Yazar "Okursoy, Hakan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Crop water stress index for assessing irrigation scheduling of drip irrigated broccoli (Brassica oleracea L var italica)(Elsevier, 2010) Erdem, Yeşim; Arın, Levent; Erdem, Tolga; Polat, Serdar; Deveci, Murat; Okursoy, Hakan; Gültaş, Hüseyin TevfikThis study was conducted to determine the possibility of a crop water stress index (CWSI) to schedule irrigation for broccoli (Brassica oleracea L var italica) grown with drip irrigation during the spring and autumn cultivation periods of 2007 The effects of five irrigation levels which were applied based on a ratio of Class A pan evaporation (k(cp) =0 050 075 1 00 and 1 25) with 7 days Interval on broccoli yields and resulting CWSI were investigated The highest yield and water use was obtained in the treatment of applied 50% of the evaporation measured in Class A pan for two seasons while the effects of irrigation programs on yield was not statistically significant The seasonal evapotranspiration in the treatments varied from 187 to 326 mm during the spring period and from 242 to 346 mm during the autumn period The CWSI was calculated using the empirical approach from measurements of Infrared canopy temperatures ambient air temperatures and vapor pressure deficit values for five irrigation levels An average threshold CWSI value of about 051 before irrigation produced the maximum yield The yield was directly correlated with mean CWSI values and the linear equation Y= -36 51(CWSI)2 +32 958(CWSI) + 0 772 with a determination coefficient R-2 = 099 and standard deviation S-yx =1 38 Mg ha(-1) can be used for yield prediction The soil water content soil matric potential above ground biomass and leaf area Index values were also found to correlate better with CWSI as a key function for modeling the crop growth model The CWSI value was useful for evaluating crop water stress in broccoli and should be useful for timing irrigation and predicting yield (c) 2010 Elsevier BV All rights reservedÖğe Trakya koşullarında farklı sulama yöntemleri altında ikinci ürün silajlık mısırın su üretim fonksiyonlarının belirlenmes(Namık Kemal Üniversitesi, 2009) Okursoy, HakanTekirdağ koşullarında 2007-2008 yıllarında ikinci ürün silajlık mısır yetiştiriciliğinde, sulama yöntemlerinin ve farklı düzeylerdeki sulama suyu uygulamalarının verim, verim öğeleri, su – üretim fonksiyonları ve ekonomik faktörler üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada; sulama yöntemi olarak karık ve damla, sulama düzeyi olarak su ihtiyacının %0, %33, %66 ve %100’ ünün karşılandığı 4 konu dikkate alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek mevsimlik su tüketimi değeri her iki yılda da bitki su ihtiyacının tam olarak karşılandığı I3 konusunda elde edilmiştir. Bu değerler, 2007 yılında, karık sulama yönteminde 601.48 mm, damla sulama yönteminde 468.95 mm, 2008 yılında ise sırasıyla, 581.15 mm ve 464.93 mm olarak gerçekleşmiştir. En yüksek yeşil ot verimleri I3 konusundan elde edilmiştir. Anılan değerler 2007 yılında, karık sulama yönteminde 8504.47 kg da-1 ,damla sulama yönteminde 7590.40 kg da-1, 2008 yılında ise sırasıyla 8255.30 kg da-1, 7361.7 kg da-1 olarak ölçülmüştür. ?kinci ürün silajlık mısır bitkisinin su – verim ilişkisi faktörü (ky), denemenin ilk yılında, karık sulama yöntemi için 1.40, damla sulama yöntemi için 1.53, ikinci yılda ise karık sulama yöntemi için 1.55, damla sulama yöntemi için 1.84 olarak hesaplanmıştır. Bu değer, sulama yöntemleri birleştirildiğinde 2007 yılı için 1.47, 2008 yılı için 1.65 olmuştur. ?nfrared termometre tekniği kullanılarak, sulama zamanı planlamasına baz oluşturacak ilişkiler belirlenmiştir. CWSI değerlerinin değişimi, toprak nem içeriğindeki değişimle korelasyon göstermiş, topraktaki nem eksikliği arttıkça CWSI değerlerinde artış görülmüştür. Araştırma sonuçlarından elde edilen veriler kullanılarak, farklı büyüklüklerdeki (9 da, 49 da ve 100 da) model alanlarda tarımı yapılan ikinci ürün silajlık mısır bitkisinde, damla ve karık sulama yöntemlerinin tüm unsurları, işgücü giderleri, sulama suyu masrafı vb. tüm parametreler dikkate alınarak maliyet analizleri yapılmış, her bir sulama yöntemi ve düzeyi için net gelir değerleri belirlenmiştir.Öğe Variations of non-water stressed baselines for dwarf cherry trees under different irrigation regimes(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2012) Erdem, Tolga; Erdem, Yeşim; Okursoy, Hakan; Göçmen, ErhanThe experiment aimed at determining the non-water stressed baselines for dwarf cherry trees to quantify crop water stress index (CWSI). The trees were irrigated by drip irrigation and subjected to two irrigation regimes which irrigation was applied when 40 and 60% of the available water holding capacity was consumed, and five irrigation levels (100, 75, 50, 25 and 0% replenishment of soil water depleted). The non-water stressed baselines and stressed baselines were determined empirically from measurements of canopy temperatures, ambient air temperatures and vapor pressure deficit values and the crop water stress index (CWSI) was calculated. A small difference was found in the non-water stresses baselines. Trends in CWSI values were consistent with the soil water contents induced by the deficit irrigations. The seasonal mean CWSI values changed as 0,13 and 0,10 under full irrigation in 40% irrigation regime and also 0,17 and 0,10 in 60% irrigation regime for 2005 and 2006, respectively. The seasonal CWSI and mean CWSI values before irrigation were close to each irrigation regime.Öğe Yield and quality response of drip irrigated broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) under different irrigation regimes, nitrogen applications and cultivation periods(Elsevier, 2010) Erdem, Tolga; Arın, Levent; Erdem, Yeşim; Polat, Serdar; Deveci, Murat; Okursoy, Hakan; Gültaş, Hüseyin TevfikThe experiment aimed at evaluating the yield and quality response of broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) to applied irrigation water and nitrogen by drip irrigation method during the spring and autumn cultivation periods of 2007. Irrigation water was applied based on a ratio of Class A pan evaporation (k(cp)) = 0.50, 0.75, 1.00 and 1.25) with 7 days interval. Also, the effect of four nitrogen levels (0 kg ha(-1), 150 kg ha(-1), 200 kg ha(-1) and 250 kg ha(-1)) was compared with each treatment. The seasonal evapotranspiration in the treatments varied from 233 mm to 328 mm during the spring period and from 276 mm to 344 mm during the autumn period. The highest broccoli yield was obtained in the spring period as 11.02 t ha(-1) and in the autumn period as 4.55 t ha(-1). In general. there were statistical differences along nitrogen does with respect to yield and yield components while there were no statistically significant differences in the yield and yield components among irrigation regirnes. Both yield and yield parameters in the spring period were found to be higher than that of the autumn period due to the low temperature and high rainy days in autumn. Irrigation water use efficiency (IWUE) ranged from 3.78 kg m(-3) to 14.61 kg m(-3) during the spring period and from 1.89 kg m(-3) to 5.93 kg m(-3) during the autumn period. On the other hand, nitrogen use efficiency (NUE) changed as 37.32-73.13% and 13.08-22.46% for spring and autumn season, respectively. (C) 2009 Elsevier B.V. All rights reserved.