespiti araştırılmıştır. Geri esneme miktarlarının belirlenebilmesi için bir V-bükme kalıbı tasarlanmış, deney malzemesi olarak DKP sac kullanılmıştır. Numuneler 60, 90 ve 120 derece olan V-bükme kalıp açılarında ve her açı için de 2 mm ve 6 mm olan farklı zımba radyüs değerleri kullanılarak bükme yapılmıştır. Geri esneme deneylerinde her bir parametre için 5 er adet numune bükülerek test yapılmıştır. Deney sonrası bükülmüş olan numunelerin geri esnemeleri açı ölçer ve optik projeksiyon cihazı kullanılarak ölçülmüş olup sonuçlar grafikler üzerinde gösterilmiştir.Öğe The Individual Antecedents of Impulsive Behavior(2018) Kanten, PelinThis study aims to investigate some individual antecedents of impulsive behavior.Within the literature, studies suggest that dark side of personality and self-efficacybelief considered an effective factors on employees’ impulsive behaviors. For thispurpose, the data were collected via survey method from 201 employees who areworking in four and five star hotels in Antalya and Bursa provinces. Accordinglyexploratory and confirmatory factor analyses, correlation and structural equationmodelling were used for the data analyses. The results of the study indicate that whilepsychopathy has a significant and positive effect on employees’ impulsive behaviors,narcissism has a significant and negative effect on the impulsivity. However,Machiavellianism has no significant effect on impulsive behaviors. On the other hand, itis found that self-efficacy has a significant and negative effect on employees’ impulsivebehaviors.Öğe KATMA DEĞER VERGİSİ: VERGİ ADALETİ, EŞİTLİK VE SOSYAL DEVLET VALUE ADDED TAX: JUSTICE ON TAXATION, EQUALITY AND SOCIAL STATE(2015) Demircan, Aslan SavaşTürkiye Cumhuriyeti (TC) Anayasasının 73. maddesin de yer alan mali güç ilkesinin yalnızca dolaysız vergiler için değil aynı zamanda dolaylı vergiler için de uygulanması gerektiği aşikârdır. Dolaylı vergilerin en geniş kapsamlı olanı ve ticari, ekonomik her aşamada yaratılan katma değeri kendine konu edinmiş olan Katma Değer Vergisinin (KDV), toplum üyelerinin tüm harcama unsurlarını kapsadığı düşünüldüğünde adalet, ardılı eşitlik ve sosyal devlet kavramı daha da önem kazanmaktadır. Zira bu ilkelere dikkat edilmediği takdirde, toplumun mali gücü düşük kesimleri ciddi bir şekilde olumsuz etkilenecek ve anayasal vergilendirme ilkeleri anlamını kaybedecektir. Bu çalışmamız da, KDVdeki anayasal vergilendirme ilkelerinden olan adalet, eşitlik ve sosyal adalet ilkelerini zedeleyen unsurlar irdelenmeye ve olası çözüm önerileri üretilmeye çalışılacaktır.Öğe Anayasal vergileme ilkeleri ışığında ücret gelirlerinin vergilendirilmesi(2015) Demircan, Aslan SavaşAnayasal vergilendirme ilkeleri, vergilendirmede adalet, genellik ve eşitlik ilkelerini vurgulamakta böylelikle yatay ve dikey adalete atıf yapmaktadırlar. Ancak vergi uygulamalarına baktığımız- da ilke olarak benimsenmiş bu konulara gereken özen ve önemin verilmediği görülmektedir. Çalışmamızda, ücret gelirlerinin vergilen- dirilmesinde görülen Anayasal vergilendirme ilkelerine aykırı durum- lar üzerinde durulmaya çalışılacaktır.Öğe Vergi Mahremiyetinin Yeniden Yapılandırılması(2014) Demircan, Aslan SavaşMahremiyet kavramı yalnızca özel hayata ilişkin değil, vergilendirme söz konusu olduğunda kişinin iktisadi, ticari ya da vergilendirmeye konu yapılabilecek her türlü unsuruna ilişkin bir kavramdır. Vergi hukukunda da idarenin üst hiyerarşide olması sebebi ile mükellefi idareye karşı koruma amacına yönelik bir düzenleme olarak yerini almıştır. Beyana dayanan vergi sistemlerinde vergilendirmeye ilişkin her türlü bilginin mükellef ve/veya sorumlu tarafından verildiği bir ortamda, elde edilen bilginin idare tarafından korunması ve yeni düzenlemeler ile mevcudun iyileştirilmesi mükellefin güveninin tesis edilmesinde ve gelecekte etkin bir vergilemenin yapılmasında önemli bir aşamadır. Bu çalışmada söz konusu ilkenin nasıl daha etkin uygulanması gerektiğine dair öneriler belirlenmeye çalışılmıştır.Öğe Karizmatik Liderlik İletişim Becerilerinin Etik Davranışlara Etkisi Üzerine Bilişim Sektöründe Bir Uygulama(2019) Balkan Akan, Betül; Ünsar, AgahBu araştırmanın amacı, bilişim sektöründe karizmatik liderlik iletişim becerilerinin etik davranışlarüzerindeki etkisini ortaya koymak olarak belirlenmiştir. Kırklareli ilinde bir firmada çalışan 102bilişim çalışanın katılımıyla ve anket tekniği yoluyla toplanan veriler SPSS 20 programında analizedilerek yorumlanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra faktör analizi,korelasyon analizi ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre;karizmatik liderlik iletişim becerilerinin, etik davranışlar ile ilişkilerinin pozitif yönde olduğubulunmuştur. Özellikle karizmatik liderlik iletişim becerilerinin sözsüz iletişim becerisi boyutu veetik davranışların sorumluluk boyutu arasında güçlü ilişki (,810) bulunmuş, etik davranışlarındürüstlük boyutu ise en zayıf ilişki (,300) olarak tespit edilmiştir. Ayrıca karizmatik liderlik iletişimbecerilerinin, etik davranışları anlamlı olarak pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.Öğe Functional and Biochemical Properties of Proteins from Safflower Seed(Taylor & Francis Inc, 2009) Sağıroğlu, Ayten; Özcan, Hakkı Mevlüt; Şatana, AzizThere are relatively few studies on the properties of proteins that comprise a major part of the safflower seed. The biochemical and functional properties of these proteins have not been fully discovered. In this study, safflower seed proteins were obtained by isoelectric precipitation in two fractions. One of the fractions (Fraction-1) was obtained at pH 10 and the other fraction was obtained, as the protein supernatant separate from the pH precipitate, by ultra filtration (Fraction-2). Functional and biochemical properties of both of fractions were investigated. Gel permeation chromatography (GPC) was applied to both fractions. GPC shows that high-molecular weight constituents are present only in fraction 1, whereas fraction 2 consists of proteins with lower molecular weights in comparison with protein standards. Sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel (SDS-PAGE) electrophoresis in the presence of mercaptoethanol and SDS with protein weight markers was applied to both of the fractions. The proteins in both of the fractions were separated and stained with Commassie Brillant blue R-250 dye on the PAGE gel. The molecular weight (Mw) of each protein band was determined graphically by plotting Log Mw and relative mobilities (Rf) using GS-300 scanning densitometry and a suitable computer program.Öğe Molybdenum Application on the Growth and Nutrient Element Contents of Head Lettuce (Lactuca sativa L.) in Acid Soils(Asian Journal Of Chemistry, 2011) Adiloğlu, Sevinç; Adiloğlu, Aydın; Sümer, Ali; Satana, AzizThis work was carried out in order to determine the effects of increasing molybdenum application on some nutrient element contents of head lettuce plant in acid soil under greenhouse conditions. For this purpose, an experiment was done under greenhouse conditions with three replications and head lettuce was grown. Three different doses of Mo (0; 0.25 and 0.50 mg kg(-1)) (in (NH4)(6)Mo7O2 center dot 4H(2)O form) were applied to plants. Nitrogen fertilizer was applied to experiment area 100 mg kg(-1) as NH4NO3 whereas phosphorus fertilizer was applied to experiment area 50 mg kg(-1) as KH2PO4. According to the results, N, P and K contents of head lettuce increased with increasing of Mo applications. Fe, Zn and Mn contents of plant decreased with increasing of Mo applications, while Cu content of plant was not affected. All these effects were statistically significant at the confidence level of 1Öğe Influence of Pretreatments and Different Drying Methods on Color Parameters and Lycopene Content of Dried