Yazar "Korkmaz Turgud, Fidevs" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı Böcek Türlerinin Yemlerde Kullanım Olanakları(Namık Kemal Üniversitesi, 2018) Sabuncuoğlu, Kübra Melis; Korkmaz Turgud, Fidevs; Şamlı, Hasan ErsinBu çalışmada, larva dönemindeki un kurdu (Tenebrio molitor), buffalo kurdu (Alphitobius diaperinus) ve morio kurdunun (Zophobas morio) temel besin madde içerikleri ile yağ asidi metil ester kompozisyonunun gaz kromotografik yöntemlerle incelenerek yemlerde kullanılabilme olanakları araştırılmıştır. En yüksek ham protein oranı buffalo kurdunda %63.94 ile saptanmıştır. En yüksek yağ içeriği ise morio kurdunda bulunmuştur (%39.99). Ham selüloz oranları %7.07-7.89 arasında değişim göstermiştir. Araştırmada kullanılan un kurdu, morio ve buffalo kurtlarının palmitik asit değerleri %30.453-40.437 arasında değişim göstermiştir. Oleik asit değerleri ise %36.252-50.545 bulunmuştur. Linoleik asit ise en yüksek değerine %20.349 ile buffalo kurdunda ulaşmıştır. Çalışmada kullanılan kurutulmuş böcek larvalarının incelenen besin madde parametrelerine göre hayvansal protein kaynakları yerine kullanılabileceği düşünülmektedir. Ancak olası anti besleme etkilerinin saptanabilmesi ve canlı performans değerlerinin ortaya konabilmesi daha sonraki araştırmalarda ele alınmalıdır.