Yazar "Nizam, Beydanur" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Macromineral intake and effect on hospitalization of patients in the orthopedic and traumatology ward(2022) Nizam, Beydanur; Demırok, Nazan Tokatlı; Sarı, Abdülkadir; Günaydın, Burak; Çetin, Mehmet ÜmitThis study was carried out with the aim of investigating the correlation between nutrition and macromineral intake levels with hospitalization duration and complications among patients with orthopedic diagnoses. The sample for the study comprised 85 patients admitted to Tekirdağ Namık Kemal University Health Practices and Research Hospital Orthopedic and Traumatology ward with diagnosis of orthopedic disorders. Among patients, 17.7% had femur fracture, 12.9% had tibia/fibula fracture, 12.9% had foot/ankle fracture, 14.1% had arm fractures, 23.5% had arthroscopic surgery, 10.6% had knee prosthesis and 8.3% had hip prosthesis. Among patients, 47.1% had complications observed after hospitalization, while the reduction in loss of appetite and diarrhea complications as potassium intake increased was found to be statistically significant (p<0.05). Of patients, 94.12% had NRS 2002 score below 3, while 5.88% had NRS 2002 score of 3 and above and were at risk. It was identified that patients at risk for nutritional status had statistically significantly longer hospitalization (p<0.05). Male patients had statistically significantly more Ca, P, K and Fe consumption compared to women (p<0.001). Based on the results, nutritional programs planned by dietitians will contribute to shortening hospitalization duration and preventing malnutrition.Öğe Ortopedi ve travmatoloji servisinde yatan hastalarda beslenme durumunun saptanarak, makromineral alımının beslenmeye bağlı komplikasyonlara ve hastanede yatış süresine etkisinin incelenmesi(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021) Nizam, Beydanur; Demirok, Nazan TokatlıÖZET Nizam, B. Ortopedi ve Travmatoloji Servisinde Yatan Hastalarda Beslenme Durumunun Saptanarak, Makromineral Alımının Beslenmeye Bağlı Komplikasyonlara ve Hastanede Yatış Süresine Etkisinin İncelenmesi, Enstitüler Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2021. Bu çalışma Ortopedik tanı almış olan hastaların; beslenme ve makromineral alım düzeylerinin hastanede kalış süresi ve oluşan komplikasyonlarla ilişkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma örneklemini Enstitüler Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'ne yatışı yapılan, ortopedik rahatsızlık tanısı almış 85 hasta oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen hastalara; demografik bilgilerini, antropometrik ölçümlerini, beslenme durumları ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile bir anket uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların Besin Tüketim Sıklık Anketi ile beslenme durumları; NRS 2002 değerlendirilmesi ile nütrisyon riski tespit edilmiştir. Hastalarda %17,7 femur kırığı, %12,9 tibia/fibula kırığı, %12,9 ayak/bilek kırığı, %14,1 kol kırığı, %23,5 artroskopik cerrahi, %10,6 diz protez ve %8,3 kalça protez teşhisi konmuştur. Hastaların %47,1'inde hastaneye yatıştan sonra komplikasyonlar görülmüş olup; potasyum tüketimi arttıkça iştah kaybı ve ishal görülmesinin azaldığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Protez hastalarında artroskopik cerrahi hastalarına göre hemoglobin (HGB) düşüklüğü istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,001). Hastaların %94,12'si NRS 2002 Skoru 3'ün altında, %5,88'i NRS 2002 skoru 3 ve üzerinde ve risk altında olup; beslenme durumu risk altında olan hastaların istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla hastanede kaldığı tespit edilmiştir (p<0.05). Erkek hastalar kadın hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla enerji, protein, yağ ve karbonhidrat tüketmektedir (p<0,001). Erkek hastaların Ca, P, K, Fe tüketimi kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazladır (p<0,001). Bu çalışmada Enstitüler Ortopedi ve Travmatoloji servisinde bulunan kadın hastaların günlük Ca ve Fe ihtiyacını genel anlamda karşılayamadığı görülmektedir. Elde edilen sonuçlara göre diyetisyen tarafından planlanan beslenme programı, hastanede yatışın kısalmasına ve malnütrisyonun önlenmesine katkı sağlayacaktır.