Yazar "Moralar, Aytaç" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Determination of some drying parameters of carrot dried using microwave method(TUBITAK, 2020) Moralar, Aytaç; Çelen, SonerIn this study, moisture content, drying time, the diffusion coefficient, activation energy, drying rate, drying efficiency and the energy consumed during the drying of carrot were determined by using the designed microwave supported conveyor drier. In the experiments, the carrot slices of 4 mm, 7 mm and 10 mm thickness were dried at a power of 1050 W, 1500 W and 2100 W microwave power. The conveyor drier has the conveyor speed of 0.245 m min-1 for drying process. At the end of drying process, it was found that the effective diffusivity coefficients, energy consumption, drying rate and drying efficiency have increased as the microwave power increased. We concluded that 1050 W is the optimum value for carrot drying in terms of drying time and energy consumption. © 2020, TUBITAK. All rights reserved.Öğe Evaluation of Thermal and Drying Characteristics of Dried Hazelnut (Corylus avellana L.) Shell Waste(Univ Philippines Los Banos, 2022) Moralar, Aytaç; Çelen, SonerAs a biomass fuel, the hazelnut shell must be milled into sawdust and dried to contain a certain amount of moisture. For this purpose, calorific value, drying rates, thermal values, moisture diffusion, activation energy, and energy consumption at the end of the drying of the hazelnut shell, which is dried in the conveyor belt and microwave dryer, were calculated. The total minimum energy consumed by the hazelnut shell at the end of the experiment in microwave drying was measured as 0.2 kWh for 460 W and 4.65 kWh at 80 degrees C drying temperature in conveyor belt drying until the final moisture value reached 1.1 +/- 0.8% wet basis at the end of the experiment. The effective diffusivity of moisture of hazelnut shell changed from 4.13x10(-7) to 1.89x10(-6) m(2) s(-1), and the activation energy was found as 2.275 W g(-1) in microwave drying. The effective diffusivity of moisture of hazelnut shell changed from 6.39x10(-7) to 9.21x10(-7) m(2) s(-1), and the activation energy was found as 19 kJ / mol in the conveyor belt drying. In general, the diffusion coefficient increased with increasing air temperature and decreased with increasing microwave power. At the end of the experiments, the temperature in the product was measured as 72 degrees C in microwave drying and 73.5 degrees C in conveyor belt drying. According to these values, it has been determined that the most suitable drying system for waste disposal was the microwave drying system. The calorific value was measured as 20028.52 kJ/kg in conveyor belt drying and 20036.76 kJ/kg in microwave drying. Microwave drying yielded better results with an increase of 2.72%.Öğe Fındık Kabuğu Kurutma Sürecinde Yapay Sinir Ağları ve Bulanık Mantık Yöntemlerinin Karşılaştırılması(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023) Levent, Mert; Buluş, Halil Nusret; Çelen, Soner; Moralar, AytaçGıda ürünlerinin kurutularak saklanması kullanım ömrünü uzatması açısından uzun yıllardır kullanılan bir tekniktir. Gıdaların kurutularak saklanması gibi gıda artıklarının da kurutulması son yıllarda çalışmalara konu olmuştur. Ürün kurutma işlemi, ürün içerisindeki nem miktarının azaltılması anlamına gelmektedir. Nem miktarının azaltılması amacıyla kurulmuş olan düzenekler maliyetli ve daha çok kuruma oranının tespitinin tecrübeye dayandığı sistemlerdir. Bu sebeple son yıllarda kurutma süreçlerinin matematiksel olarak modellenmesi, yapay zeka yöntemleri ile sistem davranışının bir modelinin oluşturulması çalışmaları ilgi çekmiştir. Bu çalışmada fındık kabuğu kurutma işleminin yapay zeka tekniklerinden olan yapay sinir ağları ve bulanık mantık yöntemleri ile modellenmesi gerçekleştirilmesi hedeflenmiş ve oluşturulan modellerin kuruma oranının deneysel sonuçlarına yakınlığı incelenmiştir.