Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Temelli, Seran" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Alternatif ve kafes yetiştirme sistemleri ile üretilen perakende yumurtaların kalite özellikleri
    (2019) Tekin, Eda İlhan; Çetin, Ece; Temelli, Seran; Eyigör, Ayşegül
    Alternatif (organik, serbest dolaşımlı ve kümes) ve kafes yetiştirme sistemleri ile üretilmiş A sınıfı kahverengi ve beyaz perakende yumurtaların dış ve iç kalite özelliklerinin belirlenmesi ve Yumurta Tebliği ile Yumurta Standardı’na uyumluluğunun değerlendirilmesi amacı ile yapılan bu çalışmada her bir yetiştirme sistemine ait 50’şer adet olmak üzere 200 kahverengi, 150 (serbest dolaşımlı hariç 3 sistemden) beyaz, toplam 350 adet yumurta incelendi. Yetiştirme sisteminin, kahverengi yumurtalarda, şekil indeksi, kabuk ağırlığı, kabuk kırılma direnci ve Haugh Birimi (HB), beyaz yumurtalarda ise şekil indeksi, kabuk kalınlığı ve hava boşluğu yüksekliği dışında incelenen tüm özellikler üzerine etkisinin istatistiksel olarak önemli (p<0.05) olduğu belirlendi. Tüm örneklerin yumurta ağırlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği 2014/55’ne uygun bulunurken, serbest dolaşıma ait kahverengi yumurtalarda hava boşluğu yüksekliğinin sınır değerin üzerinde (6.75 mm) olup uygun olmadığı saptandı. Kafes sistemindeki beyaz yumurtaların HB değerleri, Türk Standardı Tavuk Yumurtası - Kabuklu (TS1068) ile uyumlu iken bu değerin serbest dolaşım ve kafes sistemlerine ait kahverengi yumurtalarda gerekliliklerin altında olduğu saptandı. Kafes sistemindeki kahverengi yumurtaların diğerlerine göre daha yüksek şekil indeksi değerine (% 79-küresel), beyazların daha düşük kabuk ağırlığına (7.26 g) sahip olduğu; serbest dolaşım ve kafes sistemlerindeki kahverengi yumurtaların kabuklarının daha kalın (0.32 mm), organik sistemdeki beyaz ile kafes sistemindeki kahverengi yumurtaların kabuk kırılma direnci yönünden en dayanıklı olduğu; en koyu sarı rengin kafes sisteminde üretilen beyaz yumurtalarda, en açık sarı rengin ise organik yumurtalarda bulunduğu belirlendi. Sonuçta, tüm kalite kriterlerine uygun yumurta üretebilecek ‘tek bir ideal’ yetiştirme sistemi olmadığı, sistemlerin kendi içlerinde dış ve iç kalite özelliklerini etkileyecek avantaj/dezavantajlarının bulunabildiği belirlendi
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effect of Dietary Oregano and Rosemary Essential Oil Supplementation on Growth Performance and Cecal Microbiota of Broilers
    (Hellenic Veterinary Medical Soc, 2022) Çetin, Ece; Anar, B.; Temelli, Seran; Cengiz, S. S.; Eren, M.