Tomato(Scientific Issues Natl Centre Agrarian Sciences, 2011) Hastürk Şahin, F.; Aktaş, Türkan; Orak, Hakime Hülya; Ülger, PoyrazHASTURK SAHIN, F., T. AKTAS, H. ORAK and P. ULGER, 2011. Influence of pretreatments and different drying methods on color parameters and lycopene content of dried tomato. Bulg. J. Agric. Sci.,17: 867-881 The effects of drying methods namely hot air drying (at 65, 75 and 85 degrees C drying temperatures and 1.5 and 2.5 m/s air velocity), vacuum drying, freeze drying and sun drying; and pretreatments namely dipping into 1% ascorbic acid + 1 % citric acid (EPSA) and dipping into 2 % sodium metabisulfite (EPSM) after 2% ethyl oleat + 4% potassium carbonate solution application on lycopene retention and color properties of dried tomato samples were investigated. Lycopene content values were determined by HPLC method and color parameters (L*a*b* and yellowness index) were measured directly a Hunter Lab chromatometer. a * / b *, b * L * / a *Delta L *, Delta a*, Delta b*, Delta C *, Delta E * values were calculated by using measured color characteristics. Effects of drying methods, pretreatments and interactions of pretreatments and drying methods on the lycopene values and color parameters were found significant as statistically. Maximum lycopene content was determined in freeze dried tomatoes and sun dried tomatoes followed these samples. Especially EPSA pretreatment increased the lycopene amount of dry tomato at the high temperature drying applications. In respect of color parameters, EPSM pretreatments the better results of L*, a* and b* values.Öğe The effects of different drying methods on drying kinetics and color parameters of strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruit(2012) Aktaş, Türkan; Orak, Hakime Hülya; Şahin, Fatih Mehmet; Ekinci, NeslihanIn this study, changing of drying kinetics and color parameters of halved and whole strawberry tree fruits were evaluated by using hot air drying at 50 °C, 60 °C and 70 °C and vacuum drying at 60 °C, 70 °C and 80 °C. Fruits were pretreated before drying with dipping ethyl oleate (EO) and water blanched using 80 °C hot water (WB) for one minute and compared non pretreated (NPT) fruits. The drying behaviors of strawberry tree fruits were measured by using tri-stimulus color parameters such as Hunter L*, a* and b* values. HMF occurring was also observed to find color changing. EO pretreatment and dividing to fruits was found highly effective on decreasing of drying time both drying methods. WB pretreatment found to be effective to keep color properties of fruits. Color properties were found to be better in half samples compared to whole dried fruits. HMF values verified this result.Öğe Effects of hot air and freeze drying methods on antioxidant activity, colour and some nutritional characteristics of strawberry tree (Arbutus unedo L) fruit(Sage Publications Ltd, 2012) Orak, Hakime Hülya; Aktaş, Türkan; Yağar, Hülya; İşbilir, Şebnem Selen; Ekinci, Neslihan; Şahin, F. HastürkAntioxidant activity, colour and some nutritional properties of hot air and freeze-dried strawberry tree (Arbutus unedo L.) fruits were investigated. Additionally, the effects of two pre-treatments, namely ethyl oleate and water blanching, were compared in terms of drying characteristics. For determination of antioxidant activities in ethanol extracts, two different analytical methods were used: 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl scavenging activity and beta-carotene bleaching activity. As a result, the ethyl oleate pre-treatment shortened the drying time by hot air method and gave a higher 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl scavenging activity (82.16 +/- 0.34%), total phenolic content (7.62 +/- 1.09 mu g GAE/g extract), ascorbic acid content (236.93 +/- 20.14 mg/100 g), besides hydromethylfurfural was not observed. Freeze- dried fruits exhibited higher