Öğe Hububat ekim makinelerinde ekici düzen sisteminin optimizasyonu(Namık Kemal Üniversitesi, 2011) Moralar, AytaçBu çalışmada, farklı tip tohumların ekimine olanak sağlayan üniversal hububat ekim makinalarının en önemli parçalarından olan transmisyon sistemleri üzerinde iyileştirmeler yapılarak ekimde karşılaşılan aksamaların önlenmesi amaçlanmıştır. Mevcut kullanılan transmisyon sistemleri üzerinde bazı değişiklikler yapılarak yeni bir transmisyon sistemi geliştirilmiştir. Yapılan yeni sisteminin ekim makinalarına etkilerini görebilmek için laboratuvar denemeleri yapılmıştır. Laboratuvar denemelerinde farklı hız ve ekim ayar normlarının eski ve yeni makinada mil hızının düzgünlüğüne etkisini araştırmak amacıyla elde edilen veriler 3 tekerrürlü (2x3x8) faktöriyel deneme desenine göre varyans analizine tabi tutulmuş, önemli bulunan parametreler, 0,05 önem seviyesinde LSD testi ile kontrol edilmiştir. Ayrıca, kullanılan sistemlerin sıra üzeri tohum dağılımın düzgünlüğünü belirlemek amacıyla, ekim makinasının 2 farklı hızında ve aynı ayar normunda denemeler yapılmış, bulunan sonuçlar poisson dağılım düzgünlüğü ve varyans faktörü kriterlerine göre değerlendirilmiştir.Öğe Investigation of Drying Kinetics of Zucchini using Microwave Energy(2017) Çelen, Soner; Haksever, Ayşen; Moralar, AytaçBu çalışmada mikrodalga konveyör kurutucu kullanarak kabak dilimlerinin kuruma davranışı araştırılmıştır. Kuruma deneyleri 5 mm, 10 mm ve 15 mm dilim kalınlıklarında, 1,5 kW ve 2,1 kW güçlerinde gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlara göre konveyör hızının azalması ile enerji tüketimi ve kuruma zamanı azalmıştır. Enerji tüketimi 2,014-3,520 kWh arasında ölçülmüştür. Kabak dilimlerinin istatiksel olarak kuruma davranışı beş deneysel model ile tanımlanmıştır. Tüm kuruma deney sonuçlarına göre Page model daha iyi sonuç vermiştir. Non-lineer regression analizi ile modeldeki katsayılar ve difüzyon katsayısı belirlendi. Difüzyon katsayıları 1,682x10-7- 2,690x10-6 m2/s arasında hesaplandı. Mikrodalga kurutucunun kabağın renk kalitesindeki etkisi göre en yüksek L* değeri 5 mm dilim kalınlığında, 2,1 kW ve 0,210 m/dk konveyör hızında belirlenmiştirÖğe Mikrodalga Bantlı Kurutucunun Gıda Kurutmada Kullanılabilirliği ve Modellenmesi(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2016) Çelen, Soner; Buluş, Halil Nusret; Moralar, Aytaç; Haksever, Ayşen; Özsoy, ErhanBu çalışmada yeni bir teknoloji olan mikrodalga bantlı kurutucunun gıda ürünlerinde kullanılabilirliği 1mm, 2mm ve 3mm dilimlenen patates örneklerinde araştırılmıştır. Kurutma işlemleri, 1500W ve 2100W güçlerinde ve 0,175, 0,210 ve 0,245 m/dak bant hızlarında gerçekleştirilmiştir. Kullanılabilirliğini araştırmak için kuruma zamanı, enerji tüketimi ve renk kriterleri dikkate alınmıştır. Kurutma işlemi yaş baza göre ilk nem değeri %80±1 olan patatesin %12±0.5 son değerine gelinceye kadar kuruma işlemi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen nem değerleri dikkate alınarak literatürde var olan on iki adet kurutma modellerine uygulanmıştır. Korelasyon katsayısı (r), standart sapma (RMSE) ve ?2 değerleri dikkate alınarak en uygun modelin Modified Henderson and Pabis model olduğu belirlenmiştir. Kuruma zamanları dikkate alındığında en kısa sürede kurutma 1mm dilim için 1500W mikrodalga gücünde ve 0,175 m/dak bant hızındaki örneklerde görülürken en az enerji tüketimi 2100 W ve 0,175 m/dak değerlerinde 1.121 kWh olarak ölçülmüştür. Kurutulan gıdalarda kalite kriterlerinden biri olarak değerlendirilen renk kriterine göre taze patatesin renk değerine en yakın sonucu veren toplam renk değişimi dikkate alındığında (?E) 1 mm dilim kalınlığı için 1500 W ve 0,175 m/dak değerlerinde tespit edilmiştir.