    In this study, the effect of dietary supplementation of oregano and rosemary essential oils (EO) on growth performance and cecal microbiota of broilers were investigated. A total of 450 1-d-old male Ross-308 broilers were divided into 5-experimental groups (10 replicates of 9 chickens): a Control (C), fed a basal diet; four treatments, which received a basal diet supplemented with oregano and rosemary EOs individually (O, 300 mg/kg oregano EO; R, 300 mg/kg rosemary EO) and combined (OR1, 150 mg/kg oregano EO + 150 mg/kg rosemary EO; OR2, 200 mg/kg oregano EO + 200 mg/kg rosemary EO). Body weight (BW), feed intake (FI), body weight gain (BWG), feed conver-sion ratio (FCR), and cecal microbiota (coliforms, clostridia and lactobacilli) were determined weekly, and at 42 d, re-spectively. BW in R (p < 0.05) and OR2 (p < 0.001), and BWG and FCR in OR2 (p < 0.05) were significantly higher than C at 42 d, despite no difference in FI in any group during experimental period. Counts of cecal coliforms (p < 0.001) and clostridia (p < 0.01) decreased, and lactobacilli (p < 0.001) increased substantially between C and treatment groups. Results indicated that combined oregano and rosemary EO (200 mg/kg ea) supplementation significantly increased BW and BWG, improved FCR in 1-42 d, lowered coliform and clostridial, and increased lactobacilli counts suggesting a beneficial shift in cecal microbiota.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Nontyphoid Salmonella carriage, serovar profile and antimicrobial resistance phenotypes in slaughter cattle
    (Wiley, 2019) Çetin, Ece; Serbetcioglu, Talha; Temelli, Seran; Eyigör, Ayşegül
    Current nontyphoid Salmonella (NTS) carriage in 200 apparently healthy slaughter cattle by ISO 6579 standard bacteriology (ISO) was 1% (2/200) in carcass and fecal content, and 2% (4/200) in mesenterial lymph nodes. There was no isolation from liver, kidney, spleen, and gallbladder, with an overall prevalence of 4% (8/200). Real-time PCR was in substantial agreement to ISO in confirming Salmonella-suspect isolates (Relative Trueness: 93.33%). Predominant serovar was S. Enteritidis (50%) followed by S. Typhimurium (37.5%), and S. Albany (12.5%). Five and three of eight NTS isolates were susceptible (62.5%) and resistant (37.5%) to 18 antimicrobials, respectively. Only three S. Enteritidis isolates (37.5%) showed multidrug resistance to 2-3 of 7 antimicrobials (amikacin, cefotaxime, cefoxitin, gentamicin, norfloxacin, pefloxacin, and tobramycin). S. Enteritidis predominance over S. Typhimurium, first detection of S. Albany in cattle in Turkey, and sole resistance in mesenterial lymph node S. Enteritidis isolates highlights study findings.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Nontyphoid Salmonella Prevalence, Serovar Distribution and Antimicrobial Resistance in Slaughter Sheep
    (Korean Soc Food Science Animal Resources, 2020) Çetin, Ece; Temelli, Seran; Eyigör, Ayşegül
    This study aimed to determine the current prevalence, serovar distribution and antimicrobial resistance rate and patterns of nontyphoid Salmonella (NTS) in slaughter sheep and their edible offal. While filling the gap of up to date related information in Turkey, data presented is also of significance since contamination of ovine meat, its products and offal with this pathogen is threat to public health due to their considerably high consumption rates in our country. Current NTS carriage in 200 apparently healthy slaughter sheep by ISO 6579:2002, 6579:2002/A1:2007 standard bacteriology (ISO) was 5% (10/200) (4 fecal content - 2%, 3 mesenterial lymph node - 1.5%, 3 kidney - 1.5%) out of 1,400 samples (0.7%), with no isolation from carcass, liver, gallbladder, spleen. Real-time PCR was in substantial agreement to ISO in confirming Salmonella-suspect isolates (Relative Trueness: 93.6%). S. Newport (40%) was the predominant serovar, followed by the second prevalent serovars as S. Typhimurium and S. Kentucky (20%), and by S. Umbilo and S. Corvallis (10%). Four and 6 out of 10 NTS isolates were susceptible (40%) and resistant (60%) to 18 antimicrobials, respectively. S. Typhimurium isolates were multidrug resistant (MDR) to tigecycline and sulphamethoxazole/trimethoprim, with one also resistant to cefepime. S. Corvallis was MDR to ampicillin, ciprofloxacin, norfloxacin and pefloxacin. The predominance of S. Newport and first isolation of S. Corvallis in sheep in the world; first time isolations of Newport, Kentucky, Corvallis, Umbilo serovars from sheep in Turkey; and high antimicrobial resistance rates obtained in majority of the isolates highlights study findings.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Salmonella prevalence and serovar distribution in healthy slaughter sheep and cattle determined by ISO 6579 and VIDAS UP Salmonella methods
