Yazar "Semerci, Arif" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Evaluation of The Changes in The Cost Factors of Sunflower Production in Turkey(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2012) Semerci, ArifIn Turkey, which ranks the 10th country worldwide in the sunflower (Helianthus annuus L.) production, 60% of the production is carried out in the Thrace Region. Therefore, agricultural enterprises in Thrace, situated in the European part of Turkey, have mastered in producing sunflower, and have become the centre of vegetable oil industry in the region owing to the produced raw material. In this study, it has been aimed to investigate the yield and income of the enterprises producing sunflower in Thrace Region in Turkey, and besides this whether the factors affecting the production are different. In the final section of the study, cost analysis has been explained in detail on the basis of the sizes of sunflower production area. The data used in the study have been gained from 571 agricultural enterprises which are determined so as to represent the whole Thrace Region with the ‘Stratified Random Sampling’ method. At the end of the study, although the cities where the study has been conducted, have the same climate features and production technologies, it has been introduced that in addition to the income and yield obtained in per unit area, in terms of land rent, pesticide, fertilizing and seed which directly affect the cost have shown differences among cities statistically.Öğe Hatay İlinde Pamuk Üretiminin Fonksiyonel Analizi(Namık Kemal Üniversitesi, 2018) Semerci, Arif; Çelik, Ahmet DuranPamuk, kullanım alanı genişliği ve farklı sektörlerde sağlamış olduğu katma değer bakımından tarım ürünleri içinde özel bir yere ve öneme sahiptir. Dünya pamuk üretiminde Türkiye 8.sırada yer almaktadır. Hatay İli Türkiye’nin önemli pamuk üretim alanlarından birini oluşturmaktadır. TÜİK verilerine göre 2016 yılında Türkiye’de 4.160.098 da alanda; kütlü pamuk üretimi 2.100.000 ton, çiğit üretimi 1.260.000 ton, lif üretimi ise 756.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Hatay İli Türkiye pamuk üretim alanlarında %11,54, kütlü pamuk, çiğit ve lif üretiminde %10,57’lik bir pay almıştır. Araştırmada elde edilen birincil veriler, Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemine göre %95 güven aralığı ve %5 ortalamadan sapma ile belirlenen 136 tarım işletmesinden elde edilmiştir. Elde edilen fonksiyonda üretim elastikiyeti katsayıları toplamı (??i) 0,976 olarak bulunmuştur. Bu durum ölçeğe azalan getiriyi göstermekle birlikte, elde edilen değer ölçeğe sabit getiriye oldukça yakındır. Fonksiyonda yer alan değişkenler içinde en yüksek marjinal etkinlik katsayıları 13,64 ile tohum (X1) ve 4,18 ile gübre girdisi (X2) olarak belirlenmiştir. Çalışmada Marjinal Teknik İkame Hadleri dikkate alındığında; enerji (X3) faktörüne göre arazi kira değeri (X7) faktörünün ekonomik optimuma en yakın düzeyde (0,98) kullanıldığı sonucuna varılmıştır.Öğe Kekik Üretiminde Girdi Kullanımı ve Maliyet Analizi-Denizli İli Türkiye Örneği(2024) Semerci, Arif; Ken, EnverBu çalışma, Denizli ilinde yer alan tarım işletmelerinde kekik üretiminde girdi kullanımının belirlenmesi ve üretim maliyetinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler Basit Tesadüfî Örnekleme Yöntemi’ne göre belirlenen 82 adet tarım işletmesinden anket uygulamasıyla elde edilmiştir. İncelenen işletmelerde tarımsal gayrisafi üretim değerinin %60.57’si, bitkisel üretim deseninin %65.54’ü ve bitkisel üretim değerinin de %73.89’unu kekik ve kekikten elde edilen üretim değerleri oluşturmaktadır. İşletmelerde ortalama kekik üretim alanı 45 da olup, birim alandan elde edilen verim 95.10 kg da-1 olarak tespit edilmiştir. Araştırma bulguları birim alandan ortalama 95.10 kg kekik ürünü elde edilebilmesi için dekar başına; 10,296 adet fide, 8.93 