Öğe Modeling the Moisture Content and Drying Rate of Zucchini (Cucurbita pepo L.) in a Solar Hybrid Dryer Using ANN and ANFIS Methods(College of Agriculture and Food Science, University of the Philippines Los Banos, 2023) Bulu?, Halil Nusret; Moralar, Aytaç; Çelen, SonerEstimating product drying kinetics is critical to obtain the best drying process without compromising product quality and necessitates the development of numerical drying models. This research aims to compare the prediction models developed using artificial neural network (ANN) and adaptive network-based fuzzy inference system (ANFIS), two popular machine learning approaches in the recent years. Zucchini slices were chosen as samples and dried in a solar-assisted microwave belt dryer at 0.245 m/min belt speed and microwave powers of 0.7, 1, and 1.4 kW. On the data set obtained by computing the moisture content and drying rate values, prediction models were developed using ANN and ANFIS approaches. These models were evaluated using the coefficient of determination, mean absolute percent error, and root mean square error data. The ANFIS-based prediction model outperformed the ANN model in terms of drying rate performance, but the ANN model outperformed the ANFIS model in terms of moisture content values. Results showed that both methods established can be utilized to estimate zucchini slices. © 2023, College of Agriculture and Food Science, University of the Philippines Los Banos. All rights reserved.Öğe RÜZGAR TÜRBİNİ TASARIMINI ETKİLEYEN PARAMETRELER VE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ(Trakya Üniversitesi, 2008) Üze, Semih; Çelen, Soner; Moralar, AytaçBu projede rüzgâr enerjisinin Türkiye’deki potansiyel kullanım alanları ve uygulanabilirliği araştırılmıştır. Tasarlanan türbin için devreye giriş hızı 4 m/s, nominal hız 12,5 m/sn, devreden çıkış hızı ise 22 m/sn olarak seçilmiştir. Nominal güç 600kW, pala sayısı 3 kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, yapılan basitleştirmeler de göz önüne alınarak incelendiğinde, tasarım, mevcut türbinlerin verileri ve benzer çalışmaların yer aldığı makaleler ile kıyaslandığında uygun sonuçlar vermiştir. Ayrıca tasarım esnasında, türbinin kullanılacağı rüzgâr koşulları ile saha seçiminin en az türbin performansı kadar önemli olduğu görülmüştürÖğe The Effects of Microwave Energy to the Drying of Apple (Gala) Slices(2017) Çelen, Soner; Haksever, Ayşen; Moralar, AytaçIn this work, the drying behaviors of apple slices with 2, 4, and 6mm thickness were investigated in a microwave conveyor dryer.The effects of different microwave power levels (1050 W, 1500 W and 2100 W) and conveyor speeds (0.175, 0.210 ve 0.245 m/min) on drying time, color changing and energy consumption have been investigated. The results show that drying time and energyconsumption decreases considerably with increasing microwave power and with decreasing conveyor speed. Then, the mathematicalmodels were fitted to the experimental data. According to the results, the Page Model was found to best explain thin layer dryingbehavior of the apple slices as compared to the other models. Fick’s diffusion model was applied to calculate the effective diffusivities.The effective diffusivity values were found between 1.1916×10?8 m2/s and 2.7540×10?7 m2/s. The activation energies were calculated as156.65, 40.18 and 17.90 W/g for samples thickness of 2, 4 and 6 mm, respectively. At the end of the drying process, minimum energyconsumption for 2mm at 0.175 m/min conveyor speed and 2100 W power is calculated as 1.34 kWh. From the results of colour quality,the colour criteria nearest the those of apple slices occurred at 1050 W and 0.210 m/min.