Yazar "Sucu, Ekin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Başlangıç Yemine İlave Edilen Mısırın Siyah Alaca Buzağılarda Yem Tüketimi ve Büyüme Performansı Üzerine Etkisi(2019) Sucu, Ekin; Gülgün, Emrah; Okumuş, AhmetBu çalışma, buzağı başlangıç yemine ilave verilen bütün mısırın buzağılarda yem tüketimi ve büyüme performansı (doğumdan 63. gün yaşa kadar) üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Buzağılar bireysel bölmelere alınmadan önce tartılmıştır. Buzağılar, başlangıç canlı ağırlıkları ve cinsiyetleri dikkate alınarak rasgele 2 gruba ayrılmıştır. Buzağılar ilk 3 gün kolostrum, 3. günden itibaren ise süt ikame yemi ile beslenmişlerdir. Birinci grup hayvanlar süt ikame yemine ek olarak buzağı başlangıç yemi (Kontrol grubu) ile beslenmişlerdir (10 dişi ve 10 erkek). İkinci grup buzağılar ise süt ikame yemine ek olarak buzağı başlangıç yemi ve bütün mısır ile beslenmişlerdir (10 dişi ve 9 erkek). Katı yemler ve su buzağılara sınırsız olarak sağlanmıştır. Deneme boyunca, buzağıların doğum boyları ve doğum ağırlıkları ile canlı ağırlık artışları üzerinde; cinsiyet, muamele ve muamele × cinsiyet interaksiyonunun etkileri önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Mısır ile beslenen buzağılar kontrol grubu buzağılara göre daha fazla kuru madde tüketmişlerdir (P<0.01). Deneme boyunca, mısır ile beslenen buzağıların (1.36) yem değerlendirme etkinlikleri kontrol grubu buzağı yemini tüketenlere (1.17) göre %14 daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). Bu çalışmanın sonuçları, buzağı başlangıç yemine ilave edilen bütün mısırın buzağılarda canlı ağırlık ve günlük canlı ağırlık artışını önemli düzeyde etkilemediği, yem tüketimi ve yemden yararlanma etkinliğini ise olumlu yönde etkilediği görülmüştür.Öğe İn Vitro Gaz Üretim Tekniği Kullanılarak Yer bademi (Cyperus esculentus) Çeşitlerinin Besin Değerinin Saptanması(2021) Ayaşan, Tugay; İnci, Hakan; Hızlı, Hatice; İnan, Sevda; Ülger, İsmail; Sucu, EkinBu çalışmada, farklı yer bademi çeşitlerinin (Sarı şeker, İntrodüksiyon 1, Bal yumru) besin madde değerlerinin ve koçlarda sindirilebilirliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Farklı yer bademi çeşitlerinin ortalama gaz üretimi, 96 saatlik inkübasyondan sonra in vitro gaz üretim kinetiği ve in vitro inkübasyon süreleri belirlenmiştir. Yetiştirilen farklı yer bademi çeşitlerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak a, b, c, a + b'nin pearson korelasyon katsayıları ve pearson korelasyon katsayıları bulunmuştur. Çalışmada farklı yer bademi çeşitlerinin değişik zamanlardaki ortalama gaz üretimleri sadece 3. saatte önemli bulunmuş; 96 saatlik inkübasyondan sonraki in vitro gaz üretim kinetikleri, çeşitler arasında farklılık yaratmamış; in vitro inkübasyon zamanları ile pearson korelasyon katsayıları arasındaki ilişki önemli tespit edilmiştir. Yer bademi çeşitlerinin ortalama ham proteini (HP) %4.39; kuru maddesi (KM) %94.08; ham yağı (HY) %24.85; ham külü (HK) %2.53; asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %15.04, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %24.03; lif olmayan karbonhidrat (LOK) %44.20 olarak bulunmuştur. Yer bademi çeşitlerinin ortalama toplam sindirilebilir besin maddesi %72.78; metabolik enerjisi 2.63 Mcal/kg KM, sindirilebilir enerjisi 3.21 Mcal/kg KM ve de net enerji laktasyon değeri 1.66 Mcal/kg KM olarak tespit edilmiştir.