ascorbic acid content (368.63 +/- 17.16 mg/100 g) than those fresh fruits (231.33 +/- 19.51 mg/100 g) and nearly 1,1-diphenyl-2- picrylhydrazyl activity (93.52 +/- 0.41 %) to fresh fruits (94.03 +/- 1.18%). Colour characteristics, sugar content and mineral contents of fruits were significantly affected by pre-treatments and drying methods (p < 0.05). It is concluded that the drying of strawberry tree fruits should bring a valuable and attractive foodstuff to food industry due to the rich nutritional components, antioxidant activity and colour. Another conclusion from this study is that the freeze-drying is the best drying method to keep the nutritional value, antioxidant activity and sensory properties of fruits.Öğe Changes of Nutritional and Physical Quality Characteristics During Storage of Osmotic Pretreated Apple Before Hot Air Drying and Sensory Evaluation(Wiley-Hindawi, 2013) Aktaş, Türkan; Ülger, Poyraz; Dağlıoğlu, Figen; Hastürk Şahin, FüsunThe aim of this research was to increase the application of different osmotic dehydration solutions to decrease the drying time, and decrease the loss of quality after drying and during storage of apples. Sucrose and trehalose solutions with 20 and 50 Brix concentrations were applied. Drying experiments were performed at 50, 60 and 70C using a hot air dryer. Changes in color, water activity, vitamin C, dry matter, total phenol content and mechanical properties were determined with 3-month intervals. Trehalose pretreatments, especially with 50 Brix concentration, generally decreased the drying time. Trehalose pretreatment with 20 Brix had better effects on quality characteristics. Texture of the samples pretreated using 50 Brix sucrose and trehalose stayed more stable just after drying. Lowest change in puncture force was found in 50 Brix trehalose-treated samples even after 12 months. Samples pretreated using 20 Brix trehalose had the higher preference by the panelists. Practical ApplicationsApple drying is rather important because of large production capacity in the world. For reducing quality losses and the cost, osmotic pretreatments and then using cabin or tunnel dryers, which are based on hot air circulating, have been widely used. Usually sucrose, dextrin, glucose have been used for osmotic dehydration implementations to fruits like apple, kiwi and mango, until now. Sucrose implementation is the most successful for fruits and therefore it has widest usage in fruit processing. But there are many disadvantages of using sucrose like caramelization and changes in flavor and viscosity. Our previous research showed that trehalose has rather good effects to improve the quality of dried vegetables such as carrot and potato. The results of this research can also serve as a valuable resource to further researches for utilization of alternative osmotic materials such as trehalose similar to our research to decrease negative effects of drying process.Öğe Effects of different drying techniques on some nutritional components of tomato (lycopersicon esculentum)(2010) Hastürk Şahin, Füsun; Ülger, Poyraz; Aktaş, Türkan; Orak, Hakime HülyaIn this research, four drying techniques were applied for tomato (Lycopersicon escuientum) namely, hot air drying using tunnel type dryer, vacuum drying, freeze drying and sun drying and changes of food components of the vitamin C, lycopene, sodium (Na), and potassium (K) content were examined. As a result of drying applications, the initial moisture content of 94.73% of fresh tomato, dried tomato samples were found to range from 9.33% to 11.11%. Losses of nutritional contents of hot air dried samples increased with rising drying temperature. Loss of lycopene and Potassium content of vacuum dried samples at 75 °C were found lower compared to hot air dried samples at the same drying temperature. On the other hand increasing of drying time for vacuum drying increased loss of vitamin C. Vitamin C and lycopene content of sun dried samples were found higher compared to those of hot air dried and vacuum dried samples. Freeze drying method gave the best results in respect of all nutritional value criteria.