Yazar "Kul, Selim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Türkiye'de farklı niteliklere sahip süt sığırı işletmelerinde mastitisin koruma ve kontrolü kapsamındaki bazı uygulamaların düzeyleri(2021) Saat, Nevzat; Yüksel, Murat; Doğan, Halef; Kılınç, Mehmet Akif; Şeker, İbrahim; Şafak, Tarık; Kul, SelimAmaç: Sunulan çalışmada Türkiye’deki 177 küçük ve 169 büyük ölçeklisüt sığırı işletmesinde mastitisin koruma ve kontrolu?ne yönelik uygulamalar ve uygulanma düzeylerinin ortaya koyulması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu kapsamda Türkiye’de farklı illerdeki toplam 346süt sığırı işletmesinden meme sağlığı ile ilgili verileri toplanarak istatistiksel açıdan incelendi.Bulgular: Büyük ölçekli işletmelerde en fazla 50-200 baş (n=96, %56,8ve en fazla Holştayn ırkı (n=97, %57,4)) ve küçük ölçekli işletmelerde iseen fazla 11-20 baş (n=71, %40,1 ve en fazla Simental ırkı (n=153, %86,4))arası inek olduğu, bu iki tip işletmede 4 yaşlı ineklerin daha fazla olduğu(sırasıyla, n=62, %36,7 ve n=93, %52,5) görülmüştür. Büyük işletmelerdeteat dipping (%70,4), kuru dönem antibiyotik (%72,8), teat seal(%9,5) vemastitis aşısı (%55,6) uygulamalarının küçük ölçekli işletmelerden dahayüksek olduğu tespit edilmiştir. Büyük işletmelerde predipping (%59,2)ve postdipping uygulaması yapanların oranının (%67,5) yapmayanlardandaha fazla olduğu ve uygulamalarda en fazla iyotlu antiseptiklerin kullanıldığı belirlenmiştir. Küçük ölçekli işletmelerde sağım hijyeni uygulamayanların oranının (%61,6) fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu iki tip işletmede günlük ortalama süt verimi üzerine işletme tipi (p<0,000) ve ırkın(p<0,001) etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.Öneri: Sonuç olarak, Türkiye’deki süt sığırı işletmelerinde mastitisdenkoruma ve mastitisin kontrolu? amaçlı uygulanan yöntemlerin oranlarının,geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu fakat istenen düzeylerde olmadığı tespit edilmiştir.