cc zirai mücadele ilacı, 52.34 kg kimyevi gübre ve 16.57 lt mazot tüketilmesi gerektiğini, bununla birlikte 4.49 saat makine işgücü ve 17.84 saat insan işgücüne ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir. Yürütülen çalışmada kekik üretiminin ortalama üretim değeri 1.494,02 TL da-1 olarak hesaplanmış, en yüksek kekik üretim değeri 1.691,00 TL da-1 ile birinci grupta yer alan işletmelerden elde edilmiştir. Yürütülen araştırmada birim alanda ortalama kekik üretim maliyeti 1.101,36 TL da-1 olarak tespit edilmiş, en yüksek ürün maliyeti 1.175,83 TL da-1 ile birinci grupta yer alan işletmelerde gerçekleşmiştir. İşletmeler ortalaması dikkate alındığında, birim alanda kekik üretiminin brüt kârı 882.74 TL da-1, net kârı 392.66 TL da-1 ve nispi kâr oranı ise 1.36 olarak hesaplanmıştır. Nispi kar oranı birinci (1.44) ve ikinci (1.45) grupta yer alan işletmelerde birbirine oldukça yakın iken, en düşük nispi kâr 1.29 ile üçüncü grupta yer alan işletmelerden elde edilmiştir. Yapılan araştırma Denizli ilinde kekik üretimine ilişkin tarımsal bir örgütlenmenin olmadığını göstermiştir. Bu durum işletmelerin kekik üretiminden elde edebileceği geliri kısıtlamaktadır. Bununla birlikte coğrafi tescilli bir ürün olan kekikte il özelinde markalaşmaya gidilmesi halinde kekik üreticilerinin gelirinin de artması mümkündür.Öğe Reflections of Animal Husbandry Subsidies on Dairy Cattle Enterprises: A Case Study of Hatay Province-Turkey(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2017) Semerci, Arif; Çelik, Ahmet DuranAgricultural subsidy is one of the important and substantial issues at this time. Countries are continuing to subsidise agricultural production at varying rates depending on the world’s changing trade rules. Turkey reserved 3,9 billion $ to subsidise agricultural production in 2014. In the same year, the amount of agricultural subsidy in Hatay was around 75 million $. The share of the Hatay province in Turkey’s total agricultural subsidy is around 2%. While the amount of subsidy per farmer is 1.779,924$ in Turkey, it is 3.490,01$ in the Hatay province. Livestock is one of the important agricultural production sectors, and the share of agricultural subsidy for livestock is gradually increasing in Turkey. In this study, the utilisation level of subsidies in dairy cattle enterprises were examined in Hatay. It was found that 52,17% of the enterprises were growing feed crop, and 25,53% of them were utilising the feed crop subsidy. Milk production of the enterprises which were utilising the subsidy was 5.728,9 lt, the milk cost was 0,38$/lt, and the absolute profit was found as 0,03$/lt. In terms of enterprises which weren’t utilising the subsidy, these values were found respectively as; 5.334,4 lt, 0,44$/lt, and 0,09$/lt. According to the research results, it’s been concluded that livestock subsidies are decreasing production costs and increasing farmers’ income significantly.Öğe Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi: Hatay İli Örneği(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2015) Semerci, Arif; Parlakay, Oğuz; Çelik, Ahmet DuranBu çalışmada Hatay ilinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinin ekonomik yönden değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 24 yerleşim birimindeki 141 süt sığırcılığı işletmesinden elde edilmiştir. İşletmelerde süt sığırcılığı şubesinin varlıkları toplamı (aktif sermaye) 11366985 TL olup, hayvan sermayesinin payı %56.18’dir. İşletmelerde ortalama sığır sayısı 11.04 baş, inek sayısı ise 4.87 baştır. İşletmelerde ortalama süt üretimi yaklaşık olarak 27.4 tondur. Sağmal ineklerde ortalama süt verimi 18.73 lt/baş olarak tespit edilmiştir. Süt sığırcılığı faaliyetinde değişen masraflar toplamı 2.3 milyon TL, sabit masraflar ise 1.3 milyon TL olarak belirlenmiştir. Değişen masraflar içinde yem giderlerinin payı ise %80’dir. Araştırma sonucunda süt sığırcılığı faaliyet dalının gayri safi üretim değeri 4.4 milyon TL olarak hesaplanmıştır. Bu değerin %83’ü süt ve süt ürünlerinde oluşmaktadır. İşletme başına elde edilen brüt kar 9500 TL, net kar ise 355 TL’dir. Çalışmada süt maliyeti 0.94 TL/lt olarak hesaplanmıştır. 2013 yılında işletmelerin süt satış fiyatı ortalaması ise 1 TL/lt olmuştur. 141 işletmede üretilen toplam 3860 ton süt ve bu süt üretimi için yapılan masraflar dikkate alındığında, süt üreticisinin mutlak kârı 0.06 TL/lt olarak hesaplanmıştır. İşletmelerin süt üretim faaliyetlerine ilişkin ekonomik rantabilitesi %7.62, mali rantabilitesi ise %6.05 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonuçları, incelenen işletmelerde süt sığırcılığı faaliyetlerinin daha yüksek kar düzeyinde yapılabilmesi öncelikli olarak üreticilerin girdi temini ve süt pazarlaması konusunda hizmet veren örgütlere üye olmaları gerektiğini ortaya koymuştur.Öğe Türkiye'de Çiftçi Örgütleri: Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Örneği(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2015) Semerci, ArifÖrgütlenme olgusu ülkelerin kalkınmışlık düzeylerinin belirlenmesinde önemli kriterlerden biridir. Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de tarım sektörünün temel sorunlarının başında, üretim aşamasından tüketim aşamasına kadar geçen zaman dilimde özellikle ekonomik örgütlenmedeki yetersizlikler gelmektedir. Çiftçi örgütlerinden biri olan kooperatifler gelişmiş ülkelerde özellikle tarımsal ürünleri pazarlanmasında önemli rol oynamaktadırlar. Örneğin Finlandiya’da et üretiminin %74’ü, süt üretiminin de %96’sı kooperatifler tarafından değerlendirilirken, Polonya’da üretilen sütün %75’i kooperatifler kanalıyla tüketicilere ulaştırılmaktadır. Tarım ürünlerinin işlenmesinde kooperatiflerin payı Türkiye’de %1 ile %10 arasında, AB ülkelerinde ise %30 ile %100 arasında değişim göstermektedir. Bununla birlikte Türkiye’de tarım ürünleri piyasaları aracıların egemenliğindedir. Hayvansal ürünlerde üreticiden nihai tüketiciye kadar ürün 6-7 kez, bitkisel ürünlerde 4-5 kez el değiştirmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu sayı 2-3’ü geçmemekte, aracı konumunda olanlar ise genellikle çiftçi örgütleri olmaktadır. Çalışmada Türkiye’de tarım sektörüne hizmet veren ve ekonomik açıdan yüksek bir potansiyele sahip olan tarımsal kooperatiflerin mevcut durumları ortaya konulmuş, genel olarak karşılaşılan sorunlar incelenmiştir. Çalışma sonunda tarımsal amaçlı kooperatiflerin daha etkin faaliyet gösterebilmeleri amacıyla mali, idari ve yapısal yönden tespit edilen sorunlara çözüm önerilerinde bulunulmuştur.Öğe Türkiye’de Ayçiçeği Ekim Alanı, Üretim Miktarı Ve Verim Değerinde Olası Değişimler(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2011) Semerci, Arif; Özer, SerdarAyçiçeği, üretim miktarı ve tüketimden aldığı pay bakımından Türkiye’nin önemli yağ bitkilerinden biridir. Zaman serisi ve quadratik tipi fonksiyon kullanılarak yapılan çalışmada, Türkiye’nin ayçiçeği ekim alanı, üretim miktarı ve verim değerleri incelenerek, olası tahminlerde bulunulmuştur. Trend analizleri sonucunda, 2011 yılı için Türkiye’nin ayçiçeği ekim alanı, üretim miktarı ve verim değerinde artış olacağı öngörüsünde bulunulmuştur. Çalışma sonucunda, ürün alım fiyatı, fark desteği ile mazot desteklerinin günümüz şartlarına uygun olarak belirlenmesi ve tohumluk girdisinin de destekleme kapsamına alınması halinde, Türkiye’de ayçiçeği üretiminin daha uygun şartlarda yapılabileceği ve üretimde artış sağlanabileceği anlaşılmıştır. Bununla birlikte çalışmada, ayçiçeği üretiminin sulu şartlarda yapılması, yüksek yağ oranına sahip tohumlukların kullanılması ve toprak analizine dayalı gübrelemenin yaygınlaştırılması halinde, ülkenin bitkisel yağ açığının mevcut tarımsal potansiyelin kullanılarak kapatılabilmesinin mümkün olabileceği sonucuna varılmıştır.