    (Springer, 2019) Çetin, E.; Temelli, Seran; Eyigör, Ayşegül
    Prevalence of Salmonella in slaughter sheep and cattle was determined by International Organization for Standardization Method 6579 (ISO) and Vitek Immunodiagnostic Assay System UP Salmonella Phage Technology (VIDAS UP Salmonella SPT—VIDAS UP). A total of 400 healthy slaughter sheep (n = 200) and cattle (n = 200) carcass (C), fecal content (FC), mesenteric lymph node (MLN), liver (L), kidney (K), spleen (S) and gall bladder (GB) were randomly sampled and analysed. ISO and VIDAS UP results indicated 13 (3.25%) and 17 (4.25%) of 400 animals carried Salmonella, respectively, regardless of sample type. There was no isolation from L, S, GB, while 2 C (0.5%), 6 FC (1.5%), 7 MLN (1.75%), 3 K (0.75%) were contaminated with Salmonella. S. Typhimurium (27.8%), S. Enteritidis (22.2%), S. Newport (22.2%) were the three dominant serovars, followed by S. Kentucky (11.1%), S. Umbilo (5.6%), S. Corvallis (5.6%), and S. Albany (5.6%). Overall prevalence in 2800 samples was 0.46% by ISO and 0.61% by VIDAS UP. High relative trueness (RT: 99.79%) of VIDAS UP with a substantial agreement to ISO (? value: 0.80) indicated its efficiency to accompany ISO to monitor Salmonella in slaughter animals. As the first report to evaluate ISO and VIDAS UP in detecting Salmonella from slaughter sheep and cattle, this current prevalence signifies a risk for public health in red-meat and related products in Turkey. © 2019, Association of Food Scientists & Technologists (India).
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Sığır Karkas ve Sakatatlarında Hijyen Profilinin Yasal Mevzuat Kriterleri ile Değerlendirilmesi
    (2021) Demircioğlu, Ayşegül; Coşkun, Ahmet Gökhan; Temelli, Seran; Çetin, Ece; Eyigör, Ayşegül
    Çalışmada, kasaplık sığırların karkas ve sakatatlarının Türk Gıda Kodeksi (TGK) Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Üretim Hijyeni Kriterleri gereklilikleri dahilinde mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi hedeflendi. Bu amaç ile, Marmara Bölgesinde 2013-2015 yılları arasında, 3 kombina ve 1 mezbahadan toplam 400 adet örnek alındı. Alınan 100 adet karkas örneği, Aerobik Koloni Sayısı (AKS) ve Enterobacteriaceae sayısı (ES)’nın belirlenmesi ve Salmonella varlığı yönünden, her bir karkasa ait olmak üzere toplamda 300 adet yenilebilir sakatat (100 karaciğer, 100 dalak, 100 böbrek) örneği ise Salmonella varlığı açısından, ilgili uluslararası standartlar olan ISO 4833-1:2003 (AKS), ISO 21528- 2:2004 (ES) ve ISO 6579:2002 (Salmonella) kullanılarak analiz edildi. İncelenen karkas örneklerinde AKS, 3,0x102- 4,0x105 kob/cm2 aralığında olup ortalama 3,1 x 104 kob/cm2, ES ise 0,1 x 101- 8,5 x 102 kob/ cm2 aralığında olup ortalama 1,9 x 102 kob/cm2 olarak bulundu. AKS ve ES sonuçlarının birbirinden bağımsız olarak ilgili yönetmeliğe göre değerlendirilmesi sonucunda, örneklerin AKS yönünden; %34’ü ‘Uygun’, %56’sı ‘Kabul Edilir’ ve %10’u ‘Uygun Değil’, ES yönünden de %57’si ‘Uygun’, %34’ü ‘Kabul Edilir’ ve %9’u ‘Uygun Değil’ olduğu tespit edildi. TGK Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Üretim Hijyeni Kriterleri’ne göre AKS ve ES yönünden sırasıyla %90 ve %91, AKS ve ES sonuçları birlikte değerlendirildiğinde ise %84 oranında uygun bulunan sığır karkaslarının, ayrıca sakatatları dahil Salmonella içermediği göz önünde bulundurulduğunda, örnekleme yapılan dönem içinde hijyenik kalitesinin oldukça iyi düzeyde olduğuna karar verildi.

| Tekirdağ Namık KemalÜniversitesi | Kütüphane | Açık Bilim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim