Yazar "Sezer, Yasemin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Patatesin ısı ve elektriksel iletkenliğinin, bazı parametrelere bağlı olarak, değişimin saptanması üzerine bir araştırma(Namık Kemal Üniversitesi, 2012) Sezer, YaseminBu çalışmada Adora cinsi patatesin hasat edildikten sonra oda koşullarında saklanması esnasında şeker oranı, pH, suda çözünen katı madde, nem oranı ve asitlik değişimi ile elektriksel iletkenlik ve ısı iletkenliğindeki değişimleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmanın amacı elektriksel iletkenlik ve ısı iletkenliği gibi fiziksel özellikleri ile ürünün belirlenen fiziko-kimyasal özellikleri arasındaki ilişkilerin en uygun modelini saptamak ve bu fiziksel büyüklükler yardımıyla doğru tahminler yapmaktır. Araştırma sonucunda, oda koşullarında 105 günlük saklama süresince patatesin ölçülen değerleri ile elektriksel ve ısı iletkenliği arasında önemli ilişkiler olduğu gözlenmiştir. Isı iletkenliği 0.41-0.62 W/m.oC arasında, Elektriksel iletkenlik 6.42-8.60 mS/cm arasında değişmiştir. Patatesin ısı iletkenliği azalırken elektriksel iletkenlik değeri artmıştır. Ayrıca, pH, asitlik oranı ve nem içeriği azalmış, suda çözünür kuru madde ve indirgenmiş şeker oranı artış göstermiştir. Isı iletkenliği ile pH, suda çözünür kuru madde miktarı ve indirgenmiş şeker miktarı arasındaki ilişki negatif olurken, ısı iletkenliği arttıkça asitlik ve nem oranının da arttığı görülmüştür. Elektriksel iletkenlik ile pH, suda çözünür kuru madde miktarı ve indirgenmiş şeker miktarı arasındaki ilişki pozitif olurken, elektrikse iletkenlik arttıkça asitlik ve nem oranında azalma görülmüştür. Elde edilen verilerle ısı ve elektriksel iletkenlik değerleriyle ölçülen parametreler arasındaki ilişkilerde güvenle kullanılabilecek modeller geliştirilmiştir.