Öğe Physical and mechanical properties and influence of drying techniques on drying characteristics and some quality parameters of malabar spinach (Basella alba L.)(Parlar Scientific Publications, 2019) Hastürk Şahin, F.; Açıkgöz, Funda Eryılmaz; Eremkere, M.; Aktaş, TürkanThe aims of this research were to measure of some physical and mechanical properties and investigate the influence of drying methods on changing of drying kinetics as well some quality properties of Malabar spinach (Basella alba L.). For these purposes, Malabar spinach (Basella alba L.) was grown in climate-controlled laboratory conditions. Then, the leaves of plant were dried either microwave method or convective hot air drying method. For hot air drying process, three drying temperatures (40, 50 and 60°C) were applied. Three power levels (180, 360 and 600W) were applied for microwave drying process. Mechanical (laceration force, puncture force) and physical properties (leaf lenght, leaf area, stalk thickness, leaf thickness, and initial weight) of fresh Malabar spinach plant samples were measured. Some analyzes such as color (L*, a*, b*), water activity of fresh and dried plant were made to determine quality changes with drying processes. The mean leaf laceration force was determined as 0.0435 kgf while the puncture force value was determined as 0.0144 kgf for fresh leaf samples. Hot air drying process lasted 31, 17 and 6.5 hours for 40, 50 and 60°C drying temperatures, respectively. Microwave drying process took 7.5, 5.5 and 4 minutes for 180, 360 and 600W power levels, respectively. L* and a* values of the samples increased while b* values decreased after all drying applications. Final moisture content values of all dried products were determined between 10.9% and 16%. aw values of all dried samples were determined lower than the critic level that allows mold growth (aw <0.6). © by PSPÖğe Comparative analysis of vitamin C, crude protein, elemental nitrogen and mineral content of canola greens (Brassica napus L.) and kale (Brassica oleracea var. acephala)(Academic Journals, 2011) Eryılmaz Açıkgöz, Funda; Deveci, MuratThis study aims at promoting the consumption of canola greens (Brassica napus L.) as alternative, affordable and available dietary sources of vitamin C, minerals and protein. As one of the oldest-known forms in cabbages family, kale (Brassica oleracea var. acephala L.) greens are among the most consumed vegetable cabbages in Turkey. In this study, kale and canola greens were compared with regards to vitamin C, crude protein and mineral materials. At the end of the study, vitamin C content was found to be 68.3 mg 100 g(-1) for canola and 80.12 mg 100 g(-1) for kale; crude protein content was determined to be 31.1% for canola and 29.8% for kale; nitrogen (N) content was found to be 4.90% in canola and 4.70% in kale; phosphorus (P) content was 0.40 mg 100 g(-1) in canola and 0.46 mg 100 g(-1) in kale; potassium (K) content was 3.06 mg 100 g(-1) in canola and 3.60 mg 100 g(-1) in kale; calcium (Ca) content was found to be 2.65 mg 100 g(-1) in canola and 2.51 mg 100 g(-1) in kale; magnesium (Mg) content was 0.29 mg 100 g(-1) in canola and 0.33 mg 100 g(-1) in kale; manganese (Mn) content was was 16.50 mg 100 g(-1) in canola and 5.55 mg 100 g(-1) in kale; copper (Cu) content was found to be 0.35 mg 100 g(-1) in canola and 0.16 mg 100 g(-1) in kale; iron (Fe) content was 23.96 mg 100 g(-1) in canola and 14.01 mg 100 g 1 in kale; zinc (Zn) content was reported to be 2.95 mg 100 g(-1) in canola and 2.06 mg 100 g(-1) in kale. Finally, the study states that canola greens might be consumed like kale and that these greens might replace each other.