Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ulukan, Hakan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    A Research on Heterosis in Cultivated (Triticum spp.) × Semi-Wild Wheat Hybridization
    (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2007) Ulukan, Hakan
    Direction and magnitude of mid-parent (MP) and high-parent (HP) heterosis were detected and estimated in 18 combinations, 180 F1s and 150 F2s for plant height (PH); spike length (SL); number of spike per plant (NS), number of spikelet per spike (NSP) and number of grain per spikelet (NG). For this, 9 females (7 commons Triticum aestivum (L.) Em. (Thell), P5 = Aköz 867, P7 = Köse 220/39, P9 = Penjamo 62, P10 = Sivas 111/33, P11 = Sürak 1593/51, P12 = Sertak 52 and P13 = Yektay 406 and 2 durums (Triticum durum Desf., P1 = Kunduru 414/44 and P4 = Kunduru 1149) and 4 semi wild males (P2 = T. dicoccum., 2n = 28; P3 = T. carthlicum; P6 = T. vavilovi and P8 = T. spelta., 2n = 42) were hybridized. The MP was varied between –33.1% (P13×P8) at the F1 for the NG and 152.6% P7 x P8 at the F2 for the NS; the HP was ranged between –71.2% (P7×P8) at the F2 for the NG and 135.3% (P7×P8) at the F1 for the NS. Heterosis effect was appeared mostly on the SL and PH; but fixed the highest on the NS and NSP in the each generation. The semi wilds were ordered as to be P8>P6>P3>P2. Statistically significant correlations were fixed between (MP-F1) and traits; SL and PH traits were found have been impressed as to be more adventageous and stable.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bitkisel Üretimde Allelopati
    (2013) Gürsoy, Mehtap; Balkan, Alpay; Ulukan, Hakan
    Bitkide üretilen ve ikincil metabolit olan allelokimyasalların neden olduğu allelopati ; direkt ya da dolaylı olarak önemli bir yere sahiptir. Genel olarak, kendinden sonra gelen aynı (autotoxicity) ya da farklı türlere (heterotoxicity) ait bitki kökler tarafından üretilen bu maddeler ya büyüme ve gelişmeyi azaltıp, durdurabilmekte ya da tamamen önleyebilmektedir. Bu olayda bitkinin yaşı, toprağın yapısı, genotip, nem, ışık, sıcaklık, nem, ekoloji gibi faktörler çok önemlidir. Özellikle sürdürülebilirlik bakımından ekim nöbeti, anızlı nadas, malçlı nadas gibi çeşitli yetiştiricilik tekniklerini kullanmanın büyük bir yeri vardır. Genotip, toprak, ekoloji ve yetiştiricilik teknikleri dikkate alınmazsa, tarımsal üretimin düzeyi bitki besin maddeleri, nem, sıcaklık, stres faktörleri ve kendinden sonra gelen bitkiye bıraktığı tohum yatağı, özellikle de bitki kök bölgesindeki allelopatik madde(lerin) konsantrasyonunca belirlenir. Nitekim ortam nem miktarındaki fazlalık ya da aşırılıktan dolayı (örnek Karadeniz bölgesi); tarımı yapılan bitkinin üretiminde allelopatik etkileşim(ler)den dolayı azalmalar ortaya çıkmakta; ancak özellikle nem oranındaki azalmalar allelopatik kaynaklı olumsuzlukların her zaman aynı şiddette oluşmasını önlemektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Response of rice (Oryza sativa L.) to salinity stress at germination and early seedling stages
    (Univ Agriculture, Fac Veterinary Science, 2015) Balkan, Alpay; Gençtan, Temel; Bilgin, Oğuz; Ulukan, Hakan
    Response of rice (Oryza sativa L. cv. Osmancik-97) to eight salinity (NaCl) levels (0, 2, 4, 8, 12, 16, 20 and 24 dS m(-1)) was studied at germination and early seedling stages during 2013. Surface sterilized seeds were germinated at 25 +/- 1 degrees C for 14 days in a growth chamber and measurements were taken at 3, 6, 12, 24, 36, 48 and 72 h for water uptake of seeds. Germination was completely arrested at 20 and 24 dS m(-1) salinity levels. While mean germination time increased with increasing salinity, water uptake, germination rate, coleoptile length and shoot length were significantly decreased. Root number, root length, shoot length, root fresh weight, root dry weight, shoot fresh weight and shoot dry weight significantly increased up to 4 to 8 dS m(-1), and then these characters were significantly decreased by increasing salinity level. It was concluded that rice cultivar viz. Osmancik-97 has tolerance up to a salinity level of 8 dS m(-1) at the germination and early seedling stages.

| Tekirdağ Namık KemalÜniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim